Μια σκέιτερ που αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο προέτρεψε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τα ευάλωτα νεαρά κορίτσια που υφίστανται κακοποίηση στο κινεζικό σύστημα προπονήσεων του καλλιτεχνικού πατινάζ.
Η 19χρονη Τζέσικα Σούραν Γιου, η οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε στην Κίνα, κάνει λόγο για μια «κουλτούρα απίστευτης φυσικής πειθαρχίας», τόσο πολύ ώστε οι αθλητές επικρίνονται συχνά ως «τεμπέληδες», «ηλίθιοι», «καθυστερημένοι», «άχρηστοι» και«παχύσαρκοι».
Και όλα αυτά ξεκινάνε για τις νεαρές αθλήτριες από την εφηβική η ακόμη και την προεφηβική ηλικία.
Οπως στην ίδια, λόγου χάρη, η οποία αναφέρει στον βρετανικό Guardian, ότι «η κακοποίηση ξεκίνησε από την ηλικία των 11, όταν άρχισαν να μου χτυπάνε με δύναμη το χέρι όποτε έκανα λάθη», είπε.
«Και σε κάποιες ιδιαίτερα κακές μέρες, πρέπει να με χτύπησαν περισσότερες από 10 συνεχόμενες φορές έως ότου το δέρμα στην παλάμη μου είχε σκιστεί και ανοίξει, αφήνοντας σημάδια και ουλές που δεν έχουν κλείσει μέχρι σήμερα», λέει η Γιου, προσθέτοντας ότι «το εργαλείο βασανισμού μου ήταν συνήθως ένα πλαστικό παπούτσι για πατινάζ».
«Όταν ήμουν 14 ετών, άρχισα να δυσκολεύομαι λίγο με τα άλματα μου, επειδή έπαιρνα βάρος λόγω της εφηβείας. Οι προπονητές μου με χτύπησαν στο καλάμι του ποδιού μου με τη λεπίδα των παπουτσιών μου. Μου είπαν ότι δεν μου επιτρεπόταν να κουτσαίνω ή να κλαίω», θυμάται.
«Τις περισσότερες φορές αυτά τα περιστατικά κακοποίησης συνέβησαν μπροστά σε άλλους σκέιτερ στο παγοδρόμιο. Δεν το είπα σε κανέναν από τους φίλους μου ή την ομοσπονδία πατινάζ, γιατί ένιωθα απίστευτα ταπεινωμένη. Όλα αυτά με έκαναν να νιώθω τόσο μικρή και ασήμαντη. Ήταν μια απάνθρωπη εμπειρία», συνοψίζει.
Η αθλήτρια είπε ότι αποφάσισε να μιλήσει αφού παρακολούθησε τον «Αthlete Α», το ντοκιμαντέρ του Netflix που περιγράφει λεπτομερώς τη σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο της αμερικανικής γυμναστικής.
Την περασμένη Δευτέρα, το Human Rights Watch ανέφερε ότι εκατοντάδες παιδιά αθλητές στην Ιαπωνία δήλωσαν ότι είχαν υποστεί κακοποίηση.
«Πραγματικά με πονάει να ξέρω ότι αυτή η κακοποίηση εξακολουθεί να συμβαίνει [στα κινεζικά προπονητήρια]. Πολλοί αθλητές και προπονητές πιστεύουν ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι απαραίτητη και φυσιολογική στην Κίνα. Είναι επίσης δύσκολο για τους Κινέζους αθλητές να μιλήσουν. Θα μπορούσαν να χάσουν τη θέση τους και η καριέρα τους θα μπορούσε να τελειώσει», επισημαίνει.
Ο Γιου προέτρεψε τη ΔΟΕ να δημιουργηθεί μια ειδική τηλεφωνική γραμμή που θα στελεχώνεται από ειδικούς για την προστασία των παιδιών για περιπτώσεις κακοποίησης.
