Στιγμιότυπο από την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ρέθυμνο. Ακολούθησε ομιλία στα Χανιά | Facebook/Nikos Androulakis
Επικαιρότητα

Ο Ανδρουλάκης στην Κρήτη: «Είμαστε η παράταξη του πατριωτικού ρεαλισμού»

Ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ περιοδεύει στη γενέτειρά του και μίλησε για τα εθνικά θέματα. «Είναι δυνατόν μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι, που την απαξίωσε ο Καραμανλής, να μην υπάρχει ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, παρά μόνο να τα βάζουμε όλα κάτω από το χαλί;»
Protagon Team

«Είμαστε η παράταξη του πατριωτικού ρεαλισμού και αποτελεί καθήκον μας να πρωταγωνιστήσουμε στα εθνικά θέματα». Με αυτά τα λόγια ο Νίκος Ανδρουλάκης περιέγραψε το ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής που ονειρεύεται ο ίδιος για το κόμμα.

Ο κ. Ανδρουλάκης περιοδεύει τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη, ένα προνομιακό του χώρο, καθώς γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Τη Δευτέρα μίλησε στο Ρέθυμνο σε μια εντυπωσιακή, δεδομένων των συνθηκών, συγκέντρωση φίλων και οπαδών του –«ο λαός να έχει μια αξιόπιστη επιλογή μεταξύ του ελιτισμού του Μητσοτάκη και του λαϊκισμού του Τσίπρα» ήταν το μήνυμά του, ενώ νωρίτερα είχε περάσει και από τα Ανώγεια.

Σε άλλη ομιλία, στα Χανιά, γενέτειρα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα. Τόνισε για τις σχέσεις μας με την Τουρκία ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία και όποιος πιστεύει σε αυτό είναι εκτός πραγματικότητας. Όποιος εκφράζει στην Τουρκία άλλη άποψη πάει φυλακή, του κλείνουν την εφημερίδα, του κλείνουν τον σταθμό. Για ποια ευρωπαϊκή προοπτική μιλάμε; Αυτά είναι μόνο για να μένει η οικονομική σχέση αδιατάρακτη, εις βάρος μας όμως, που δεν επιλύουμε τα ζητήματά μας».

Και πρόσθεσε: «Είναι δυνατόν μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι, που την απαξίωσε ο Καραμανλής, να μην υπάρχει ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, παρά μόνο να τα βάζουμε όλα κάτω από το χαλί;»

Για τους λόγους αυτούς, είπε ο κ. Ανδρουλάκης, «ήρθε η ώρα να πάμε σε ένα “νέο Ελσίνκι”. Η Τουρκία να λάβει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, αφού κλείσει το κεφάλαιο της ευρωπαϊκής προοπτικής, και η Ελλάδα έναν μηχανισμό αυτοματοποιημένων οικονομικών κυρώσεων, βάσει της νέας αναβαθμισμένης τελωνειακής ένωσης. Έτσι, όποτε η Τουρκία καταπατά κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα της επιβάλλονται κυρώσεις, χωρίς να χρειάζεται ομοφωνία στο Συμβούλιο. Συγχρόνως, να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, αυτή του καθορισμού υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, που έχουν υπογράψει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

Επιπλέον, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι σήμερα πρέπει να υπάρχει μία εθνική στρατηγική για το πώς η Ελλάδα θα ενισχύσει την επιρροή της στα Βαλκάνια, περιορίζοντας τον ρόλο που έχουν αυτή τη στιγμή τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία και η Ρωσία.