Η χθεσινή συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ ήταν άκρως αποκαλυπτική. Και αυτό επειδή, μετά τα θέματα της επίσκεψης και της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός πήγε ένα βήμα παραπέρα, προβαίνοντας σε αποκαλύψεις για τον ανασχηματισμό. Το έκανε, δε, χωρίς ιδιαίτερη πίεση από τους δημοσιογράφους: ήθελε να το πει.
Ο κ. Μητσοτάκης, επί της ουσίας, επιβεβαίωσε αυτό που αποκάλυψε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης: δεν θα είναι ένας δομικός ανασχηματισμός, αλλά ένας ανασχηματισμός διορθωτικών κινήσεων. Άλλοι θα τις ονόμαζαν διορθωτικές παρεμβάσεις. Το ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τις φέρνει χρονικά πιο κοντά. Πρακτικά, τις καθιστά θέμα χρόνου. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις μάλιστα, οι αλλαγές αυτές ήταν πιθανό να γίνουν στις αρχές Ιουλίου, κοντά στην επέτειο της εκλογικής νίκης της ΝΔ στις 7 του μήνα. Ομως, την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε να διαμηνύει σε συνεργάτες του ότι δεν σκοπεύει να κάνει ανασχηματισμό τις επόμενες εβδομάδες (εδώ).
Χαριτολογώντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι παίρνει τις αποφάσεις του στο βουνό. Για φέτος, όμως, οι πεζοπορίες του στην Κρήτη θα αργήσουν –περί τα μέσα Αυγούστου– συνεπώς ο ανασχηματισμός θα γίνει εν μέσω θέρους.
Το μοντέλο των «διορθωτικών αλλαγών», πάντως, σημαίνει ότι οι βασικοί υπουργοί παραμένουν αμετακίνητοι, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Νίκος Δένδιας, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ, αν ο Βασίλης Κικίλιας μετακινηθεί, αυτό θα γίνει μόνο για να εξαργυρώσει την επιτυχημένη διαχείριση του κορονοϊού και να αναβαθμιστεί. Αντιθέτως, λίγοι υπουργοί φαίνεται πως θα μείνουν εκτός νυμφώνος, ήτοι ο Γιάννης Βρούτσης και ο Χάρης Θεοχάρης. Ηδη, για τη θέση του κ. Βρούτση ακούγεται έντονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Για το επικοινωνιακό επιτελείο, υπάρχει ήδη η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία παίρνει «υψηλό βαθμό» στο Μαξίμου. Κάποιοι αναφέρουν και το όνομα του Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Στους συνομιλητές του, ο πρώην ιθύνων νους του Μαξίμου επί Κώστα Καραμανλή, αναφέρει ότι καμία προσέγγιση δεν του έχει γίνει. Τα σενάρια ξεκίνησαν, πάντως, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε και κάθισε δίπλα του, στα ορεινά της Βουλής.
Σημαντικές αλλαγές θα γίνουν στο επίπεδο των υφυπουργών. Εκεί, υποψήφιοι προς αποχώρηση, και ειδικά στα παραγωγικά υπουργεία, είναι αρκετοί τεχνοκράτες υφυπουργοί, οι οποίοι, παρά τις καλές περγαμηνές τους, δεν έπιασαν, με αποτέλεσμα να είναι προ της εξόδου. Η μπάλα δεν αποκλείεται να πάρει και άλλους υφυπουργούς, με το Μαξίμου να επιδιώκει, σε ορισμένες περιπτώσεις, και την ενίσχυση αρμοδιοτήτων ορισμένων υφυπουργών, ειδικά σε λεγόμενα «υπερυπουργεία». Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, αναμένεται να ενισχύσει και το γυναικείο στοιχείο της κυβέρνησης, ενώ είναι σαφές ότι δεν δεσμεύεται από την κομματική επετηρίδα και μπορεί να δούμε πρόσωπα από τον ευρύτερο κεντρώο χώρο. Πάντως, εφεδρείες, τουλάχιστον για σημειακές αλλαγές, υπάρχουν και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, με αρκετούς βουλευτές να έχουν αξιολογηθεί θετικά.
Δύσκολο θεωρείται, τελικά, και το σπάσιμο υπουργείων, όπως του Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή του Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αλλωστε, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δύσκολα θα μιλούσαμε για «διόρθωση» εντοπισμένων παραφωνιών.