Τα όσα ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου στην τηλεοπτική εμφάνισή του το βράδυ της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ προκάλεσαν την αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη, ευρωβουλευτή και φαβορί για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής.
Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν το πρωί της Τρίτης στο στούντιο του ίδιου καναλιού, στο πλαίσιο της εκπομπής «Σήμερα» και μολονότι δεν θέλησε να σηκώσει και τόσο το γάντι στις επιθέσεις που πριν από λίγες ώρες είχε εξαπολύσει ο προσεχής αντίπαλός του στην κάλπη του β’ γύρου, δεν μπορούσε παρά να απαντήσει στα όσα ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και πρώην Πρωθυπουργός τον είχε κατηγορήσει για τον ρόλο του το 2012 αλλά και για το θέμα του βέτο στην ΕΕ.
Ως γνωστόν, σε μια προσπάθεια να πει ότι η ανανέωση δεν είναι θέμα ηλικίας, ο 69χρονος κ. Παπανδρέου είχε καταγγείλει ότι ενώ ο ίδιος προωθούσε τη Διαύγεια και το OpenGov, ο κ. Ανδρουλάκης, ως νεαρός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, είχε πρωταγωνιστήσει στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρα-Βενιζέλου-Κουβέλη για νομή της εξουσίας με την αναλογία 4-2-1.
«Στο σύστημα 4-2-1, ο πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήμουν γραμματέας. Δεν ευσταθεί», είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έγινε το καλοκαίρι του 2012, ενώ εγώ εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2013. Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Οτι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το ζήτημα του βέτο για τα ενταξιακά στην ΕΕ, θέμα για το οποίο επίσης τον κατηγορεί ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος καταγγέλλει ότι ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ της κατάργησης του δικαιώματος της αρνησικυρίας των κρατών-μελών, ο κ. Ανδρουλάκης είπε «να σταματήσουμε και αυτά τα fake news» και εξήγησε: «Οταν εντάσσονται χώρες στην ΕΕ, χρειάζεται ομοφωνία. Αυτό δεν έχει σχέση με αυτό που λέω εγώ. Το βέτο για τα ενταξιακά δεν αλλάζει, είναι δομικό στοιχείο της ένωσης. Αυτό που αλλάζει είναι θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η λεγόμενη ειδική πλειοψηφία. Εδώ όμως υπάρχει κάτι σοβαρότερο. Αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην Πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο Τύπο τάσσεται υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου», επεσήμανε με νόημα.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε την άποψη ότι ήταν μια συμφωνία που δεν ήταν ολοκληρωμένη, σημειώνοντας ότι δεν έγινε με εθνικούς όρους συνεννόησης. «Είναι μια συμφωνία κουτσή και είναι πρωτοφανές, αλλιώς να λένε τη χώρα και αλλιώς τον λαό της. Αν όμως έρθουν τα μνημόνια και υλοποιείται η συμφωνία, δεν μπορούμε να μην τα ψηφίσουμε. Αν δεν υλοποιείται όμως από την άλλη πλευρά, δεν θα τα ψηφίσουμε», ξεκαθάρισε.
Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Παπανδρέου ότι εκπροσωπεί τον παλαιοκομματισμό και δεν φέρνει αέρα ανανέωσης στην παράταξη, τόνισε ότι η ανανέωση είναι ένα ζήτημα πολιτικής συμπεριφοράς, πολιτικού ήθους και προτάσεων. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως έναν περήφανο σοσιαλδημοκράτη.
Πρόσθεσε, δε, ότι η νίκη του θέλει να είναι ειρηνική, με όρους που θα κάνουν την παράταξη ισχυρή την επόμενη μέρα. «Αυτό είναι για μένα η πυξίδα. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ισχυρή παράταξη. Οι παλιές πρακτικές, που πλήγωσαν τα μέλη και τους φίλους μας και έφεραν διχόνοια, δεν με αφορούν και δεν θα τις ακολουθήσω», επεσήμανε.
Δεν θέλω να πω στον κόσμο γιατί να μην ψηφίσει τον Γιώργο Παπανδρέου, θέλω να πω στον κόσμο γιατί να ψηφίσει εμένα, ήταν το μήνυμα του κ. Ανδρουλάκη
«Δεν έχω επικοινωνήσει με τον Λοβέρδο»
Ερωτηθείς ο κ. Ανδρουλάκης αν μίλησε με τον (τρίτο των εκλογών) Ανδρέα Λοβέρδο, ανέφερε ότι δεν έχει επικοινωνήσει και δεν θα μπει σε καμία παρασκηνιακή διαπραγμάτευση.
