Αφιέρωμα σε ένα πρόσωπο, τον Σαλάμ Αλντίν, κάνει ο βρετανικός Guardian με ένα του κείμενο.
Ο Αλντίν έφτιαξε μία παιδική χαρά σε μία αποθήκη κοντά στο κέντρο υποδοχής προσφύγων της Μόριας και εκεί συγκεντρώνει τα παιδιά των μεσανατολιτών ξεριζωμένων και τα ψυχαγωγεί.
Ο ίδιος -Αραβας στην καταγωγή (Ιρακινός) με υπηκοότητα Δανίας- λέει για το μείγμα της παιδικής χαράς του (περί τα 500 παιδιά από τη Συρία, από το Ιράκ και από το Αφγανιστάν) ότι «κατάλαβαν καλύτερα από τους ενηλίκους ότι είμαστε όλοι ίδιοι: κανένα χρώμα, καμία θρησκεία, ανθρώπινα όντα μόνο».
Ο Αλντίν κατευθύνθηκε στη Λέσβο πριν από τρία χρόνια και αφιέρωσε τη ζωή του στους μετανάστες. Αφού πρώτα ίδρυσε τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση παροχής βοήθειας σε μετανάστες Team Humanity, στη Μόρια δημιούργησε μια παιδική χαρά, με παιχνίδια και ένα μικρό ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Τα βράδια οι εθελοντές προβάλλουν ταινίες με κινούμενα σχέδια στα αραβικά ή στα φαρσί. Αυτές είναι και οι τελευταίες στιγμές απόλαυσης για τα παιδιά, που γνωρίζουν ότι θα επιστρέψουν στο κέντρο υποδοχής, εκεί όπου οι συνθήκες, όπως είναι γνωστό σε όλους, είναι κακές, επισφαλείς για τη σωματική και ψυχική υγεία όλων.
Ποιος είναι
Ο Αλντίν έχει αφιερωθεί στην υπηρεσία των μεταναστών κατά την επικίνδυνη διαδρομή τους προς την Ευρώπη. Το όνομά του είναι γνωστό σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, από τη Μοσούλη μέχρι τη Συρία και την Ιορδανία.
Τον Ιανουάριο του 2016 συνελήφθη από το Λιμενικό Σώμα και πέρασε ένα 48ωρο στο κρατητήριο. Κατηγορήθηκε ότι βοήθησε την παράνομη μετανάστευση επειδή μία ημέρα έπλευσε με ταχύπλοο στη θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας – Τουρκίας με σκοπό να ρυμουλκήσει δύο βάρκες με μετανάστες και να τους φέρει στη Λέσβο.
Εφέτος τον Μάιο, και έπειτα από ακροαματική διαδικασία εννέα ωρών, το μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου τον αθώωσε.
Συνεχίζει το έργο του.