Με βλοσυρό ύφος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης απαντάει σε σχετική ερώτηση βουλευτών στη Βουλή | InTime News
Επικαιρότητα

«Πολάκη, παραιτήσου»

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Δεν μπορεί να είναι υπουργός» - Ο Πολάκης απάντησε στα περί παραίτησης με μαντινάδα - Αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο ΚΕΕΛΠΝΟ για το θέμα της κάλυψης 100 θέσεων ΜΕΘ
Protagon Team

Αμιγώς πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλο Πολάκη. Μετά την παρέμβασή του στο διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ και την «εισβολή» του σήμερα (σ.σ. Τετάρτη) στο Δ.Σ. του Κέντρου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης του ζητούν πλέον την παραίτησή του.

Πάντως, λίγες ώρες πριν ο κ. Πολάκης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την πιθανότητα παραίτησή του κι εκείνος απάντησε με μια… μαντινάδα.

Τα πράγματα έχουν ως εξής: η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης που ζήτησε την παραίτηση του κ. Πολάκη.  «Σε μία δημοκρατική χώρα, ο κ. Πολάκης δεν μπορεί να παραμένει υπουργός», δήλωσε η υπεύθυνη για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Τονίζει, δε, με αφορμή τις απειλητικές δηλώσεις Πολάκη κατά δημοσιογράφων αλλά και την παρέμβασή του σε λίστα διορισμών σε ΜΕΘ, ότι «αν Αριστερά σημαίνει πολιτικοί τραμπουκισμοί και ωμή παρέμβαση στη λειτουργία των δημόσιων οργανισμών, τότε μιλάμε για πρωτοφανή κατάντια!».

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος και Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στο υπουργείο Υγείας, σχετικά με τον διορισμό γιατρών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Ο κατήφορος και οι αθλιότητες στον τομέα της Υγείας πρέπει να σταματήσουν και γι’ αυτό θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας για να δει αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα» είπε η κυρία Χριστοφιλοπούλου, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει ζήτημα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και το Ποτάμι. Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του κόμματος, Κώστας Μπαργιώτας και Ιλχάν Αχμέτ, ζητούν την έκτακτη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να κληθεί ο κ. Πολάκης να δώσει απαντήσεις στη Βουλή σχετικά με τις καταγγελίες για παρέμβαση σε διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην κοινή τους ανακοίνωση η οποία φέρει τον τίτλο «Αρκετά με τα καμώματα του κ. Πολάκη», αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι «στο από 19/04/2016 δελτίο τύπου του Υπουργείου υγείας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας παραδέχεται με παρρησία ότι «πείραξε» τις λίστες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται ούτε τον θεσμικό του ρόλο ούτε τα όρια των αρμοδιοτήτων του, πράγμα που εξηγεί ενδεχομένως και την εν γένει συμπεριφορά του. Αν είναι αλήθεια ότι υπήρχαν λάθη στην κατάταξη της επιτροπής κρίσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, όφειλε να αναπέμψει την εισήγηση στην αρμόδια επιτροπή και να ζητήσει, αν έκρινε πως υπήρξε δόλος, διερεύνηση της υπόθεσης. Σε καμιά περίπτωση δεν δικαιούται να υποκαθιστά επιτροπές, όργανα ή τη δικαιοσύνη. Η συμπεριφορά του συνιστά κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος. Η παραδοχή της πράξης με τέτοιες δικαιολογίες συνιστά μια πολύ ανησυχητική ένδειξη άγνοιας των βασικών αρχών λειτουργίας του πολιτεύματος. Ή έμπρακτη περιφρόνησή του» και συνεχίζει:

