Η είδηση πως η Μπάγερν Μονάχου απέκτησε τον Λούκας Ερνάντες, έναντι 80 εκατομμυρίων ευρώ, έπεσε χθες (Τετάρτη) σαν βόμβα στη γειτονιά του ποδοσφαίρου. Ποτέ στο παρελθόν οι Βαυαροί δεν είχαν δαπανήσει τόσα πολλά χρήματα για παίκτη – και, μάλιστα, για αμυντικό. Πρόκειται για την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία τους, αλλά και στα χρονικά του γερμανικού ποδοσφαίρου.
Τέτοιου ύψους ποσά έχουν πάψει, πια, να προκαλούν έκπληξη στην ευρωπαϊκή αγορά. Αλλωστε, ο γάλλος αριστερός μπακ της Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν περιζήτητος. Στα 23 του χρόνια έχει προλάβει να παίξει σε τελικό Champions League (2016), Europa League (2018) και Παγκοσμίου Κυπέλλου (2018), το οποίο και κατέκτησε με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας. Αυτό που ξένισε, είναι το όνομα του γενναιόδωρου αγοραστή. Η Μπάγερν ήταν ο τελευταίος από τους μεγάλους συλλόγους, που αντιστεκόταν στη μεταγραφική φρενίτιδα της εποχής.
Το ρεκόρ του στα έξοδα για μεταγραφές ήταν τα 120 εκατομμύρια ευρώ που είχε ξοδέψει (για επτά παίκτες) τη σεζόν 2017-2018. Εκείνο το καλοκαίρι (2017) είχε εμφανίσει έσοδα 650 εκατ. ευρώ -και κέρδη 40 εκατομμυρίων ευρώ-, όμως οι δαπάνες για την ενίσχυση της ομάδας δεν ξεπέρασαν τις αντίστοιχες ενός μικρομεσαίου αγγλικού κλαμπ. Πιστή στην περήφανη αρχή της -«κανένας παίκτης δεν αξίζει τόσο, ώστε για χάρη του ο σύλλογος να υποθηκεύσει την οικονομική του σταθερότητα»-, η Μπάγερν έσφιγγε το ζωνάρι, την ώρα που οι ανταγωνιστές της στο Champions League πλήρωναν αδιανόητα ποσά για νέους ποδοσφαιριστές.
Το περασμένο καλοκαίρι, που οι ομάδες της Μπουντεσλίγκα διέθεσαν -όλες μαζί- πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ, οι Βαυαροί αρκέστηκαν στην απόκτηση ενός «ελεύθερου» παίκτη, του 23χρονου μέσου της Σάλκε, Λέον Γκορέτσκα. Δεν ξόδεψαν στο παζάρι ούτε ένα σεντ! Τον Ιανουάριο έκαναν κάποιες κινήσεις, επενδύοντας στο μέλλον (έδωσαν 10 εκατ. ευρώ για τον 18χρονο καναδό εξτρέμ, Αλφόνσο Ντέιβις, κι άλλα 30 για τον 22χρονο γάλλο κεντρικό αμυντικό της Στουτγκάρδης, Μπενζαμέν Παβάρ). Αλλά, και πάλι, δεν… ξανοίχτηκαν. Η Τσέλσι, για παράδειγμα, πλήρωσε 64 εκατ. ευρώ για τον 20χρονο επιθετικό της Ντόρτμουντ, Κρίστιαν Πούλισιτς. Ακόμη και η Νιούκαστλ, που δεν έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες, δαπάνησε 21 εκατ. ευρώ για να πάρει τον Αλμιρόν από την Ατλάντα Γιουνάιτεντ.
