Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, σε πρόσφατη παρουσίαση, στην Ταϊβάν | REUTERS/Ann Wang
Επικαιρότητα

Nvidia: Εγινε η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο – ξεπέρασε και τη Microsoft

Η αξία της εταιρείας επεξεργαστών, με έδρα στην Καλιφόρνια, ανέρχεται πλέον σε 3,34 τρισεκατομμύρια δολάρια, με την τιμή της να έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους
Protagon Team

Η εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών, Nvidia, έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, αφού η τιμή της μετοχής της σκαρφάλωσε σε ιστορικό υψηλό την Τρίτη.

Η αξία της ανέρχεται πλέον σε 3,34 τρισ. δολάρια, με την τιμή της να έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Η μετοχή έκλεισε την ημέρα διαπραγμάτευσης σχεδόν στα 136 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 3,5%, γεγονός που την καθιστά πιο πολύτιμη από τον άλλο τεχνολογικό κολοσσό, τη Microsoft. Την Apple, την είχε ξεπεράσει νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η αλματώδης άνοδος της εταιρείας, με έδρα στην Καλιφόρνια, τροφοδοτήθηκε από την κυριαρχία της σε αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν «νέο χρυσό ή πετρέλαιο στον τεχνολογικό τομέα» – τα μικροτσίπ που απαιτούνται για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Κοπεγχάγη, ο Κρις Πένροουζ, επικεφαλής της διεθνούς επιχειρηματικής ανάπτυξης για τις τηλεπικοινωνίες στην Nvidia, δήλωσε ότι η αποτίμηση-ρεκόρ ήταν το αποκορύφωμα περισσότερων από 30 ετών εργασίας στον τομέα της ΤΝ.

«Είναι πραγματικά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συνεργαζόμαστε και σε όλους τους συνεργάτες μας που το έκαναν δυνατό».

Ο ίδιος προέβλεψε επίσης περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα.

«Η ΤΝ μεταμορφώνει τις επιχειρήσεις και τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Είμαστε μόλις στην αρχή», είπε χαρακτηριστικά.

Κάποιοι αναλυτές συμφώνησαν και άλλοι αμφισβήτησαν το κατά πόσον θα υπάρξουν μεγάλα μελλοντικά κέρδη, δεδομένου του αυξανόμενου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει η Nvidia.

Αυτό που δεν αμφισβητείται, πάντως, είναι το πόσο θεαματικά έχει αναπτυχθεί.

Πριν από οκτώ χρόνια, η μετοχή άξιζε λιγότερο από το 1% της τρέχουσας τιμής της.

Τότε, η αξία της Nvidia προερχόταν από τον ανταγωνισμό της με την AMD, σε έναν αγώνα για την κατασκευή των καλύτερων καρτών γραφικών.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει επωφεληθεί από την έκρηξη της ζήτησης για επεξεργαστές που εκπαιδεύουν και εκτελούν παραγωγικά μοντέλα ΤΝ, το πιο γνωστό από τα οποία είναι το ChatGPT της OpenAI.

Η άνοδος του τεχνολογικού κολοσσού αντικατοπτρίζεται από το όλο και πιο υψηλό προφίλ του αφεντικού του, Τζένσεν Χουάνγκ.

Ορισμένοι αποκαλούν τον 61χρονο ηλεκτρολόγο μηχανικό «Τέιλορ Σουίφτ της τεχνολογίας», για το καθεστώς διασημότητας που έχει αποκτήσει.