Ο Μάριο Ντράγκι θέλει βαθιές αλλαγές στην ΕΕ, στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης | EPA/MARTIN DIVISEK
Επικαιρότητα

Ντράγκι για ΕΕ: Ολοκλήρωση, αλλιώς μόνο κοινή αγορά

Ο «σούπερ Μάριο» προέβλεψε ύφεση στο κλαμπ των Βρυξελλών και, βασισμένος στις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που προκάλεσε η παγκοσμιοποίηση, πρότεινε ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας με επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία και με στόχο την όντως κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα
Protagon Team

Ο πολύπειρος στα ζητήματα του ευρώ και της Ευρωζώνης Μάριο Ντράγκι μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Financial Times, όμως δεν ασχολήθηκε με τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τα επιτόκιά της και το κόστος του χρήματος στο δεδομένο πληθωριστικό πλαίσιο, αλλά με την ολοκλήρωση της (ημιτελούς) προσπάθειας ολοκλήρωσης της Ευρώπης.

Ακριβώς αυτήν την ουσιαστική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρεί ο ιταλός πολιτικός (πρώην πρωθυπουργός στη χώρα του και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) προϋπόθεση για τη μακροημέρευση του κλαμπ των Βρυξελλών ως πολυεθνικού εποικοδομήματος με αυτεξούσιο λόγο και ανεξάρτητη πράξη σε όλα τα επίπεδα. Η Repubblica κατέγραψε μέρος όσων είπε.

«Εκτός από τις οικονομικές πολιτικές της, η Ευρώπη ή θα ενεργεί με ενιαίο τρόπο και η ένωσή της θα είναι βαθιά και πραγματική, ικανή να εκφράσει μία και μοναδική εξωτερική πολιτική, και συνακολούθως αμυντική πολιτική, ή δεν θα επιβιώσει παρά μόνο σαν ενιαία αγορά».

Πολιτική εκτίμηση, λοιπόν, βασισμένη στα γεγονότα: «Το γεωπολιτικό μοντέλο στο οποίο βασίστηκε η Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή στην υποστήριξη από τις ΗΠΑ όσον αφορά την άμυνα, στις εξαγωγές, κυρίως προς την Κίνα, στις φθηνές προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία, δεν υπάρχει πια». Ο κόσμος άλλαξε, άρα πρέπει να αλλάξει και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το συμπέρασμα, πιθανώς και με μερικό απογαλακτισμό από τις ΗΠΑ.

Δεν απέφυγε τις οικονομικές νύξεις, φυσικά. Απ’ όσα είπε προκύπτει ότι για τις προτεραιότητες στην Ευρωζώνη ο ίδιος είναι μάλλον απαισιόδοξος όσον αφορά την τάση του ΑΕΠ, μάλιστα προέβλεψε ύφεση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο Ντράγκι, σε σχετική μελέτη που υπέβαλε στην Κομισιόν, έχει εντοπίσει ότι μέρος της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας χάθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, έτσι έχει χαρακτηρίσει την ανάκτησή της άμεση προτεραιότητα.

Ανάκτηση χαμένης ανταγωνιστικότητας, όμως, σημαίνει αύξηση της παραγωγικότητας και επενδύσεις, κυρίως στην υψηλή τεχνολογία. Ταυτόχρονα ο Ντράγκι εισηγείται εξορθολογισμό αμυντικών δαπανών και κοινές προμήθειες ενέργειας ώστε να πέσουν οι τιμές της. Δεν παρέλειψε να επισημάνει και τις βλαβερές συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος.

Είπε στην ομιλία του: «Χρειαζόμαστε πολύ υψηλότερη παραγωγικότητα και επειδή πρέπει να στηρίξουμε τη γηράσκουσα κοινωνία. Και ο μοναδικός τρόπος να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο είναι οι επενδύσεις με υψηλή προστιθεμένη αξία συγχρόνως με το υψηλό επίπεδο της τεχνολογίας».

Σε γενικότερο πλαίσιο μιλώντας, όπου περιέλαβε το Ουκρανικό και την ίδια τη φύση της Ρωσίας, ο Ντράγκι είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να κάνει υποχωρήσεις, εκπτώσεις και συμβιβασμούς στις θεμελιώδεις αξίες της, δηλαδή στο τρίπτυχο δημοκρατία, ελευθερία, εθνική κυριαρχία.

«Στον κόσμο βλέπουμε την άνοδο των απολυταρχιών και των ανελεύθερων κρατών που καταπατούν τα πολιτικά δικαιώματα και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να αγωνιστούμε, ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η άρνηση των αξιών μας δεν θα επικρατήσει».