| CreativeProtagon / Reuters
Επικαιρότητα

Ο αριστερός εφιάλτης του Εμανουέλ Μακρόν 

Δεν είναι μόνο η άνοδος της Ακροδεξιάς που ανησυχεί τον γάλλο πρόεδρο, αλλά και τις Βρυξέλλες. Μια νίκη του νεοσύστατου αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου, το πρόγραμμα του οποίου εδράζεται σημαντικά σε θέσεις και απόψεις της λαϊκιστικής ευρωσκεπτικιστικής Ακροαριστεράς, θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις Γαλλίας-EΕ
Protagon Team

Πολλοί Ευρωπαίοι, πολιτικοί και αξιωματούχοι των Βρυξελλών κυρίως, αλλά και πολίτες, αντιμετωπίζουν με τρόμο μια ενδεχόμενη επικράτηση της Ακροδεξιάς στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που αναγκάστηκε να προκηρύξει ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τον θρίαμβο της Λεπέν και το δικό του φιάσκο στις ευρωεκλογές.

Αλλά μια νίκη του νεοσύστατου αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου (Nouveau Front Populaire), το πρόγραμμα του οποίου εδράζεται σημαντικά σε θέσεις και απόψεις της λαϊκιστικής ευρωσκεπτικιστικής Ακροαριστεράς, θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στον πρόεδρο Μακρόν, επιδεινώνοντας σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως εξηγεί σε ανάλυσή του ο Μπεν Χολ, αρχισυντάκτης του τμήματος ευρωπαϊκών ειδήσεων των Financial Times.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που συστάθηκε άρον άρον την προηγούμενη εβδομάδα με στόχο να αποτρέψει την νίκη του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National), έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις με 28%, πίσω από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά, που προηγείται με ποσοστό 33%. Γιατί, όμως, μια επικράτησή του αριστερού συνασπισμού θα αποτελούσε εφιάλτη –σχεδόν όσο και η επικράτηση της Ακροδεξιάς– για τον (ήδη με την πλάτη στον τοίχο) ένοικο του Ελιζέ;

Καταρχάς, γιατί προέβη σε μια σειρά από δαπανηρές υποσχέσεις: να αυξήσει τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και τις δαπάνες για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, να καταργήσει την (επώδυνη για τον Μακρόν και την κυβέρνησή του) αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, να αυξήσει τις κατώτατες συντάξεις, να χρηματοδοτήσει 500.000 θέσεις φροντίδας παιδιών και να θεσπίσει επίδομα ενέργειας.

Σε αντίθεση με το κόμμα της επίδοξης προέδρου Λεπέν και του επίδοξου πρωθυπουργού Μπαρντελά, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο τουλάχιστον εξήγησε εν μέρει πού θα βρει τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των σχεδίων του.

Θα στραφεί προς τους εύπορους πολίτες της Γαλλίας, αποκαθιστώντας και αυξάνοντας τον φόρο περιουσίας, επιβάλλοντας εκ νέου εισφορά στους πλούσιους που επιλέγουν να μεταφέρουν στο εξωτερικό την φορολογική τους κατοικία και αυξάνοντας τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές όλων όσοι κατατάσσονται στην ανώτατη εισοδηματική κλίμακα. Μια ομάδα αριστερών οικονομολόγων εκτιμά ότι μέσω των παραπάνω μέτρων θα μπορούσαν να εξασφαλίζονται από 54 έως 95 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Προεκλογικές αφίσες του νεοσύστατου αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου σε τοίχο παριζιάνικου κτιρίου (REUTERS/Benoit Tessier)

Εάν οι όποιες γενναιόδωρες πολιτικές του Νέου Λαϊκού Μετώπου προσαρμόζονταν σε αυτά τα πρόσθετα έσοδα, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφευχθεί η περαιτέρω εκτίναξη του ελλείμματος της Γαλλίας, το οποίο ήδη υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ (πέρυσι το έλλειμμα της Γαλλίας ήταν 5,5% ενώ το ευρωπαϊκό όριο είναι 3% και την Τετάρτη η ΕΕ επέπληξε τη Γαλλία, καθώς επίσης την Ιταλία και ακόμη πέντε χώρες).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα μπορούσε να κλονιστεί σοβαρά η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να προκληθεί φυγή κεφαλαίων, εξέλιξη που θα παρεμπόδιζε τις προοπτικές ανάπτυξης της Γαλλίας. Επιπλέον, το νεοσυσταθέν αριστερό μπλοκ δήλωσε πως «απορρίπτει τους περιορισμούς λιτότητας του δημοσιονομικού συμφώνου [της ΕΕ]».

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ζητά επίσης τον τερματισμό των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών, την εισαγωγή εισφορών στα σύνορα για τη διασφάλιση του «περιβαλλοντικού και κοινωνικού προστατευτισμού», φόρους σε όλη την ΕΕ στα «υπερκέρδη» των επιχειρήσεων και τους πλούσιους, καθώς και αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία εθνικών δημόσιων μονοπωλίων.

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανησυχούν ήδη εξαιρετικά για μια πιθανή νίκη της Ακροδεξιάς και ορισμένοι φοβούνται ότι το πρόγραμμα του NFP θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους ψηφοφόρους στην αγκαλιά της Λεπέν και του Μπαρντελά. Αλλά ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (οι οποίοι μετέχουν στον αριστερό συνασπισμό) Ολιβιέ Φορ εμφανίζεται αισιόδοξος: «Η ΕΕ ανησυχεί για το τι συμβαίνει εδώ και θα έρθει να διαπραγματευτεί μαζί μας στον δρόμο προς τα εμπρός» ανέφερε.