Ήταν ένα ταξίδι αναγνωριστικό, μια πρώτη απόπειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας και της Γερμανίας πιο συγκεκριμένα, να δουν τι συμβαίνει στη Συρία, προσφέροντας μια χείρα φιλίας σε έναν άγνωστο παράγοντα: Εναν μήνα μετά την ξαφνική κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό, και η γερμανίδα ομόλογός του, Αναλένα Μπέρμποκ, έφτασαν στη Δαμασκό για να συναντήσουν τον νέο de facto ηγέτη της Συρίας, τον αινιγματικό τζιχαντιστή Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ο οποίος, ως γνωστόν, σε τρεις εβδομάδες έβγαλε τη στολή του αιμοβόρου αντάρτη, φόρεσε κοστούμι και μετονομάστηκε σε Αχμάντ αλ Σάρα.
Οπως σημείωσε η Deutsche Welle, oι συζητήσεις με το νέο καθεστώς και τον Αλ Σάρα κρατήθηκαν σε μυστικό επίπεδο, χωρίς διαρροές στα γερμανικά μέσα. Όπως ανέφερε η Αναλένα Μπέρμποκ, σε δηλώσεις της πριν από το ταξίδι, η διάθεση τόσο του Βερολίνου όσο και του Παρισιού είναι να στηρίξουν ένα πνεύμα υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης στους κόλπους της συριακής κοινωνίας σε αυτή την κομβική μετάβαση.
«Γνωρίζουμε από πού προέρχεται το HTS ιδεολογικά, τι έχει κάνει στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αναλένα Μπέρμποκ σε δηλώσεις της, παραπέμποντας ουσιαστικά στις καταβολές του Αλ Τζολάνι, στο παρελθόν του στο Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα. Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη και επιθυμία για προσέγγιση και κατανόηση των θέσεων όλων των σημαντικών παραγόντων στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του ανέφερε: «Μαζί, Γαλλία και Γερμανία, θα στηρίξουν τον συριακό λαό, με όλη του την ποικιλομορφία».
Χωρίς άλλη ενημέρωση, την ειδησεογραφία του ταξιδιού μονοπώλησε η παρουσία της Αναλένα Μπέρμποκ, μιας γυναίκας, και πώς την υποδέχτηκε ο φανατικός ισλαμιστής Αλ Τζολάνι. Η γερμανίδα πολιτικός εμφανίστηκε στη Δαμασκό φορώντας λευκό παντελόνι και βάδισε στο κόκκινο χαλί στο «Παλάτι του Λαού», μαζί με τον σύρο ηγέτη, αν και ανάμεσά τους βάδιζε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
Aίσθηση προκάλεσε η απουσία χειραψίας μεταξύ του Αλ Τζολάνι και της Αναλένα Μπέρμποκ, επειδή είναι γυναίκα, όπως τόνισε η συντηρητική εφημερίδα Bild.
Σύμφωνα με την DW, πάντως, για αυτή την κίνηση φαίνεται ότι ήταν προετοιμασμένη η γερμανική πλευρά. Αντί χειραψίας ο Αλ Τζολάνι έβαλε το χέρι του στο στήθος, ενώ και η Μπέρμποκ απέφυγε να τείνει το χέρι της.
«Όταν έφθασα στη Συρία, μου ήταν ήδη σαφές ότι δεν θα υπήρχαν οι συνήθεις χειραψίες, αλλά ήταν εξίσου σαφές ότι τόσο εγώ όσο και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών δεν συμμεριζόμαστε αυτήν την άποψη», δήλωσε, αργότερα, η Μπέρμποκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Δαμασκό.
Ήδη κατά την υποδοχή της στο αεροδρόμιο, οι δύο άνδρες της εθιμοτυπίας δεν της έδωσαν το χέρι τους. Αργότερα, κατά τη συνάντηση στο πρώην προεδρικό μέγαρο, ο Αλ Τζολάνι αντί χειραψίας ακούμπησε το χέρι του στο στήθος του σε ένδειξη σεβασμού, ενώ αμέσως μετά το έτεινε, αντιθέτως, προς το μέρος του Μπαρό σε μια – πολύ χαλαρή – χειραψία. Πηγές ωστόσο της γερμανικής αντιπροσωπείας δήλωσαν σε γερμανικά ΜΜΕ ότι ο νέος ηγέτης της Συρίας έδωσε το χέρι του στην κυρία Μπέρμποκ στο τέλος της συνάντησής τους.
Μαζί με τον Ζαν-Νοέλ Μπαρό «καταστήσαμε πολύ σαφές ότι το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών δεν αφορά μόνο τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά αποτελεί μέτρο του πόσο ελεύθερη είναι μια κοινωνία. Ήταν λοιπόν σημαντικό για εμάς να καταστήσουμε σαφές ότι ως Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι στην Συρία μπορούν επιτέλους να ζήσουν και πάλι ελεύθερα. Μιλήσαμε για αυτό το θέμα επί μακρόν και πάρα πολύ ξεκάθαρα. Και στο τέλος μια χειραψία μπορεί να μη φαίνεται τόσο δύσκολη όσο στην αρχή της συζήτησης», δήλωσε η Μπέρμποκ.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) δήλωσε ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Αναλένα Μπέρμποκ ήταν η πρώτη υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ που ταξίδεψε στην Συρία. Με αυτό το ισχυρό μήνυμα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής καθιστά κανείς σαφή την στήριξή του στην χώρα», δήλωσε ο Χάμπεκ στη Bild και τόνισε ότι «εάν συναντιόμασταν μόνο με κυβερνήσεις με τις οποίες ταυτίζονται οι απόψεις μας, θα ήμασταν σχεδόν μόνοι».