Η φρεγάτα «Υδρα» καταπλέει στον ναύσταθμο Σούδας - ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού της προς την Ερυθρά | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Νυχτερινός απόπλους για τη φρεγάτα «Υδρα» – η αποστολή της επιχείρησης «Aspides»

Με ενδιάμεσο σταθμό τον ναύσταθμο Κρήτης, η «Υδρα» θα ενταχθεί στον στόλο της EUNAVFOR και θα επιχειρεί για διάστημα τριών μηνών στη θερμή ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας
Protagon Team

Στις 22.00 το βράδυ της Δευτέρας η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού (F452) απέπλευσε (φωτογραφία κάτω) από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για την Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη (EUNAVFOR) της Επιχείρησης «ASPIDES».

Εχοντας ολοκληρώσει όλα τα στάδια της προετοιμασίας της και την προσθήκη κατάλληλου εξοπλισμού για την αντιμετώπιση απειλών από μη επανδρωμένα σκάφη, η φρεγάτα που σε αυτή την αποστολή της επανδρώνεται και από στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (φωτογραφία κάτω), θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή «Ασπίδα» προστασίας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι, σε μία μεγάλη πολυεθνική επιχείρηση υψηλής έντασης.

Στο μήνυμά που προς το πλήρωμα της φρεγάτας «Υδρα», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, ήταν σαφής, αναδεικνύοντας παράλληλα και τον ιστορικό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής επιχείρησης:

«Με τη συμμετοχή στην επιχείρηση Aspides, δεν κάνετε μόνο προβολή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, αλλά υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον.

»Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμμετέχει στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, τελικά της ειρήνης.

»Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμπηχθεί ισχυρός αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η επιχείρηση Αspides στην οποία συμμετέχετε είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει οργανώσει η Ευρωπαϊκή Eνωση στην Iστορία της».

Η EUNAVFOR «ASPIDES» έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αποστολή της είναι η δημιουργία ενός θόλου ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση διεξάγεται σε στενή συνεργασία με την αμερικανοβρετανική πρωτοβουλία Prosperity Guardian, με κυριότερη διαφορά ότι στην αποστολή της δεν περιλαμβάνονται πλήγματα κατά θέσεων των Χούθι στο έδαφος της Υεμένης (όπως κάνουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί τις τελευταίες εβδομάδες).

Καθώς όμως οι επιθέσεις από τους φιλοϊρανούς αντάρτες δεν δείχνουν να κοπάζουν, παρά τους αμερικανο-βρετανικούς βομβαρδισμούς, έχει αρχίσει αναπτύσσεται η συζήτηση για τον αν και πότε θα ήταν αναγκαία μία  χερσαία επέμβαση στο έδαφος της Υεμένης κατά των Χούθι- κίνηση όμως που σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να προκαλέσει διάχυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Διοικητής της Eπιχείρησης «Αspides» στο στρατηγείο της Λάρισας είναι ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ο οποίος θα εκτελεί χρέη διοικητή «εν όρμω», ενώ διοικητής επί του πεδίου, «εν πλω», θα είναι σε πρώτη φάση ο ιταλός υποναύαρχος Στέφανο Κοσταντίνο, κυβερνήτης του αντιτορπιλικού D-554, «Caio Duillio» που έχει και την ευθύνη των χειρισμών και των αποφάσεων επί του πεδίου.

Το αντιτορπιλικό «Caio Duilio» που είναι η ναυαρχίδα του ευρωπαϊκού στόλου, διαθέτει 48 πυραύλους Aster 15 και Aster 30 μικρού και μεσαίου βεληνεκούς αντίστοιχα που καλύπτουν εκατό χιλιόμετρα ενώ από το ιταλικό πολεμικό πλοίο μπορούν να εκτοξευτούν τέσσερις πύραυλοι ταυτόχρονα.

Η γερμανική φρεγάτα «Hessen» που επίσης συμμετέχει στην Επιχείρηση είναι μια μονάδα εξειδικευμένη στην αντιαεροπορική προστασία με 32 πυραύλους αναχαίτισης και 42 πυραύλους Ram.

Η Γαλλία από την πλευρά της έχει στείλει στην Ερυθρά τη φρεγάτα «Languedoc».