Χαρισματικοί υποκριτές και οι δυο, έδωσαν μια υπέροχη παράσταση. Απολαυστική, για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο υποδύθηκε τον ευτυχισμένο ποδοσφαιριστή που θα συνεχίσει να παίζει για την «καλύτερη ομάδα του κόσμου». Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, τον περήφανο πρόεδρο που κατόρθωσε να κρατήσει στον σύλλογο τον «καλύτερο παίκτη του κόσμου». Αλλά, στην πραγματικότητα, αυτή τη συμφωνία την υπαγόρευσε η ανάγκη. Ο «CR7» δεν είχε πού αλλού να πάει, και ο «θείος Φλο» δεν βρήκε τρόπο να τον διώξει.
Οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών χρονολογούνται από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Δεν θα είχαν -καν- αρχίσει, αν η Ρεάλ δεν κατακτούσε το εφετινό Champions League. Το σχέδιο του προέδρου Πέρεθ ήταν να πουλήσει τον Πορτογάλο, και να «χτίσει» μια νέα ομάδα με πρωταγωνιστή τον Γκάρεθ Μπέιλ (που είναι και σχεδόν πέντε χρόνια μικρότερος από τον Ρονάλντο). Μάλιστα, σύμφωνα με τη Marca, αυτή του την πρόθεση την είχε αποκαλύψει στον ουαλό άσο, όταν εκείνος του ζήτησε να φύγει από τη Μαδρίτη, εξοργισμένος με τη συμπεριφορά του συμπαίκτη του που δεν έχανε ευκαιρία να θυμίζει ποιος είναι το «αφεντικό», στο γήπεδο και στα αποδυτήρια.
Ο Πέρεθ προετοίμαζε αυτό το σενάριο ήδη από το 2013, από την ημέρα που πλήρωσε το ποσό – ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων ευρώ για να αγοράσει τον Μπέιλ. Το επόμενο βήμα του θα ήταν η μετεγγραφή του Νεϊμάρ. Κι έπειτα θα ξεφορτωνόταν τον δύστροπο Κριστιάνο, για τον οποίο πίστευε ότι του χαλάει το κλίμα στο κλαμπ. Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως αποκαλύφθηκε, ο πρόεδρος είχε ζητήσει από τον -τότε- προπονητή, Ράφα Μπενίτεθ, να δώσει στον Μπέιλ έναν πιο κεντρικό ρόλο στην ομάδα, στέλνοντας τον Πορτογάλο να αγωνίζεται στις πτέρυγες. Οταν το έμαθε ο Ρονάλντο, η ομάδα έγινε «άνω – κάτω». Και την πλήρωσε ο Μπενίτεθ, που απολύθηκε.
Το σχέδιο «στράβωσε» οριστικά επί Ζιντάν. Η Ρεάλ κατέκτησε τη Μεγάλη Κούπα, με τον Πορτογάλο να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία. Πώς θα μπορούσε, ο Πέρεθ, να πει στους εκστασιασμένους οπαδούς -και ψηφοφόρους- ότι σκοπεύει να τον πουλήσει; Ετσι, άλλαξε γραμμή πλεύσης.
Για να ηρεμήσει τον Μπέιλ, που ένιωσε προδομένος, έσπευσε να του προτείνει νέο συμβόλαιο (αν και το παλιό έληγε το 2019), συνολικής αξίας 120 εκατ. ευρώ έως το 2022. Μιλάμε για ποσό δυόμισι φορές μεγαλύτερο από το εφετινό μπάτζετ μιας μικρομεσαίας ομάδας της Premier League -της Μπέρνλι, ας πούμε- το οποίο αντιστοιχεί με τις εισπράξεις επτά sold out αγώνων στο «Μπερναμπέου». Ο Ουαλός το υπέγραψε στις 31 Οκτωβρίου, καθώς η αύξηση των αποδοχών του ήταν παραπάνω από γενναία. Χάρη σ’ αυτό θα κερδίζει 430% περισσότερα χρήματα απ’ όσα έπαιρνε όταν πρωτοπήγε στην Τότεναμ.
Ο Ρονάλντο απαιτούσε εξαετές συμβόλαιο με 23 εκατ. ευρώ τον χρόνο, συν τα μπόνους. Ο πρόεδρος έβαλε μπροστά το Plan B. Σύμφωνα με τη Marca, του αντιπρότεινε τετραετή επέκταση, με σκοπό να τον κρατήσει για δυο τρία χρόνια ακόμη κι έπειτα να τον πουλήσει, προτού «γεράσει». Και με λιγότερα χρήματα. Ο Πορτογάλος δεν το δέχτηκε, και ο Πέρεθ του έστειλε τελεσίγραφο. Εδωσε εντολή να ανακοινωθεί σε όλους όσοι διαπραγματεύονταν τα συμβόλαιά τους (Κριστιάνο, Ισκο, Ντάνι Καρβαχάλ, Πέπε) ότι η Ρεάλ θα περιμένει τις απαντήσεις τους μόνο για δύο βδομάδες. Μετά, οι προσφορές της δεν θα ισχύουν.