«Με την παραδοχή αυτή μάλιστα τορπιλίζει συνολικά το διαγωνισμό. Κανένα δικαστήριο δεν θα δεχθεί ως νόμιμες τέτοιες επιλογές. Βέβαια, ο κ Πολάκης ενδέχεται να νομίζει πως είναι υπεράνω του νόμου. Εκατόν πενήντα κλίνες ΜΕΘ έμειναν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης με ολέθρια αποτελέσματα, για να ετοιμάσει ο Υπουργός τους διορισμούς στα μέτρα του. Με τα καμώματά του θα παραμείνουν προφανώς κλειστές για περισσότερο χρόνο. Μπορεί τα διπλά βιβλία, οι αυθαίρετες κατασκευές προβλητών και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τα πλοία στο δήμο Σφακίων να θεωρήθηκαν χαριτωμένες γραφικότητες από τον Πρωθυπουργό, όταν διόρισε τον κ. Πολάκη Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Ομως, ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ο κ. Πολάκης εκθέτει την κυβέρνηση πολλαπλώς λόγω και έργω. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που ο ίδιος αδυνατεί να συναισθανθεί. Αρκετά».

Η «εισβολή» στο ΚΕΕΛΠΝΟ 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δεν σταματάει να εκπλήσσει με τη στάση του. Μετά την αντι-θεσμική παρέμβασή του στην αξιολόγηση των φακέλων των γιατρών για την κάλυψη των 100 θέσεων ΜΕΘ, την Τετάρτη (20/4) πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πολακης εισέβαλε στην σύσκεψη του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, που συνεδρίαζε για το θέμα, με σκοπό να ζητήσει εξηγήσεις για τον τρόπο κατάρτισης του πίνακα που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εξερχόμενος από το κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ, απαντώντας σε ερώτηση που του ετέθη για το ενδεχόμενο παραίτησής του, προτίμησε να απαντήσει με μια κρητική μαντινάδα: «Ο,τι έχει η γριά στο πεθυμιό της, το θωρεί και στ’ όνειρό της».

Αναφερόμενους στους πίνακες προσωρινής κατάταξης των γιατρών για τη στελέχωση των ΜΕΘ τόνισε ότι ισχύει ό,τι αναφερόταν στο χτεσινό δελτίο Τύπου για τις 88 παρατυπίες στις αιτήσεις. Οπως σημείωσε ο υπουργός, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα αναλάβει να εξετάσει όλες τις ενστάσεις που θα γίνουν ή που έχουν ήδη υποβληθεί, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει με ταχύτατο ρυθμό και να βγουν άμεσα οι οριστικοί πίνακες για ταχύτερη στελέχωση των ΜΕΘ.

Οι σχέσεις με τον Γιαννόπουλο 

Ως γνωστόν ο κ. Πολακης ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την ανάθεση της προεδρίας του ΚΕΕΛΠΝΟ στον Αθανάσιο Γιαννόπουλο, καθώς αποτελεί επιλογή του Πάνου Καμμένου. Πίσω λοιπόν, από την διχογνωμία επί των προσωρινών αποτελεσμάτων κατάταξης των υποψηφίων γιατρών για τις 100 θέσεις των ΜΕΘ υποβόσκει μια πολιτική κόντρα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Βέβαια, η σημερινή πρωινή συνάντηση Πολακη-Γιαννόπουλου διεξήχθη σε «φιλικό» κλίμα, με τους δύο άνδρες να προσπαθούν να βρουν κοινό σημείο επαφής. Πάντως, άνθρωποι του χώρου εξηγούν ότι ήταν αναμενόμενη η διαφοροποίηση μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΚΕΕΛΠΝΟ, αφού στο παρελθόν το Κέντρο έχει αποτελέσει όχημα πολιτικών εξυπηρετήσεων.

Πώς ξεκίνησαν όλα 

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υφυπουργό Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκο την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή με σχετικό ερώτημα που κατέθεσε.

Ακολούθησε μια αλυσίδα αντιδράσεων με απανωτά δημοσιεύματα του «Βήματος», στα οποία κάνει λόγο για «μακρύ χέρι του Πολάκη στους διορισμούς γιατρών», προσωπική επίθεση κατά του υπουργού από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη, καταθέσεις σωρείας ερωτήσεων από βουλευτές του Ποταμιού και της Ν.Δ. για το θέμα, καθώς και μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για αθέμιτες παρεμβάσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ από βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Επί του παρόντος, ο κ. Πολάκης είναι έκθετος διότι παρενέβη, ενώ δεν έχει αρμοδιότητα, στις λίστες με τους επιτυχόντες στο ΚΕΕΛΠΝΟ παρακάμπτοντας και ακυρώνοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι αιτήσεις στη γραφείο Πολάκη 

Οπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Το Βήμα, ο αναπληρωτής υπουργός δέσμευσε το σύνολο των πρωτότυπων αιτήσεων-δικαιολογητικών που είχαν υποβάλει στο ΚΕΕΛΠΝΟ όλοι οι υποψήφιοι ιατροί και νοσηλευτές.

