Στρατιωτικοί του Ιράν μεταφέρουν το φέρετρο του δολοφονηθέντος στην Τεχεράνη πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φακριζαντέχ | EPA
Επικαιρότητα

Ο «Αλφα» ήταν Νο 2 στη Μοσάντ και το Ιράν το ξέρει…

Το πρόβλημα παραμένει και είναι υπαρξιακό για το εβραϊκό κράτος, λέει παλαίμαχος πράκτορας της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας. Το Ισραήλ πρέπει να μην επιτρέψει στους Ιρανούς να φθάσουν σε επίπεδο κατασκευής πυρηνικής βόμβας. Τι έκανε ο Νετανιάχου επί Τραμπ
Protagon Team

Μάλλον παράδοξη αλλά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που φωτίζει ορισμένες… σκιερές πτυχές του Μεσανατολικού, τον ρόλο και τις προτεραιότητες του Ισραήλ στο προσκήνιο και τις μεθόδους του στο παρασκήνιο, είδε το φως της δημοσιότητας στο ισραηλινό έντυπο Yedot Ahronot.

Μίλησε ένας «συνταξιούχος τώρα» υψηλόβαθμος πράκτορας, που διετέλεσε αναπληρωτής επικεφαλής της Μοσάντ. Αυτός –ας τον βαφτίσουμε «Αλφα»– τοποθετήθηκε τόσο για τις τακτικές της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας όσο και για τον στρατηγικό στόχο της χώρας του, την «αποπυρηνικοποίηση» του Ιράν σε βαθμό πολύ συγκεκριμένο: οι μουλάδες δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσουν πυρηνική βόμβα (η οποία θα μπορούσε να βλάψει το εβραϊκό κράτος).

Σε ό,τι αφορά την κυρίως δουλειά της Μοσάντ, ο «Αλφα» είπε ότι οι πράκτορες τους οποίους η υπηρεσία προσλαμβάνει, στο εξωτερικό βέβαια, σπανίως αντιλαμβάνονται ότι εργάζονται υπέρ των ισραηλινών συμφερόντων. Με την τοποθέτησή του αυτή ο «Αλφα» δεν κομίζει κάτι νέο, αφού η τακτική και παλιά είναι και την έχουν χρησιμοποιήσει και άλλες μυστικές υπηρεσίες.

Η Μοσάντ την εφαρμόζει σε περιπτώσεις που απαιτείται διείσδυση σε «εχθρική περιοχή», δηλαδή σε κάποια χώρα με βαθύ και ιστορικό μίσος εναντίον του Ισραήλ. Εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων που έχει η μέθοδος, είναι και ένας τρόπος για να αποσείσει τις ευθύνες η υπηρεσία, συνεπώς το ίδιο το κράτος, σε περίπτωση που η επιχείρηση κάπου στραβώσει. Ετσι δεν υφίσταται καμία «πολιτική ευθύνη».

Το ζήτημα με τους ξένους που προσλαμβάνονται ως υπάλληλοι και αγνοούν ότι εργοδότης τους είναι το εβραϊκό κράτος έχει όρια είπε ο «Αλφα». Σε κάθε περίπτωση δεν είναι για χόρταση. Τελευταία πάντως γνωρίζει πιένες η μέθοδος. Οι επιχειρήσεις μέσα στο Ιράν το απέδειξαν. Ετσι μίλησε για την ενέδρα στον ιρανό πυρηνικό επιστήμονα Μοχσέν Φακριζαντέχ και για την επιτόπου εκτέλεσή του, υπαινισσόμενος ότι ήταν πρότζεκτ που υλοποίησαν ντόπιοι, «ενδεχομένως μέλη της αντιπολίτευσης».

Η δολοφονία «ενός μέλους της Αλ Κάιντα, προσκεκλημένου στην Τεχεράνη», εντάσσεται στην ίδια κατηγορία επιχειρήσεων. Στοχευμένη δολοφονία, που διεξήχθη από Ισραηλινούς για λογαριασμό των Αμερικανών.

Ο Νετανιάχου και ο Τραμπ

Στη συνέντευξη, αυτός που υπήρξε Νο2 στη Μοσάντ καυτηρίασε τη συνολική στρατηγική του Νετανιάχου στο Ιρανικό, ξεκινώντας από την επιρροή που άσκησε στον Τραμπ για να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο «Αλφα» αποκάλυψε ότι τότε η Μοσάντ είχε αναλάβει «μια σειρά κλιμακούμενων ενεργειών» ώστε ο Τραμπ να τραβήξει το σκοινί. Και υπενθύμισε ότι το κύριο πρόβλημα ήταν και είναι η υπαρξιακή απειλή (για το Ισραήλ) που θέτει η απόκτηση πυρηνικών όπλων από πλευράς Ιράν.

Κατά τον «Αλφα», η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν βλέπει το πρόβλημα σε αυτήν, την πραγματική του διάσταση. Και καθώς η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο είναι γεγονός, επί εποχής Τζο Μπάιντεν πρέπει και το Ισραήλ να αναπροσαρμόσει τους σχεδιασμούς του, έχοντας κατά νου το μείζον: πρέπει να αποτρέψει τους Ιρανούς να φτάσουν στην πυρηνική βόμβα.