Για τον πρόεδρο θα ήταν μεγάλη ήττα να φύγει τώρα ο Ρονάλντο, όμως το ρίσκαρε. Πόνταρε -σωστά- στο ότι ο Πορτογάλος δεν είχε άλλη επιλογή. Ο Γκουαρντιόλα δεν τον θέλει, τον Μουρίνιο δεν τον θέλει εκείνος, η Μπαρτσελόνα… ούτε να τον ακούσει, στην Μπάγερν δεν χωράει το «εγώ» του. Μόνον η Παρί Σεν Ζερμέν ήθελε -και μπορούσε- να του δώσει εξαετές συμβόλαιο με 23 εκατομμύρια ετησίως, όμως η γαλλική ομάδα είναι πολύ μικρή για τις φιλοδοξίες του.
Ο Ρονάλντο έκανε έναν χρόνο και δύο εκατ. ευρώ ετησίως πίσω, η Ρεάλ μια μικρή υποχώρηση ως προς τη διάρκεια του συμβολαίου, κι έτσι φτάσαμε στην επέκταση της συνεργασίας των δυο πλευρών έως τον Ιούνιο του 2021, η οποία γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα το μεσημέρι της Δευτέρας. Ανάμεσα στα χαμόγελα και τις αγκαλιές, ο Κριστιάνο δεν παρέλειψε να πετάξει τη… σπόντα του, ενώ δίπλα του ο πρόεδρος ξεροκατάπινε: «Εχω τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια μπάλας μπροστά μου».
Εχει; Εφέτος, πάντως, άρχισε τη σεζόν χειρότερα από κάθε προηγούμενη. Μέχρι στιγμής, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει δώσει 17 ματς, εκ των οποίων τέσσερα για τους ομίλους του Champions League, ένα για το UEFA Super Cup, 11 για το Πρωτάθλημα και το ένα για το Κύπελλο. Ο Ρονάλντο έχει αγωνιστεί στα 12 και έχει σκοράρει 7 τέρματα. Το 2015-2016 είχε πετύχει 13 γκολ σε 14 ματς, σε όλες τις διοργανώσεις, και δεν είχε παίξει μόνο σε ένα. Το 2014-2015, σε 18 ματς, είχε παίξει σε 15 και είχε βάλει 22 γκολ. Και το γόνατό του τον ενοχλεί όλο και περισσότερο. Ολο και πιο συχνά.
Ο Ρονάλντο εξασφάλισε μια καλή αύξηση αποδοχών (θα εισπράττει 21.300.000 ευρώ τον χρόνο -χωρίς τα μπόνους- μέχρι τα 36 του, όμως δυσκολεύεται να «χωνέψει» ότι ο Μπέιλ -ο οποίος μέχρι πρότινος κέρδιζε τα μισά- τώρα θα εισπράττει απλώς λίγο λιγότερα από ‘κείνον. Ενώ ο Μέσι, αρκετά περισσότερα (λόγω μιας αναδρομικής αύξησης που του έχει υποσχεθεί η Μπαρτσελόνα). Τα λεφτά δεν είναι το παν -ιδίως για όσους έχουν πάρα πολλά- όμως αποτελούν και ένα μέτρο σύγκρισης αξιών, για το οποίο ο Πορτογάλος ποτέ δεν αδιαφόρησε. Κάθε άλλο.
Μια καλή παρηγοριά είναι ότι -στο σύνολο, απ’ όλες τις πηγές εσόδων- θα παραμείνει το Νο 1 στον κατάλογο των πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών, χάρη στους πολλούς και γενναιόδωρους χορηγούς του. Αυτοί, τουλάχιστον, του δείχνουν την αναγνώριση που του αξίζει. Το Forbes εκτιμά πως, στα 15 χρόνια της καριέρας του, έχει εισπράξει πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπολείπεται -ακόμη- του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος είχε αποσυρθεί με 569.150.000 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Είναι πολλά τα λεφτά στο top επιπέδου ποδόσφαιρο. Τον περασμένο Μάιο, το Forbes υπολόγισε πως κάθε γκολ ή ασίστ του Κριστιάνο πληρώνεται προς 659.597 ευρώ. Επιπλέον, το χρήμα φέρνει χρήμα, τουλάχιστον για όσους το κυνηγούν όπως ο Πορτογάλος. Μετά τις επενδύσεις του σε ξενοδοχεία, τα δεκάδες προϊόντα που κυκλοφορούν με τ’ όνομά του και τα διαφημιστικά σποτ που γυρίζει με το αζημίωτο, αποφάσισε να «υπογράψει» και μια σειρά από… κουβέρτες με τη στάμπα του («CR7») ή το πορτρέτο του. Με το σλόγκαν «Περάστε μαζί μου τις Γιορτές», όπως ο ίδιος έγραψε στο Twitter.