Η τελευταία εικόνα από τον Δίδυμο (αριστερά) και τον Δίμορφο περίπου 150 δευτερόλεπτα πριν από την πρόσκρουση | NASA/Johns Hopkins APL/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο αστεροειδής «έπεσε»: Το σκάφος-καμικάζι της NASA συγκρούστηκε με τον Δίμορφο

H Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες και βίντεο από την πρόσκρουση του σκάφους της αποστολής DART πάνω στον μικρό αστεροειδή στο πλαίσιο δοκιμής πλανητικής άμυνας
Protagon Team

Oπως ήταν προγραμματισμένο, στις 02:14 ώρα Ελλάδας νύχτα Δευτέρας προς Τρίτη, το σκάφος της αποστολής DART έπεσε πάνω στον αστεροειδή Δίμορφο με τα στελέχη της NASA, που βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου αποστολής στο Μέριλαντ, να ξεσπούν σε ζητωκραυγές τη στιγμή της πρόσκρουσης.

«Εισερχόμαστε σε νέα εποχή, στην οποία δυνητικά έχουμε τη δυνατότητα να προστατευτούμε από την σύγκρουση με επικίνδυνους αστεροειδείς», δήλωσε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια πλανητικών επιστημών στη NASA.

Το κόστους 330 εκατ. δολαρίων ρομποτικό σκάφος DART, αφού διένυσε μια απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, πλησίασε τον αστεροειδή Δίδυμο που έχει διάμετρο 800 μέτρων.

Ο Δίδυμος έχει ένα μικρό δορυφόρο διαμέτρου 160 μέτρων, τον Δίμορφο. Το σκάφος έπεσε πάνω στον Δίμορφο με ταχύτητα 24.000 χλμ./ώρα, με στόχο να τον εκτρέψει ελαφρά από την τροχιά του μόνο με την κινητική ενέργεια του σκάφους.

Αυτό μπορεί να χρειαστεί μελλοντικά να γίνει με κάποιον άλλο μεγάλο αστεροειδή που υπάρχει κίνδυνος η τροχιά να τον φέρει ακριβώς πάνω στον πλανήτη μας. Θα χρειαστεί αναμονή ημερών ως εβδομάδων προτού οι επιστήμονες να μπορέσουν να επιβεβαιώσουν πως η τροχιά του αστεροειδούς πράγματι μεταβλήθηκε. Θα το κάνουν χάρη σε τηλεσκόπια στη Γη που θα παρατηρήσουν την διακύμανση της τροχιάς του μικρότερου αστεροειδούς γύρω από τον μεγαλύτερο μετά την πρόσκρουση.

 

H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έχει σχεδιάσει την αποστολή HERA, στο πλαίσιο της οποίας μια γερμανικής κατασκευής διαστημική συσκευή, συνοδευόμενη από δύο μικροδορυφόρους, θα ταξιδέψει στον Δίδυμο και στον Δίμορφο για να τους μελετήσει πιο προσεκτικά και να εξετάσει τον κρατήρα που θα έχει δημιουργηθεί, καθώς και τις άλλες επιπτώσεις της πρόσκρουσης του σκάφους της αποστολής DART. Η HERA αναμένεται να εκτοξευθεί το 2024 και να φθάσει στον αστεροειδή και το φεγγάρι του στο τέλος του 2026.