O Xoυλουσί Ακάρ με... στολή παραλλαγής | Reuters
Επικαιρότητα

Ο Ακάρ ενοχλήθηκε και παραλογίζεται: Επισκέφθηκαν 78 φορές τα νησιά τους! Αυτές είναι προκλήσεις!

Στο πλαίσιο του γνωστού παραλογισμού, ο τούρκος υπουργός Αμυνας εμφάνισε ως πρόκληση την πρόσφατη περιοδεία του Πρωθυπουργού στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που τόσο πολύ «ενοχλούν» το καθεστώς Ερντογάν. «Αφού μιλάτε για φιλία, αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά!»
Protagon Team

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του τουρκικού καθεστώτος επιχειρούν τις τελευταίες εβδομάδες να εμφανίσουν την Ελλάδα ως τη χώρα που επιθυμεί την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσογείο και «ξεχνώντας» τις καθόδους του «Oruc Reis» μετά της πολεμικής συνοδείας του στα ανοικτά του Καστελόριζου, προσπαθούν να βρουν ερείσματα στην Ευρώπη, πέραν της πάντα πρόθυμης να τους ακούσει Γερμανίας.

Στη προσπάθεια αυτή εντάσσονται και οι τελευταίες δηλώσεις που τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στις εφημερίδες Hurriyet και Aκσάμ, όπου επαναλαμβάνοντας τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τη φράση «το είπα στη γερμανίδα υπουργό Αμυνας» (με το Βερολίνο, δηλαδή, ως αποδέκτη των τουρκικών «παραπόνων»), κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει «επεκτατικές βλέψεις» (!) και «προκαλεί» με τις επισκέψεις της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Εννοώντας τις επισκέψεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών της κυβέρνησης, όπως του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, σε έδαφος της ελληνικής επικράτειας!

«Οι Ελληνες στρατιωτικοποίησαν 16 από τα 23 νησιά που πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Παρά τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων. Ρώτησα την υπουργό Αμυνας της Γερμανίας. Ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις; Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που έχει χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Αξιωματούχοι πραγματοποίησαν 78 επισκέψεις στα νησιά που βρίσκονται μπροστά μας, δίπλα μας. Αυτές είναι προκλήσεις», υποστήριξε χωρίς αιδώ ο τούρκος υπουργός Αμυνας και απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, είπε: «Αφού μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά!».

Ούτε κουβέντα βέβαια για τη λεγόμενη Στρατιά του Αιγαίου (Ege Ordusu Komutanlığı), το 4ο Σώμα Στρατού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που δημιουργήθηκε το 1975 και σήμερα μετρά πάνω από 130.00 μέλη.

«Εχουν εξοπλίσει 16 νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Από τα 23 τα 16», επανέλαβε ο Χουλουσί Ακάρ και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπαθεί να επηρεάσει την Ευρώπη με αναληθή, εκφοβιστικά σενάρια, αρνούμενος παράλληλα ότι η Τουρκία έχει στόχο να επιτεθεί στη χώρα μας.

«Τώρα προσπαθούν να καλύψουν τις ανομίες τους και να εξηγήσουν τα προβλήματά τους, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, στην Ευρώπη. Ο έλληνας υπουργός (Αμυνας) είπε στη γερμανίδα ομόλογό του ότι “τρεις φορές φτάσαμε στο χείλος του πολέμου με την Τουρκία”. Πολλά όνειρα βλέπουν… Εμείς ούτε τέτοιες σκέψεις έχουμε, ούτε τέτοια σχέδια», υποστήριξε, παρά τις συνεχείς αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, δίχως να κρύψει την ικανοποίησή του για την αρνητική απάντηση του Βερολίνου στο ελληνικό αίτημα για την ακύρωση της παράδοσης των γερμανικών υποβρυχίων 214 και των ανταλλακτικών τους.

Οπως είπε, «υπάρχει εμπάργκο σε περισσότερα από 700 εξαρτήματα που απαιτούνται από την αμυντική βιομηχανία μας». «Εχουμε δώσει τον κατάλογο, αναμένουμε να αρθούν τα εμπόδια», πρόσθεσε, αφήνοντας περιθώριο επέκτασης της συνεργασίας με τη Γερμανία, για παράδειγμα σε παραγωγή drones ή άλλων εξοπλισμών.

Μοντέλο Κρήτης για τους S-400

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet, ο Χουλουσί Ακάρ προέκρινε για πρώτη φορά «μοντέλο της Κρήτης» για τους ρωσικούς  S-400, σε μία ακόμη απόπειρα να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» των αμερικανικών κυρώσεων για την απόκτηση και χρήση του ρωσικού συστήματος από την Αγκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας  να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, για ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζει η Ελλάδα με τους S-300 στην Κρήτη.

Οπως σημείωσε ο Ακάρ, οι S-300 στην Κρήτη δεν είναι πάντα σε λειτουργία, επομένως και οι S-400 στην Τουρκία δεν χρειάζεται να λειτουργούν συνεχώς, παρά μόνον όταν προκύψει κάποια απειλή.

Ο τούρκος υπουργός Αμυνας υπενθύμισε ότι πολλές χώρες που προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ, διατήρησαν στο οπλοστάσιό τους τα πυραυλικά συστήματα που είχαν αγοράσει την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης.

«Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις στη βάση του μοντέλου που εφαρμόζεται και στα S-300 της Κρήτης. Δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιούμε συνεχώς. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις απειλές που προκύπτουν. Το αποφασίζουμε αυτό», δήλωσε ο Ακάρ, καλώντας παράλληλα τον νέο αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «να είναι ρεαλιστής» στην πολιτική του έναντι της Τουρκίας:

«Περιμένουμε να ενεργήσουν πιο ρεαλιστικά. Περιμένουμε να συμπεριφερθούν σύμφωνα με τον νόμο, τις συμφωνίες και με μία Realpolitik», παρατήρησε χαρακτηριστικά, δείχνοντας για μία ακόμη φορά τον έντονο προβληματισμό –αν όχι ανησυχία– για το τι επιφυλάσσει για την Τουρκία η νέα διοίκηση Μπάιντεν.