Ο Αντώνης Σαμαράς στο βήμα της εκδήλωσης στο «Παλλάς» | Dimitris Kapantais / SOOC
Επικαιρότητα

Ο «αγνός πατριωτισμός», οι υποκλοπές, η ενωμένη ΝΔ: Τα 47 λεπτά της ομιλίας Σαμαρά

Σε ένα κατάμεστο «Παλλάς», ο πρώην Πρωθυπουργός παρουσίασε το Ιδρυμα Αντώνη Σαμαρά - αλλά αυτό ήταν απλώς η αφορμή. Το ενδιαφέρον ήταν στα όσα είπε και δεν είπε καθώς και στο ποιοι ήταν στην αίθουσα για να τον ακούσουν
Protagon Team

Είχε προαναγγελθεί ως το πολιτικό δρώμενο του μήνα —και ήταν: ο κόσμος έξω από το «Παλλάς» στη Βουκουρεστίου, σε έναν κατ’ όνομα πεζόδρομο αφού είχε κατακλυστεί από ακριβά αυτοκίνητα, ήταν πολύς και από πολύ νωρίς.

Η εκδήλωση για την έναρξη της λειτουργίας του Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά, με ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ και μάλιστα σε μια περίοδο που έχει «μυρίσει» εκλογές, είχε κεντρίσει εδώ και εβδομάδες το ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον και το βράδυ της Τετάρτης συγκέντρωσε στον ίδιο χώρο όλη τη Δεξιά και όχι μόνο: το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης το 2012-2015, ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και υπ. Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, άλλοτε υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πρόσφατα υπ. Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρών φυσικά ήταν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αφιχθείς από το ταξίδι στα Τίρανα και ιδιαίτερα πρόσχαρος στη συνομιλία του με τον κ. Σαμαρά, αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Αλ. Καραμανλής, καθώς επίσης και σχεδόν το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, από τoν Νίκο Δένδια, τη Νίκη Κεραμέως, τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον Αδωνι Γεωργιάδη, ως τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Θάνο Πλεύρη.

O πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ -και νυν βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης- Κώστας Αλ. Καραμανλής καταφθάνει στην εκδήλωση (SOOC)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητά με τον Αντώνη Σαμαρά λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης (SOOC)
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος καταφθάνει στην εκδήλωση  (SOOC)
Νίκος Δένδιας, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Νίκη Κεραμέως και Θάνος Πλεύρης στην «πλατεία» του «Παλλάς» (SOOC)
O υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου (SOOC)
O πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (SOOC)
O υπουργός Εθνικής  Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος καταφθάνει στην εκδήλωση (SOOC)

Άξιζε όμως όλη αυτή η κοσμοσυρροή; O κ. Σαμαράς μίλησε για 47 λεπτά. Επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη «πατρίδα», μίλησε για «αγνό πατριωτισμό», αναφέρθηκε στον δυτικό πολιτισμό, ο οποίος, όπως είπε, «δέχεται επίθεση», καυτηρίασε το γεγονός ότι όποιος αναφέρεται στην εισβολή της Κύπρου χαρακτηρίζεται κακώς «εθνικιστής», έφτασε μέχρι και στο σημείο να μιλήσει για το «γονέας 1» – «γονέας 2» και να εμφανίσει μια Ευρώπη υπό κατάρρευση: υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει έλλειμμα ηγεσίας και μίλησε για ψευδαισθήσεις που καταρρέουν με πάταγο. «Η Ευρώπη βρίσκεται ένα βήμα πριν το κενό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στις μέρες μας, ο δυτικός πολιτισμός – στο σύνολό του – δέχεται μία επίθεση που ανοιχτά επιδιώκει την ακύρωσή του», είπε επίσης ο κ. Σαμαράς, για να προσθέσει: «Είναι μια επίθεση σε ό,τι μας συγκροτεί ως πρόσωπα, ως έθνη και ως πολιτιστικές ταυτότητες, Στο όνομα, δήθεν, των “ανθρωπίνων δικαιωμάτων” θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα! Και να μπαίνει όποιος θέλει, όπου θέλει. Παράνομα! Σε όλη τη Δύση. Και μόνο στη Δύση…

»Φέρνοντας εδώ όσα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στη χώρα του. Και απαιτώντας πολλές φορές, να προσαρμοστούμε εμείς στα δικά τους ήθη και έθιμα. Κι αυτό πότε; Όταν σε χώρες όπως το Ιράν, νέες κοπέλες θυσιάζουν και τη ζωή τους ακόμα, για να αποτινάξουν την τυραννία της μαντίλας. Τους αληθινούς πρόσφυγες, προφανώς τους αγκαλιάζουμε. Τους νόμιμους μετανάστες, τους σεβόμαστε. Αλλά την παράνομη διακίνηση εργαλειοποιημένων ανθρώπων δεν τη δεχόμαστε!

»Το σύγχρονο δουλεμπόριο που ασκείται σε βάρος αυτών των ανθρώπων δεν το δεχόμαστε. Ούτε τους δουλεμπόρους. Ούτε όσους συνεργάζονται με δουλεμπόρους. Αυτή τη στιγμή οι παράνομες ροές λαθρομεταναστών και τα διεθνή κυκλώματα που τους διακινούν, έχουν γίνει αληθινή μάστιγα, που αποσταθεροποιεί την Ευρώπη, που υπονομεύει ολόκληρη τη Δύση.

