Ανήσυχος για την αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο εμφανίστηκε ο έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι έθεσε το θέμα στη Σύνοδο.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος στο πλαίσιο της δύσκολης συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την Τουρκία, χωρίς να διαρρηγνύεται το ευρωπαϊκό πλαίσιο αξίων.
Επίσης -όπως είπε- αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι χώρες προέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ με τους ομόλογους του της Ιταλίας και της Ισπανίας έθεσαν συνολικά το ζήτημα της επιβάρυνσης των χωρών του Νότου.
Για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αποφασίστηκε να έχουμε μία ψύχραιμη, αλλά και αυστηρή στάση, διότι είναι φανερό ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τα προαπαιτούμενα της ΕΕ, όπως παραβιάσεις στο Αιγαίο, αδυναμία επίλυσης του Κυπριακού και απομάκρυνση από το πνεύμα της Συνόδου της Κοπεγχάγης. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στη διατήρηση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας», διαβεβαίωσε πάντως.
Οσον αφορά το θέμα του Brexit, ο Πρωθυπουργός είπε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά υπάρχουν ακόμα μεγάλες αποστάσεις, και πρέπει να προετοιμαστούμε για να μην υπάρξουν προβλήματα στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Τελος, για το μέλλον της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αποφασίστηκε ο οδικός χάρτης και συμφωνήθηκε πως μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις, προτείνοντας μάλιστα ο διάλογος να είναι ανοιχτός στους πολίτες. «Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επισήμανε ότι ο σκεπτικισμός των ηγετών για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας «ήταν πολύ, πολύ εμφανής» στη συζήτηση της Πέμπτης. Σημείωσε πως η πόρτα είναι ανοιχτή για την Τουρκία, αλλά η κατάσταση στην Αγκυρα κάνει την ευρω-τουρκική σχέση δύσκολη. Τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να σέβεται όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, που ήταν η βασική υπέρμαχος της σκλήρυνσης της στάσης έναντι της Τουρκίας, ανέφερε την Πέμπτη το βράδυ ότι «η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απολύτως μη ικανοποιητική» και πρόσθεσε πως «η Τουρκία βήμα προς βήμα απομακρύνεται από αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως τις προϋποθέσεις για το κράτος δικαίου». Ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ενωθεί ότι η ενταξιακή βοήθεια «θα πρέπει να μειωθεί με υπευθυνότητα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθάρισε ότι τα κονδύλια της προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία δεν μπορούν να μεταφερθούν για τη στήριξη της Αγκυρας στο Προσφυγικό. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει εγκρίνει συνολικά 6 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία, εκ των οποίων έχουν ήδη εκταμιευθεί τα 2,9 δισ. ευρώ. Σημείωσε, δε, ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό.
Παρόλο που υπήρχαν διαφορετικές απόψεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με τα κράτη μέλη που κράτησαν σκληρή στάση να είναι η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Κύπρος, η Ελλάδα κράτησε πιο μετριοπαθή στάση. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να δοθούν συγκεκριμένα μηνύματα προς την Τουρκία, όμως η στρατηγική επιλογή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, πρέπει να διατηρηθεί τόσο προς όφελος της Ευρώπης όσο και του τουρκικού λαού.