Οι Μέδικοι είχαν καταφέρει να αντιμετωπίσουν με επιτυχία πολύ ισχυρούς αντιπάλους, όχι όμως και τον μικροσκοπικό ιπτάμενο εχθρό που τους μόλυνε κάθε φορά που πήγαιναν για κυνήγι | YouTube
Επικαιρότητα

Ο άγνωστος serial killer των Μεδίκων ήταν… τα κουνούπια

Ιστολογικές εξετάσεις που γίνονται σε καλοδιατηρημένα όργανα των μελών της πανίσχυρης ιταλικής δυναστείας υποδεικνύουν την ελονοσία ως συχνή αιτία θανάτου των μελών της, τα οποία μολύνονταν στους ιδιόκτητους κυνηγότοπους της οικογένειας
Protagon Team

Οι Μέδικοι ήταν μια πολύ πλούσια οικογένεια της Φλωρεντίας, με βασική δραστηριότητα τον τραπεζικό τομέα. Από το 15ο έως τον 18ο αιώνα κυριάρχησε στην οικονομική, πολιτική αλλά και καλλιτεχνική ζωή, όχι μόνο της Τοσκάνης, που είχε πρωτεύουσα τη Φλωρεντία, αλλά ολόκληρης της Ιταλίας και της Ευρώπης.

Πολλά μέλη της δυναστείας έγραψαν το όνομα τους στην Ιστορία, καθώς έφτασαν στην ηγεσία ευρωπαϊκών βασιλείων (Αικατερίνη των Μεδίκων, Μαρία των Μεδίκων, Ερρίκος Δ’ των Βουρβόνων, Λουδοβίκος ΙΓ’ των Βουρβόνων), αλλά και του Βατικανού (Πάπας Κλήμης Ζ’, Πάπας Λέων ΙΑ’).

Η ιστορία των Μεδίκων είναι συνυφασμένη με ένα ατελείωτο «Game of Thrones», γεμάτο ίντριγκες, μίση, προδοσίες και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών με κάθε είδους οικονομικούς και πολιτικούς αντιπάλους. Σε αρκετές περιπτώσεις στη διάρκεια αυτών των τριών αιώνων ισχυρής παρουσία της η οικογένεια των Μεδίκων έπεσε θύμα, είτε απώλειας περιουσίας είτε απώλεια εξουσίας είτε εξορίας, ακόμη και δολοφονιών.

Μια νέα μελέτη, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι υπήρχε ένας πραγματικός serial killer που εξόντωνε συστηματικά τα μέλη των Μεδίκων και κανείς μέχρι πρότινος δεν γνώριζε την ύπαρξή του. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη, ο δολοφόνος άκουγε στο όνομα… κουνούπι.

Οταν κάποιο μέλος των Μεδίκων έφευγε από τη ζωή, η οικογένεια ενταφίαζε μόνο τον σκελετό του, φροντίζοντας να αφαιρούνται τα όργανα του, τα οποία τοποθετούνταν σε ειδικά δοχεία από τερακότα και κρατούνταν σε χωριστούς χώρους από το σημείο ταφής, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχει αντιστοίχιση μεταξύ δοχείου και τάφου.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Live Science, επιστήμονες του Ινστιτούτου Μελετών Μουμιοποίησης της Ιταλίας ξεκίνησαν μια προσπάθεια να ταυτοποιήσουν κάποια από τα δοχεία που περιείχαν όργανα με τους σκελετούς στους τάφους των Μεδίκων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν όσους καλοδιατηρημένους ιστούς οργάνων εντόπισαν. Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα και στοιχεία που ανέσυραν ήταν και ένα παράσιτο, κάτι που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για αυτούς, αφού σε τέτοιας ηλικίας ιστολογικές εξετάσεις η εμφάνιση παρασίτων είναι εξαιρετικά σπάνια, αν όχι απίθανη.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν το Plasmodium falciparum, που είναι ένα από τα παράσιτα της ελονοσίας, και μάλιστα από τα πλέον θανατηφόρα. Ηταν γνωστό ότι στην περιοχή της Τοσκάνης η ελονοσία είχε έντονη παρουσία από τον 3ο μ.Χ. αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ού, αλλά θεωρούνταν ότι είχε ενδημικά χαρακτηριστικά, με υπεύθυνο το παράσιτο P. Vivax, το οποίο προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα της ασθένειας. Το παράσιτο Plasmodium falciparum, που είναι ιδιαίτερα θανατηφόρο, βρίσκει πιο πρόσφορο έδαφος στα τροπικά κλίματα και εντοπίζεται κυρίως σε αυτές τις περιοχές.

Η θεωρία που αναπτύχθηκε με βάση τα ευρήματα είναι ότι ονομαστοί κυνηγότοποι της Τοσκάνης, σε μια ελώδη περιοχή ιδιοκτησίας των Μεδίκων, αποτέλεσαν για αυτούς πραγματική παγίδα θανάτου. Διαχρονικά, τα μέλη της δυναστείας πήγαιναν για κυνήγι σε αυτές τις περιοχές και, σύμφωνα με τους ερευνητές, δέχονταν τσιμπήματα κουνουπιών με το θανατηφόρο παράσιτο, καταλήγοντας αρκετοί από αυτούς στον θάνατο.

Εχουν ήδη εντοπισθεί όργανα μελών των Μεδίκων που δείχνουν ότι είχαν νοσήσει με ελονοσία βαριάς μορφής, χωρίς να μπορεί, ακόμη τουλάχιστον, να εξακριβωθεί αν τελικά αυτή ήταν η αιτία του θανάτου τους.

Να σημειωθεί ότι είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν υποψίες ότι η ελονοσία ήταν συχνός επισκέπτης της δυναστείας των Μεδίκων και αρκετά μέλη της είχαν χάσει την ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αποδείξεις.