Ο Τζακ Σουίνι δημοσιοποιεί προσωπικά δεδομένα διασημοτήτων προκαλώντας την οργή τους | Twitter
Επικαιρότητα

Ο 21χρονος φοιτητής που παρακολουθεί την Σουίφτ και τον Μασκ στους αιθέρες

Ο Τζακ Σουίνι προκαλεί την οργή των πλούσιων και διάσημων δημοσιοποιώντας τις ακριβείς τοποθεσίες των ιδιωτικών τους τζετ. «Μας βάζεις σε κίνδυνο», λένε οι ίδιοι. «Ο κόσμος έχει το δικαίωμα να ξέρει, δεν κάνω τίποτα παράνομο», τους απαντά
Protagon Team

Για κάποιο λόγο, ο Τζακ Σουίνι, ένας φοιτητής στη Φλόριντα, πιστεύει ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να ξέρουν πότε και πού πετάνε η Τέιλορ Σουίφτ, ο Ελον Μασκ και άλλα πλούσια και διάσημα πρόσωπα με τα ιδιωτικά τους τζετ.

Ο 21χρονος Σουίνι, που έχει εμμονή με το θέμα, έχει δημιουργήσει ένα site, TheAirTraffic.com, στο οποίο αναρτά αυτές τις πληροφορίες. Η Σουίφτ τον έχει απειλήσει με μήνυση για την δημοσιοποίηση ιδιωτικών της δεδομένων.

«Μου αρέσει να είμαι δίκαιος», απάντησε στο BBC, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Προσπαθώ να μοιράζομαι τις πληροφορίες όλων ανεξάρτητα από το ποιος είναι».

Μεγαλώνοντας με πατέρα επιθεωρητή συντήρησης αεροσκαφών, ο Σουίνι είχε από μικρός πάθος με τα αεροπλάνα.

Μέσα από το site, παρακολουθεί και δημοσιοποιεί τη θέση των ιδιωτικών τζετ διασημοτήτων αλλά και ρώσων ολιγαρχών.

Το site του είναι μέρος μίας ευρύτερης κοινότητας ερασιτεχνών που παρακολουθούν τα αεροπλάνα σε όλο τον κόσμο μέσω του Ιντερνετ.

«Αρχικά το έκανα αυτό ως χόμπι, καθώς το έβρισκα ενδιαφέρον», είπε στο BBC ο Σουίνι, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τρίτο έτος των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα.

Αργότερα, θεώρησε ότι αυτό που έκανε συνέβαλε στην ενημέρωση του κοινού και στη διαφάνεια, όπως λέει. Πρόσθεσε επίσης ένα ακόμα στοιχείο, αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς ενημερώνει για την τεράστια ρύπανση που προκαλούν στην ατμόσφαιρα οι πτήσεις των ιδιωτικών τζετ.

Η Σουίφτ έχει δηλώσει ότι έχει αγοράσει μονάδες άνθρακα, πολλαπλάσιες από τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων που δημιουργούν οι πτήσεις της.

Το πρόβλημα για την διάσημη σταρ είναι η δημοσίευση προσωπικών της στοιχείων, που όπως λέει, την θέτουν σε κίνδυνο, καθώς ανά πάσα στιγμή, όποιος θέλει μπορεί να δει μέσα από αυτό το site πού βρίσκεται το αεροσκάφος της και πού κατευθύνεται.

Οι δικηγόροι της Σουίφτ του έστειλαν μία επιστολή, στην οποία ανέφεραν ότι η παρακολούθηση του αεροπλάνου της ήταν «ζήτημα ζωής ή θανάτου» και ότι «δεν υπήρχε έννομο συμφέρον ή δημόσια ανάγκη» για τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων.

Ο Σουίνι διαφωνεί και ισχυρίζεται ότι υπάρχει «θεμελιώδες δημόσιο συμφέρον» για τον εντοπισμό του αεροπλάνου της και λέει ότι υπάρχουν πολλοί λογαριασμοί θαυμαστών της που αναδημοσιεύουν τις πληροφορίες του.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι γνωστό λίγο πολύ πού βρίσκεται η Σουίφτ λόγω του συναυλιακού της προγράμματος και των δημόσιων εμφανίσεών της, συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων των Kansas City Chiefs, όπου αγωνίζεται ο σύντροφός της, Τράβις Κέλσι.

Οι εκπρόσωποί της όμως, τονίζουν ότι οι πληροφορίες του αεροπλάνου προδίδουν τις ακριβείς τοποθεσίες και τις ώρες που βρίσκεται εκεί και φέρνουν ως παράδειγμα τη σύλληψη ενός άνδρα που την παρακολουθούσε έξω από το σπίτι της στη Νέα Υόρκη.

Ο Σουίνι προτείνει μάλιστα στη σταρ να καταχωρήσει το αεροπλάνο της μέσω μίας ανώνυμης εταιρείας και να μην χρησιμοποιεί στον κωδικό αναγνώρισής του τα αρχικά της και την ημερομηνία γενεθλίων της.

Ο Τζέιμς Σλέιτερ, δικηγόρος του Σουίνι, είπε στο BBC ότι δεν πιστεύει ότι η Σουίφτ θα προχωρήσει σε νομικά μέτρα.

«Η επιστολή ήταν μία προσπάθεια να εκφοβίσει τον Τζακ να κάνει κάτι που νομικά δεν χρειάζεται να κάνει. Οι άνθρωποι με δύναμη και χρήματα το κάνουν συχνά αυτό. Δεν κάνει τίποτα παράνομο».

Πάντως, οι φαν της Τέιλορ Σουίφτ θύμωσαν με τον Σουίνι και κάποιος έγραψε ότι ο φοιτητής θέλει η αγαπημένη τους σταρ «να σκοτωθεί όπως η Νταϊάνα».

Ο Σουίνι είχε μπει παλιότερα στο στόχαστρο του Ελον Μασκ για τον ίδιο λόγο. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είχε πει το 2022, όταν αγόρασε το Twitter, ότι δεν θα κινηθεί νομικά εναντίον του, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου.

Όμως, λίγες εβδομάδες αργότερα, έκοψε τον λογαριασμό του φοιτητή, όταν ένας άνδρας ανέβηκε πάνω στο φτερό του αεροσκάφους του, ενώ μέσα ήταν το μικρό παιδί του Μασκ.

Μετά από έρευνα, βρέθηκε ότι ο άνδρας ήταν πρώην εργαζόμενος του Μασκ και το περιστατικό δεν είχε σχέση με το site του Σουίνι.

Από τότε, ο φοιτητής δημοσιεύει τις πληροφορίες για το αεροσκάφος του Μασκ με 24 ώρες καθυστέρηση.

Ο ίδιος διαχειρίζεται λογαριασμούς σε social media που παρακολουθούν τα αεροσκάφη των Κιμ Καρντάσιαν, Τζεφ Μπέζος, Μπιλ Γκέιτς, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Ντόναλντ Τραμπ και άλλων.

Πρόσφατα, η Meta απαγόρευσε τους λογαριασμούς που δημοσιεύουν τις πληροφορίες για το αεροσκάφος της Σουίφτ στο Facebook και το Instagram.