Ηταν αναμενόμενο πως για τον Αλέξη Τσίπρα το ταξίδι στην Κούβα με αφορμή τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, θα ήταν ένα ταξίδι προσκυνηματικού χαρακτήρα. Είχε φανεί από το tweet του όταν έγινε γνωστό ότι ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο: «Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών». Τώρα πώς συμβιβάζεται η παντοτινή νίκη των λαών με τις ομαδικές απολύσεις είναι ένα θέμα, αλλά ας το αφήσουμε προς το παρόν και ας σταθούμε στην σημαντική αυτή νέα δημόσια παρουσία του Πρωθυπουργού στη διεθνή σφαίρα, μόνος Ευρωπαίος ανάμεσα σε λατινοαμερικανούς ηγέτες.
Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε τη νύχτα της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδος) στην εξέδρα που είχε στηθεί στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, για να εκφωνήσει τον δικό του επικήδειο λόγο σε εκδήλωση στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο. Τον καλωσόρισε ο Ραούλ Κάστρο, αδελφός του εκλιπόντος και ηγέτης της σημερινής Κούβας. Γύρω του ήταν άλλοι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, κανείς όμως από την Ευρώπη. Ο Πρωθυπουργός είχε αυτό το αμφιλεγόμενο προνόμιο. Μίλησε ανάμεσα στον Εβο Μοράλες της Βολιβίας, τον Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας, τον Ντανιέλ Ορτέγκα της Νικαράγουας.
«Hermanos y hermanas, valiente pueblo del Cuba!». Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του Πρωθυπουργού στην έναρξη του λόγου του. «Αδελφοί και αδελφές, γενναίε λαέ της Κούβας!». Καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος. Και μετά συνέχισε στα ελληνικά.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «ο Φιντέλ Κάστρο «αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό, στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού».
«Αλλά αφήνει και πολύτιμη κληρονομιά σε όλους τους λαούς, γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινική Αμερική και έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε γενναίο τον λαό της Κούβας και υπογράμμισε ότι «αποχαιρετούμε τον Κομαντάντε Φιντέλ, ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο. Τους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».
«Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων. Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι «είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό».
«Εναν λαό που ζει σε μια πολύ μακρινή σε εσάς γωνιά του πλανήτη, μα βρίσκεται ταυτόχρονα τόσο κοντά στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία παλέψατε και παλεύετε. Γιατί όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του», είπε ο Πρωθυπουργός.
Τόνισε δε ο κ. Τσίπρας ότι «“ελευθερία ή θάνατος” ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. Patria o muerte (Πατρίδα ή θάνατος), το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο Φιντέλ Κάστρο «μετέτρεψε την Κούβα σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας», ωστόσο ανέφερε επιπλέον ότι «η Κούβα του Φιντέλ, μας έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος. Έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα. Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του».
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μην μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς του δικούς μας δυνάστες. Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού».
Πρόσθεσε ότι «δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια» και συμπλήρωσε ότι «σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα, στις νίκες και στις ήττες, στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας».
«Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα: Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη. Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους. Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
«Γυρνώντας έτσι το τροχό της ιστορίας. Αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ! Hasta la victoria siempre (Πάντα μέχρι τη νίκη)», κατέληξε.
«Ηταν μεγάλη τιμή η συμμετοχή μου σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό», σχολίασε μετά μέσω twitter ο κ. Τσίπρας.
Πριν από την ομιλία του στην Πλατεία της Επανάστασης, ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να δει κάποια από τα αξιοθέατα στην Αβάνα και να φωτογραφηθεί με φόντο επαναστατικές φιγούρες που ο ίδιος λάτρευε από μικρός· είπαμε, το ταξίδι στην Αβάνα ήταν ένα είδος προσκυνήματος για τον Πρωθυπουργό της πρώτης φοράς Αριστερά και του τρίτου Μνημονίου. Ετσι, συνοδευόμενος από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, η οποία κατέχει τον τίτλο της αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Κούβας, ποζάρισε όλο χαμόγελα μπροστά από μια γιγάντια φωτογραφία του θρυλικού Τσε Γκεβάρα. Δεν τον λες μες στο βαρύ πένθος…