Το Ισλαμικό Κράτος, με «όχημα» την τρομοκρατία, προσπαθεί πείσει εαυτόν και αντιπάλους ότι είναι ανίκητο και ότι κατέχει το στρατηγικό momentum. Δεν είναι έτσι. Η ανακατάληψη της Παλμύρας από τον στρατό του Μπασάρ αλ Ασαντ φανερώνει το αντίθετο.
Με μια πανηγυρική δήλωση, το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρόεδρος της Συρίας επιβεβαίωσε τη στρατιωτική νίκη που κατήγαγε έναντι του ISIS και έκανε λόγο για «σημαντικό επίτευγμα». Συγκεκριμένα δήλωσε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα: «Η απελευθέρωση της ιστορικής πόλης της Παλμύρας, σήμερα, είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και άλλη μια ένδειξη, πως η στρατηγική που ακολουθείται ενάντια στην τρομοκρατία, από το συριακό στρατό και τους συμμάχους του, είναι επιτυχής».
Από επιχειρησιακής πλευράς, η Παλμύρα περιήλθε στα χέρια του συριακού στρατού έπειτα από τρεις εβδομάδες σφοδρών επιθέσεων, οι οποίες υποστηρίζονταν από αέρος από ρωσικά μαχητικά, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Οι επιθέσεις εντάθηκαν το τελευταίο διήμερο με αποτέλεσμα να γείρει η πλάστιγγα υπέρ του Ασαντ.
Για του λόγου το αληθές, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 40 αεροπορικές επιδρομές, το Σάββατο γύρω από την αρχαία Παλμύρα, στην οποία έχει εισέλθει ο στρατός του Ασαντ και ανακτά μία – μία τις περιοχές από τους τζιχαντιστές. Ο απολογισμός των νεκρών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανέρχεται σε πάνω από 100, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι απώλειες μπορεί να είναι και μεγαλύτερες (κάνουν λόγο για 400 νεκρούς τζιχαντιστές).
Οι επιχειρήσεις του στρατού στην πόλη της Παλμύρας βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη καθώς οι τζιχαντιστές, κατά την αποχώρησή τους, παγίδευσαν διάφορα σημεία της πόλης με βόμβες. «Είναι μια γνωστή τακτική του Ισλαμικού Κράτους. Παγιδεύει σημεία και σπίτια με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς», αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera.
Παράλληλα, επλήγησαν τουλάχιστον 158 θέσεις των εξτρεμιστών μουσουλμάνων γύρω και μέσα στην πόλη. Πέρα από νίκη εντυπώσεων, η κατάληψη της Παλμύρας διαμορφώνει και μια κατάσταση στην περιοχή. Η νίκη στην Παλμύρα αναγνωρίζεται ως μια σημαντική στρατηγική επιτυχία για τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ, καθώς αποτελούσε σημαντικό προπύργιο των τζιχαντιστών.
Με την ανακατάληψή της ανοίγει ο δρόμος προς την ανατολή και τα ενδότερα του Ισλαμικού Κράτους την Ντεΐρ αλ Ζορ και τη Ράκα, που αποτελεί και την πρωτεύουσα των τζιχαντιστών. Τους τελευταίους μήνες ο συριακός στρατός και οι Κούρδοι έχουν πετύχει σημαντικές νίκες έναντι των τζιχαντιστών και προελαύνουν στα πεδία των μαχών. Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις επιτυχίες έπαιξε και η συμμετοχή των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, που βομβαρδίζουν θέσεις των τζιχαντιστών.
Το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε στην πόλη τον Μάιο του 2015 και ξεκίνησε την καταστροφική του δράση. Οι εικόνες καταστροφής του αρχαίου ναού Βάαλ αλλά και ναού της ρωμαϊκής εποχής από τους μαχητές του ΙSIS έκαναν τον πλανήτη να δακρύσει και να θρηνήσει την απώλεια αυτής της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πλάνα από drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), που κυκλοφορούν την Κυριακή σε ρωσικά ΜΜΕ, φέρεται να δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή.
Βρετανικά ΜΜΕ τονίζουν, όμως, ότι δεν έχει γίνει γνωστό ακριβώς πότε καταγράφτηκαν τα πλάνα αυτά. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι ακόμα ακούγονται πυροβολισμοί στο ανατολικό μέρος της πόλης, εκεί όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Με βάση μια απογραφή πριν από περίπου 10 χρόνια, η Παλμύρα είχε 50.000 κατοίκους. Ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε κατακόρυφα όταν έφτασαν στην περιοχή πολλοί εκτοπισμένοι από τον συριακό εμφύλιο, μετά το 2011, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι την εγκατέλειψαν όταν την κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.