«Τιμώ τους συνυποψηφίους μου και τους τιμώ και με αυτό τον τρόπο. Θα μιλήσουμε δημοσίως» είπε και συμπλήρωσε ότι η στήριξη όλων των συνυποψηφίων του είναι ευπρόσδεκτη.
«Δεν απευθύνομαι σε αυτούς που με ψήφισαν μόνο, αλλά σε όλους, και δεσμεύομαι ότι αν μου δώσουν αυτή τη δυνατότητα, αν με τιμήσουν και την επόμενη Κυριακή, θα τους προσφέρω ένα ανοιχτό κόμμα, σοδιαλδημοκρατικό κόμμα, ισχυρό κόμμα, ένα κόμμα αξιοκρατίας και διαφάνειας», δήλωσε.
Σχετικά με αν μπορεί ο κ. Παπανδρέου να παίξει ρόλο στο ΚΙΝΑΛ την επόμενη μέρα, ανέφερε ότι «όλοι θα έχουν ρόλο», ενώ σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπησή του στη Βουλή, επισήμανε ότι θα λυθεί θεσμικά. «Ο πρόεδρος που έχει εκλεγεί θα εισηγηθεί και θα αποφασίσουμε θεσμικά στην κοινοβουλευτική ομάδα», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι θέλει η παράταξή του να γίνει κόμμα εξουσίας. «Θέλω να ξαναεκλέξουμε Πρωθυπουργό, θέλω να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό να γυρίσει σελίδα. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό ούτε ο πολιτισμός του κ. Μητσοτάκη που συνεχίζει τις ίδιες πελατειακές συμπεριφορές ούτε ο λαϊκισμός και η διχαστική αντιμετώπιση», επεσήμανε. Διευκρίνισε, δε, πως ό,τι πλήγωσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, δεν θα το δουν ξανά και δεσμεύτηκε να εγγυητής της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης. «Θα βγάλουμε μια νέα γενιά στο προσκήνιο δείχνοντας σεβασμό και στην ιστορία και τα στελέχη μας», είπε.
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι όσοι αποχώρησαν από το κόμμα για λόγους… καρέκλας θα παραμείνουν εκτός κόμματος. «Είναι αξιακό θέμα, όσοι έφυγαν από την παράταξή μας στα δύσκολα, όχι για λόγους πολιτικούς, αλλά για λόγους καρέκλας, να μην είμαστε μαζί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν περίμενα τέτοιο ποσοστό»
Ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε το 36,75% των ψήφων (απέμενε η ενσωμάτωση 36 εκλ. τμημάτων), ψηφίστηκε δηλαδή από 94.000 πολίτες. Είπε ότι δεν περίμενε να λάβει τόσο υψηλό ποσοστό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το κρίσιμο ήταν η τεράστια συμμετοχή του κόσμου. «Αν φανταστείτε ότι η ΝΔ, που είχε πέντε φορές μεγαλύτερα ποσοστά από εμάς στις βουλευτικές εκλογές και είχε συμμετοχή 410.000, κι εμείς 270.000, δείχνει μια πολύ μεγάλη δυναμική. Αυτό θα είναι προίκα και παρακαταθήκη και την επόμενη μέρα», ανέφερε.
Τόνισε δε ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, ενώ ερωτηθείς αν θα αλλάξει το όνομα του κόμματος, απάντησε ότι «οι ψηφοφόροι μας βάζουν το θέμα του ονόματος και του συμβόλου. Θα το σεβαστούμε και θα κάνουμε όλες τις αλλαγές που πρέπει ώστε να τιμήσουμε και τα σύμβολά μας, αλλά και τους ανθρώπους που ήρθαν και βοήθησαν».
Σχετικά με το αν νιώθει σίγουρος για τη νίκη του στον β’ γύρο, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δεν προεξοφλείται και ότι είναι μια μάχη που ξεκινά από το μηδέν, σημειώνοντας ότι θα κάνει την ίδια πολιτική εκστρατεία με τους ίδιους όρους. «Δεν θέλω άγονες αντιπαραθέσεις, δεν με ενδιαφέρει η διχόνοια. Με ενδιαφέρει να τιμήσουμε τους 270.000 ανθρώπους που ψήφισαν, να πάμε ενωτικά για να φέρουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», τόνισε.
O,τι τους πλήγωσε στο παρελθόν, δεν θα το δούμε ξανά. Θα είμαι εγγυητής της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης. Θα βγάλουμε μια νέα γενιά στο προσκήνιο δείχνοντας σεβασμό και στην ιστορία και τα στελέχη μας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του ΚΙΝΑΛ, αν και διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα έγιναν, σημείωσε ότι στις προτεραιότητές του είναι να καλέσει όλους τους πιστωτές και να ρυθμίσει τα χρέη του κόμματος.