Οι αιτήσεις και τα πρωτότυπα δικαιολογητικά των υποψηφίων μεταφέρθηκαν δε απροκάλυπτα στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, και δη εν ώρα εργασίας, από τη μετακλητή υπάλληλο στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας κυρία Καγιανέ Τσισμετζιάν. Είναι η ίδια υπάλληλος που φαίνεται και ως συντάκτης του πίνακα επιτυχόντων ιατρών ο οποίος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οπως έχει εξηγήσει ο ίδιος, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους του υπουργείου Υγείας είχαν διαπιστωθεί τραγικά λάθη στην αξιολόγηση των φακέλων των γιατρών.
Παρά τις συστάσεις στη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα λάθη παρέμεναν, γεγονός που τον οδήγησε στην αδικαιολόγητη σε κάθε περίπτωση παράκαμψη της διαδικασίας.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των γιατρών (ΕΙΝΑΠ και ΠΙΣ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς μέσα στον δίχως τέλος διαξιφισμό, όπως σημειώνουν, ο διαγωνισμός κινδυνεύει να ακυρωθεί, οι ΜΕΘ να παραμείνουν κλειστές και οι πολίτες ακάλυπτοι.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης στις δύο ανακοινώσεις που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα (μία την Παρασκευή 15/4 και μία χθες 19/4), παραδέχεται ότι επενέβη στις λίστες κι επιχειρεί να δικαιολογηθεί, επικαλούμενος «λάθη» από την πλευρά του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο δεν συμμορφωνόταν στις υποδείξεις του υπουργείου που στους ελέγχους έβρισκε πληθώρα λαθών στις μοριοδοτήσεις των γιατρών.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «αυτό έγινε διότι, παρότι είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες, σε δειγματοληπτικό έλεγχο της μοριοδότησης των γιατρών που είχε γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ διαπίστωσε λάθη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%» και παραθέτει σειρά παραδειγμάτων: «Είχε υπολογιστεί κακώς ως γενική προϋπηρεσία ο χρόνος για την απόκτηση της ειδικότητας, προϋπηρεσία σε ΜΕΘ που δεν αποδεικνυόταν από πουθενά ή είχαν προσμετρηθεί ανύπαρκτοι μεταπτυχιακοί τίτλοι κ.ο.κ.».

Ετσι, «με στόχο τη γρήγορη αλλά και διαφανή ολοκλήρωση της διαδικασίας, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επανέλεγχο όλων των φακέλων των υποψηφίων προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η μοριοδότηση θα είναι απολύτως σύμφωνη με τα δημοσιευθέντα στην προκήρυξη κριτήρια», προσθέτει ο Π. Πολάκης και περνά στην αντεπίθεση μιλώντας για «κλίμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί από συγκεκριμένους κύκλους».

«Εκείνοι που σήμερα μας καταγγέλλουν για «παρέμβαση» είναι οι ίδιοι που πρόσφεραν διαχρονικά και συνεχίζουν να προσφέρουν πολιτική ασυλία σε ένα αποδεδειγμένα αδιαφανές, πελατειακό και διαπλεκόμενο με συμφέροντα καθεστώς στο ΚΕΕΛΠΝΟ που αυτή την περίοδο προωθείται η εξυγίανσή του», τονίζει.

Τέλος, μιλά για πρωτοβουλία που είχε αποτέλεσμα τη για πρώτη φορά προσάρτηση και κατάρτιση πίνακα κριτηρίων και πίνακα κατάταξης σε προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ βάσει των προτύπων του ΑΣΕΠ.