Και τέλος, να χρησιμοποιήσει τους οικονομικούς πόρους της για να επιβάλει το αξίωμα ότι «όλοι οι αθλητές έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και προστατευμένοι από βία».
«Υπάρχει μια τοξικότητα που μαστίζει τα λεγόμενα «αισθητικά αθλήματα», όπως η γυμναστική και το πατινάζ, όπου οι ενήλικοι μπορούν πανεύκολα να εκμεταλλευτούν νεαρά κορίτσια με μεγάλα όνειρα. Πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο σπορ. Και στις δύο περιπτώσεις κρινόμαστε για την εμφάνισή μας: το κοστούμι, το μακιγιάζ, και την εικόνα του σώματός μας», προσθέτει.
Η 19χρονη είπε ότι είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στην προστασία της επόμενης γενιάς νέων αθλητών.
«Υπήρξε ένα σημείο στη ζωή μου που η κακοποίηση που υπέστην με έκανε να μισώ το ίδιο το άθλημα. Αλλά ξέρω τώρα ότι αυτό που μισούσα δεν ήταν το πατινάζ, ήταν η σκληρότητα. Οι νεαροί αθλητές πρέπει να είναι σε θέση να αγαπούν το άθλημά τους χωρίς να περάσουν όσα πέρασα εγώ και τόσοι άλλοι», παραδέχτηκε.
«Αθλήτρια Α»: Το σεξουαλικό σκάνδαλο του αιώνα
Σάλο έχει προκαλέσει ήδη στις ΗΠΑ το ντοκιμαντέρ του Νetflix που είναι διαθέσιμο για προβολή στην πλατφόρμα εδώ και ένα μήνα, από τις 24 Ιουνίου.
Γνωστό πλέον ως «το μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο στο χώρο του αθλητισμού στις ΗΠΑ», η ταινία αφηγείται με μελανά χρώματα την δράση του γιατρού Λάρι Νάσαρ ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 175 χρόνων για την σεξουαλική κακοποίηση 150 νεαρών αθλητριών -και μάλιστα υπό την πλήρη γνώση τόσο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (USAG), όσο και της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ (USOPC).
Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, η κορυφαία αμερικανίδα γυμνάστρια Σιμόν Μπάιλς – η οποία το 2018 παραδέχτηκε δημόσια πως ήταν μεταξύ των θυμάτων του Νάσαρ – κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές κατά των δυο αθλητικών φορέων υποστηρίζοντας πως οι διοικήσεις τους γνώριζαν τα πάντα – και ενώ προηγουμένως η γυμνάστρια είχε αρνηθεί κατηγορηματικά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έναντι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Ήξεραν ότι ο Λάρι Νάσαρ ήταν κακοποιός. Ήξεραν πως κακοποιούσε παιδιά και ποτέ δεν ζήτησε μία συγγνώμη από την κυρία Μπάιλς, ούτε ποτέ κανείς ενημέρωσε επίσημα τους γονείς της», δήλωσε ο Τζον Μάνλι, δικηγόρος της Μπάιλς.
Η USA Gymnastics είχε προηγουμένως προσφέρει στα θύματα του Λάρι Νάσαρ διακανονισμό ύψους 215 εκατομμυρίων δολαρίων με την προειδοποίηση πως οι ενάγοντες συμφωνούν να μη θεωρήσουν το USOPC οικονομικά υπεύθυνο για τυχόν μελλοντικές αξιώσεις αποζημίωσης για τα θύματα του Νάσαρ και θα προστατεύσει τους αξιωματούχους του USOPC και τους πρώην αξιωματούχους από το να υποχρεωθούν να καταθέσουν στο μέλλον για τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση.
Η Μπάιλς απέρριψε την πρόταση του διακανονισμού και δηλώνει αποφασισμένη να αποκαλύψει, στο εγγύς μέλλον, τα ονόματα όσων κάλυπταν για δύο δεκαετίες τις παράνομες πράξεις του Νάσαρ.