Εχει υποδυθεί τον Ρίτσαρντ Νίξον, τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’, τον Αδόλφο Χίτλερ, τον Τζον Κουίνσι Ανταμς, τον Τζον Χάρβεϊ Κέλογκ, τον Αλφρεντ Χίτσκοκ, τον Πάμπλο Πικάσο, τον Ζίγκμουντ Φρόιντ… Στον κατάλογο με τα ονόματα των ιστορικών προσώπων που έχει υποδυθεί στην πολυετή και εξαιρετική καριέρα του ο Αντονι Χόπκινς προστέθηκε μόλις και το όνομα του Βεσπασιανού, αυτοκράτορα της Ρώμης από το 69 έως το 79 μ.Χ. και ιδρυτή της δυναστείας των Φλαβίων, ο οποίος σημάδεψε –και όχι μόνο πολιτικά– την ιστορία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Παρότι διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του, ο ουαλός ηθοποιός βάλθηκε να διαβάζει το μνημειώδες έργο «Η Παρακμή και η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», του βρετανού ιστορικού και πολιτικού Εντουαρντ Γκίμπον, ώστε να μπει στο κλίμα του «Those About To Die», της σειράς δέκα επεισοδίων (διαθέσιμη στο Amazon Prime Video από τις 19 Ιουλίου), όπου ερμηνεύει τον Βεσπασιανό.
«Δεν γνώριζα καλά την προσωπικότητά του» παραδέχτηκε ο Αντονι Χόπκινς συνομιλώντας με τη Στεφάνια Ουλίβι της Corriere della Sera. «Η εποχή του ήταν μια ενδιαφέρουσα περίοδος της ρωμαϊκής Ιστορίας. Γνώριζα λίγα πράγματα για αυτόν από τα παιδικά μου χρόνια, κυρίως από κόμικς. Συνειδητοποίησα πόσο κεντρικό ρόλο διαδραμάτισε: άλλαξε τον ρουν της Ιστορίας, βασίλεψε για πολύ καιρό, ίδρυσε τη δυναστεία του, ξεκίνησε την κατασκευή του Κολοσσαίου. Με τη φορολογική του μεταρρύθμιση και την εδραίωση της αυτοκρατορίας έφερε ενότητα και σταθερότητα» πρόσθεσε ο πολυβραβευμένος ηθοποιός.
Ερωτηθείς γιατί η Αρχαία Ρώμη και η Ιστορία της εξακολουθεί να σαγηνεύει ακόμη και σήμερα (τον Νοέμβριο αναμένεται το σίκουελ του «Μονομάχου»), ο γηραιός και σοφός Αντονι Χόπκινς σημείωσε πως «ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο περισπασμούς, που μας χρησιμεύουν για να ξεχνάμε τη βία του κόσμου. “Οπλα” μαζικής απόσπασης της προσοχής υπήρχαν ανέκαθεν, αλλά αυτή ήταν η περίοδος κατά την οποία εξελίχθηκαν, σύμφωνα με τον κανόνα του Νέρωνα: panem et circenses. Δώστε στους ανθρώπους αυτό που θέλουν. Ολη η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη αιματοχυσίες και βαρβαρότητα, το βλέπουμε και σήμερα, αλλά η Ιστορία είναι διδακτική. Και η χώρα σας είναι ένα φανταστικό σημείο παρατήρησης για την κατανόηση της πολυπλοκότητας του κόσμου».
«Με ποια έννοια;», τον ρώτησε η δημοσιογράφος της Corriere della Sera. «Η Ιταλία ανά τους αιώνες βίωσε φρικτές στιγμές, αλλά έβγαλε τον Μιχαήλ Αγγελο, τον Λεονάρντο ντα Βίντσι και τους δασκάλους της Αναγέννησης. Η Ελβετία είχε 500 χρόνια ειρήνης και δημοκρατίας και έβγαλε τον κούκο» απάντησε ο Χόπκινς.
Σχετικά με τη δήλωσή του «με το πέρασμα των χρόνων η υποκριτική γίνεται πιο εύκολη», ο βραβευμένος δις με Οσκαρ (για τις εκπληκτικές ερμηνείες του στη «Σιωπή των Αμνών» και, μετά από 30 χρόνια, στον «Πατέρα») σημείωσε: «Για μένα είναι εύκολο, επειδή έφτασα σε ένα σημείο στη ζωή που συνειδητοποίησα ότι (η υποκριτική) δεν είναι σπουδαία επιστήμη. Ξέρεις, μπορείς να διδαχθείς τον Στανισλάφκσι, να εφαρμόσεις τη μέθοδο και όλα αυτά.
»Το έκανα, είχα καλούς δασκάλους, αλλά με τα χρόνια κατάλαβα ότι όλα εμπεριέχονται ήδη στο κείμενο, στα λόγια του σεναρίου. Αυτός είναι ο πυρήνας του έργου. Και συχνά είχα υπέροχα σενάρια», αναφερόμενος ειδικά στα «Απομεινάρια μιας Μέρας», στον «Πατέρα» και στη «Σιωπή των Αμνών». Ειδικά για την ταινία που τον καθιέρωσε ως έναν από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του, σημείωσε πως «ο Χάνιμπαλ Λέκτερ παραμένει ένας από τους καλύτερα γραμμένους ρόλους που θυμάμαι». (Να σημειωθεί ότι, πριν στραφεί στον κινηματογράφο, ο Αντονι Χόπκινς διέπρεψε στο θέατρο ως μέλος του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου της Βρετανίας με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Λόρενς Ολίβιε)
Με βάση τις αναρτήσεις του στο Instagram, φαίνεται να απολαμβάνει ιδιαίτερα να παίζει πιάνο και να χορεύει, παρατηρεί η ιταλίδα δημοσιογράφος. «Παίζω πιάνο κάθε μέρα και ζωγραφίζω. Συμβάλλουν στο να παραμένει σε εγρήγορση ο εγκέφαλος. Εφτασα στην ηλικία των 86 ετών, έως τώρα τα καταφέρνω, οπότε συνεχίζω» σχολίασε ο αεικίνητος Αντονι Χόπκινς.