Η απάντηση στο ερώτημα, «πώς αποφάσισαν ξαφνικά να καταβάλουν τη θεόρατη ρήτρα των 80 εκατομμυρίων για τον Ερνάντες;», κρύβεται στον πρόσφατο αποκλεισμό τους από τη Λίβερπουλ, που πέρασε από το Μόναχο με… παρέλαση (3-1) και τους άφησε εκτός Champions League. Αυτή η υπέρβαση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μια συνθηκολόγηση με την πραγματικότητα: για να διεκδικήσει ξανά την Κούπα με τα μεγάλα αυτιά, η Μπάγερν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τους ανταγωνιστές της στη μεταγραφική τους «τρέλα».
Το είπε και ο πρόεδρος του συλλόγου, Ούλι Χένες, όσο πιο ξεκάθαρα γινόταν: «Εχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στην αναμόρφωση της ομάδας μας, με το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που εφάρμοσε ποτέ η Μπάγερν Μονάχου. Τα χρήματα κάνουν κουμάντο στο ποδόσφαιρο, γι’ αυτό θα ξοδέψουμε όσα χρειαστούν, ώστε να κάνουμε την ομάδα ακόμη πιο ανταγωνιστική». Σύμφωνα με το Sport Bild, πριν από μερικές ημέρες, το Δ.Σ. των Βαυαρών ενέκρινε μπάτζετ 200 εκατομμυρίων ευρώ για την προσεχή μεταγραφική περίοδο.
Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών. Την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Χένες επιχείρησε να προετοιμάσει το έδαφος γι’ αυτή την αναθεώρηση στο ζήτημα των μεταγραφών, τονίζοντας πόσο εύκολα κι απλά ενισχύουν τα ρόστερ τους τα άλλα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Μιλώντας σε χρηματοπιστωτικό συνέδριο στο Μόναχο, υπογράμμισε: «Ο φίλος μου ο Πεπ (Γκουαρντιόλα), μου είπε τι συμβαίνει όταν θέλει να πάρει στη Μάντσεστερ Σίτι έναν ποδοσφαιριστή που κοστίζει 100 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεντρώνει μερικά dvd από παιχνίδια του συγκεκριμένου παίκτη και τα δίνει στον Σεΐχη για να τα δει. Επειτα, ανάμεσα σε πλούσια γεύματα, του εξηγεί τη χρησιμότητα της μεταγραφής, κι εκείνος φροντίζει να βρεθούν τα χρήματα για την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Την επομένη ο Σεΐχης ανεβάζει λίγο την τιμή του φυσικού αερίου, και έχει, ήδη, πάρει πίσω τα χρήματα».
Η αλλαγή πολιτικής στις μεταγραφές ήταν επιβεβλημένη, καθώς πλησιάζει και η… συνταξιοδότηση κάποιων εμβληματικών παικτών της Μπάγερν, όπως ο Αριεν Ρόμπεν και ο Φρανκ Ριμπερί. Οι κινήσεις της, το καλοκαίρι, φαίνεται πως θα είναι εντυπωσιακές, με την απόκτηση παικτών που θα κάνουν τη διαφορά. Οπως αναφέρει η AS, η βαυαρική ομάδα θα διαπραγματευθεί με τη Ρεάλ Μαδρίτης την αγορά των δικαιωμάτων του Χάμες Ροντρίγκεζ (έναντι 42 εκατ. ευρώ), αλλά και την απόκτηση του Γκάρεθ Μπέιλ. Η Bild αποκάλυψε ότι ένας μακρύς κατάλογος με ονόματα ταλέντων απ’ όλη την Ευρώπη μελετάται, ήδη, από τη διοίκηση και το τεχνικό επιτελείο.
Οι οπαδοί της Μπάγερν δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα, που ο σύλλογος θα προδώσει τις αρχές του. Βαρέθηκαν να βλέπουν την ομάδα τους να ρίχνει «εξάρες» στη Βόλφσμπουργκ και τη Μάιντς, να κατακτά κάθε χρόνο τον δίσκο του πρωταθλητή στην Μπουντεσλίγκα, αλλά να αποκλείεται πρόωρα από το Champions League. Η ντροπιαστική βραδιά που έζησαν στη ρεβάνς με τη Λίβερπουλ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.