»Και ιδεολογικά προσπαθούν να μας πείσουν, ότι η παράνομη είσοδος σε μία χώρα, είναι το… “υπέρτατο δικαίωμα”! Ότι η απόλυτη παρανομία είναι η… “υπέρτατη νομιμότητα”! Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το σύγχρονο δουλεμπόριο, είναι το άκρον άωτον της… “προοδευτικότητας”! Εμείς στην Ελλάδα καταγγέλλουμε – και πολύ σωστά – ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί εργαλειοποιημένους παράνομους μετανάστες, σε βάρος και της Ελλάδας και της Ευρώπης.

»Αλλά παντού οργιάζει η προπαγάνδα των πάσης φύσεως “δικαιωματιστών”, των πάσης φύσεως “διακινητών”, των πάσης φύσεως “ψευτο-προοδευτικών”. Όλων αυτών που θέλουν να μας κάνουν να έχουμε ενοχές και να ντρεπόμαστε, για ό,τι ακριβώς οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι. Να ντρεπόμαστε για την πατρίδα μας και για τον πατριωτισμό μας. Να ντρεπόμαστε για την θρησκευτικότητά μας και για την πίστη μας. Να ντρεπόμαστε για την Ιστορία μας και για τις αξίες μας.

»Υπάρχει ακόμα η τάση, σε κάποιες δυτικές χώρες, να υποκατασταθεί το ιερό πρόσωπο της μάνας και του πατέρα, στα επίσημα έγγραφα, με περιφράσεις του τύπου: “Γονέας ένα” και “γονέας δύο”», είπε, αγνοώντας προφανώς ότι αυτή η ρύθμιση γίνεται σε σχολεία για παιδιά, των οποίων οι κηδεμόνες δεν είναι οι φυσικοί τους γονείς, αλλά πχ. ο παππούς και η γιαγιά ή άλλος συγγενής.

Η Τουρκία και η Αλβανία

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς εξέφρασε επίσης  τη διαχρονική διαφωνία του σε οποιοδήποτε διάλογο με την Τουρκία λέγοντας ότι κάποιοι θέλουν «Πρέσπες του Αιγαίου» και έκανε λόγο για «πειρατές», ενώ επιτέθηκε και στην Αλβανία του Έντι Ράμα, με αφορμή τα όσα φαιδρά υποστήριξε ο αλβανός πρωθυπουργός για την Ελλάδα.

Οι υποκλοπές

Αλλά αυτά ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα, ο κ. Σαμαράς πάντα έπαιζε το χαρτί της εθνικιστικής Δεξιάς. Το πραγματικά ενδιαφέρον ήταν η αναφορά του στην υπόθεση των υποκλοπών και από την εποπτευόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Είπε συγκεκριμένα: «Τελευταία, η πολιτική ζωή του τόπου δοκιμάζεται από νόμιμες και παράνομες υποκλοπές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Εάν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο για μάι αντιδημοκρατική εκτροπή. Για αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι βολική δικαιολογία. Η παράταξη μας θεμελίωσε την Δημοκρατία στην Ελλάδα και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχτεί».

Ουσιαστικά η παρέμβαση του κ. Σαμαρά για το συγκεκριμένο θέμα ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή του κ. Καραμανλή, σε εκείνη την ομιλία στην Κρήτη.

Για τον κ. Καραμανλή είχε εξάλλου μόνο καλά λόγια. «Στις Πρέσπες η Ελλάδα υποχώρησε σε όλα, βλέπετε δεν υπήρχε τότε Καραμανλής να απειλήσει με βέτο όπως στο Βουκουρέστι», είπε σε ένα σημείο ενώ υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη ακυρωθεί λόγω έτερης συμφωνίας των Σκοπίων με τη Βουλγαρία.

Ο κ. Σαμαράς απέδωσε τα εύσημα στον κ.Μητσοτάκη για τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, ενώ σχολίασε: «Η Ελλάδα άντεξε και αυτό κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει. Έγιναν τα σωστά, έγιναν και λάθη, έγιναν και μισές δουλειές», πρόσθεσε με νόημα.

Στον τομέα της οικονομίας άφησε, εξάλλου, αιχμές για το γεγονός ότι όπως είπε καθυστέρησαν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο όνομα της πράσινης ενέργειας και δεν παρέλειψε να κάνει και συστάσεις για την οικονομική πολιτική, προτείνοντας οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα να μην φορολογούνται για πέντε χρόνια.

Ασφαλώς ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε ενωτικός.  «Η παράταξη οφείλει να δώσει τη μάχη των εκλογών ενωμένη. Είμαι σήμερα εδώ με την ψυχή, τη συνείδηση μου, την πατρίδα σαν πυξίδα μου, παρών για τα μεγάλα στοιχήματα της Ιστορίας που θα τα κερδίσουμε», είπε.

Το ίδρυμα

Το κοινωφελές Ίδρυμα Αντώνη Κ. Σαμαρά συστάθηκε με σκοπό τη «συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης με την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, την προαγωγή της πολιτικής κι επιστημονικής έρευνας και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την εκπλήρωση των εθνικών κι ευρωπαϊκών στόχων». Μεταξύ άλλων, στόχος του είναι «η καταγραφή, ψηφιοποίηση και αξιοποίηση του προσωπικού αρχείου του Αντώνη Σαμαρά, η έκδοση βιβλίων και συγγραμμάτων που αφορούν στην εκτίμηση πολιτικών και ιστορικών γεγονότων της πατρίδας μας, όπως επίσης και η δημιουργία πανεπιστημιακής έδρας πολιτικών σπουδών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής».