Ο Νίκος Βούτσης ανέλαβε να μεταφέρει στην Αθηνά Λινού την ιδέα του Αλέξη Τσίπρα. | SOOC/INTIMENEWS/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ο «αρραβώνας» του ΣΥΡΙΖΑ με την Αθηνά Λινού, με προξενητή τον Βούτση

Η πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα να οριστεί υπ. Υγείας κοινής αποδοχής η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ έχει πολιτικό παρασκήνιο. Το οποίο, βέβαια, κάπως «τσαλακώθηκε» μετά τις δηλώσεις της για τη Θεία Κοινωνία, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τους δυο τους να συναντηθούν στην Κουμουνδούρου
Protagon Team

Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει, από το βήμα της Βουλής μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη, ως υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής την καθηγήτρια Αθηνά Λινού δεν ήταν μια έμπνευση της στιγμής. Είχε (πολιτικό) παρασκήνιο και είχε προηγηθεί συζήτηση. Ασχέτως αν μετά, με τις πολυσυζητημένης δηλώσεις της για τη Θεία Κοινωνία και για το ότι δεν υπάρχουν… μελέτες ότι κολλάει ο ιός μέσω της συγκεκριμένης τελετουργίας (εδώ), ίσως κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ να το μετάνιωσαν.

Ας επιστρέψουμε όμως στην πρόταση του κ. Τσίπρα. Κατ’ αρχάς η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν είναι πρωτάρα στην πολιτική: ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών το 2009 επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου και είχε πάρει 18.370 σταυρούς (το ΠΑΣΟΚ τότε εξέλεξε 20 βουλευτές και η κυρία Λινού ήταν τέταρτη επιλαχούσα). Το 2011 τοποθετήθηκε ειδική γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Αν έχει κάποια σημασία, η κυρία Λινού δεν συμμετέχει στην επιτροπή των επιστημόνων που έχει συστήσει το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Οπως ανέφερε «Το Βήμα της Κυριακής», στο στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα είχε αποφασιστεί ότι έπρεπε να προταθεί πρόσωπο που θα υπερβαίνει την αξιωματική αντιπολίτευση και μάλιστα αποτέλεσε κοινό τόπο ότι το πρόσωπο αυτό να είναι από τον χώρο της Υγείας και να έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τα ζητήματα της πανδημίας, χωρίς υπεκφυγές και στρογγυλοποιήσεις (εδώ βέβαια κάπου τους τα χάλασε η κυρία Λινού με τα της Θείας Κοινωνίας, αλλά πού να ξέρουν τι θα βγει να πει στην ΕΡΤ Σαββατιάτικα;).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αρη Ραβανού, η κυρία Λινού δεν είχε κάνει σχετική συζήτηση με τον κ. Τσίπρα, αλλά λίγες ώρες πριν πει το όνομά της στη Βουλή, έγινε η πρώτη επικοινωνία μαζί της. Την αποστολή να της μιλήσει ανέλαβε ο βουλευτής Α’ Αθηνών και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που έχοντας εξουσιοδότηση από τον κ. Τσίπρα, τη ρώτησε εάν μπορεί να αναφέρει το όνομά της στη Βουλή ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια ήταν θετική και, όπως εξήγησε την επόμενη μέρα, όποτε της ζητήθηκε από την κυβέρνηση να συνδράμει το έκανε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ζητεί κάποια θέση. Η κυρία Λινού περιγράφεται ως ένα από τα πρόσωπα που ακούνε με προσοχή στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, όπως επισημάνθηκε στο σχετικό άρθρο στο «Βήμα της Κυριακής», έχει ενδιαφέρον ότι από την Κουμουνδούρου παρακολουθούν ιδιαίτερα και τις τοποθετήσεις της κόρης της Ναταλίας, που είναι εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και αποτελεί ενεργό μέλος (ανήκει στην αριστερή πτέρυγα) των Δημοκρατικών.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιχειρεί να υιοθετήσει πολιτικά τη διακεκριμένη καθηγήτρια, σε μια εποχή που η πολιτικοποίηση του ρόλου των επιστημόνων είναι ένα ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Δευτέρας η κυρία Λινού επισκέφτηκε τον κ. Τσίπρα στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου. Η καθηγήτρια έδωσε δώρο ένα βιβλίο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και του είπε να το απολυμάνει. O κ. Τσίπρας της είπε ότι χρησιμοποιεί πάντα απολυμαντικό.

Η κυρία Λινού τόνισε ότι «είναι ανάγκη να προστατευτούν όλοι οι πολίτες που ζουν στην Ελλάδα», χωρίς ρατσιστικούς εξοπλισμούς.