Η -πέρα από κάθε προσδοκία- επιτυχία του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης (και η προοπτική εκείνου της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου) έφεραν ιερή κόντρα μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου.
Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Αρχιεπίσκοπος έσπευσε να σημειώσει πως από τους συνολικά 82 ιεράρχες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μόνον εννέα έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο της Κυριακής, επιμένοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο στην επίσημη θέση της Εκκλησίας: «όχι» στον όρο Μακεδονία, αλλά «όχι» και στα συλλαλητήρια, όσο και στη σαφή θέση που είχε πάρει μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ότι «αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».
«Το ερώτημα είναι τι προτιμάμε; Τα εύκολα ή τα δύσκολα; Εγώ προτιμώ τα δύσκολα», ξεκαθάρισε ο Αρχιεπίσκοπος κάνοντας στη συνέχεια νέα αναφορά στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
«Η Ιερά Σύνοδος έβγαλε μια πολύ πετυχημένη ανακοίνωση και ξεκαθάρισε τη θέση της, που είναι ότι η Εκκλησία δεν δέχεται ούτε το όνομα ούτε τα παράγωγά της λέξης ‘Μακεδονία’. Αλλά πρέπει με σύνεση, ομοψυχία και νηφαλιότητα να δούμε τι θα κάνουμε παρακάτω. Αυτό με εκφράζει. Δεν λέω τίποτα άλλο περισσότερο αυτή τη στιγμή», δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με δημάρχους από την Οδησσό.
Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, όμως (που συμμετείχε στο συλλαλητήριο της Κυριακής), ζήτησε αναθεώρηση της στάσης της Εκκλησίας έναντι των λαοσυνάξεων για το όνομα της Μακεδονίας, ρίχνοντας το βάρος της απόφασης για τη συγκέντρωση της Αθήνας αποκλειστικά στον Αρχιεπίσκοπο.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6, ο μητροπολίτης υποστήριξε ευθέως ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος οφείλει να συζητήσει ξανά το θέμα, υπό τα νέα δεδομένα που τίθενται πλέον, μετά το ογκώδες συλλαλητήριο της Κυριακής.
«Νομίζω ότι πρέπει να συζητηθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η συμμετοχή της Εκκλησίας ώστε να γίνει καλύτερη εκτίμηση», είπε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης για να επαναλάβει: «Δεν δεχόμεθα το όνομα της Μακεδονίας να το ιδιοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο οποιοιδήποτε από τη διεθνή κονίστρα… Να μας αφήσουν ήσυχους όπως είμαστε τόσα χρόνια και δεν έχουμε δυσκολίες στην επαφή μας. Δεν θέλουμε να υπάρξει εφαρμογή αυτού που λέει ο Νίμιτς και μερικοί άλλοι».
Όσο για την παρουσία του στο συλλαλητήριο, παρά την αρχική τοποθέτησή του ότι δεν θα έδινε το παρών, ο Ανθιμος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «ο άνθρωπος είναι μεταλλακτικό ον».
«Όταν είδαμε ότι αυτή η προσπάθεια συγκέντρωνε τόσον κόσμο και από άλλες περιοχές, είπαμε ότι δεν μπορούμε να πούμε όχι μετά την παράκληση του κυριοτέρου παράγοντα του συλλαλητηρίου να είμαστε μέσα», παραδέχθηκε για την απροσδόκητη επιτυχία της εκδήλωσης.
Ερωτηθείς τέλος, για το αν η Εκκλησία θα πρέπει να δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται στην Αθήνα, στις 4 Φεβρουαρίου, ο κ. Ανθιμος δεν θέλησε να τοποθετηθεί επίσημα, «ρίχνοντας το μπαλάκι» στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
«Είναι θέμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τι θα γίνει στο συλλαλητήριο. Εγώ δεν μπορώ να πάω σε ξένη Μητρόπολη», παρατήρησε με νόημα…