Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, ώστε να επιβάλει τους δικούς του όρους στις διερευνητικές, εκτίμησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Κληθείσα να σχολιάσει τη νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την κάθοδο του «Οruc Reis» νοτίως του Καστελόριζου (αλλά και τη φιέστα-παρωδία που έστησε ο Ερντογάν με τον «εκλεκτό» του στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη με το άνοιγμα των Βαρωσίων), η κυρία Μπακογιάννη τόνισε πως «είμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση» και «έχουμε ένα δύσκολο τρίμηνο μπροστά μας».
«Εμείς, μαζί με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς, είχαμε θέσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τον διάλογο: τις διερευνητικές επαφές με σκοπό τη συζήτηση της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία θα προσπαθήσει να επιβάλει τους δικούς της όρους και θα το προσπαθήσει με ένα θερμό επεισόδιο», επεσήμανε, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφής και ξεκάθαρη για το αντικείμενο των διερευνητικών:
«Είμαστε ξεκάθαροι και λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου για το μοναδικό ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και αυτό θα διαπραγματευτούμε όταν έρθει η ώρα. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία».
Στην τηλεοπτική εμφάνισή της στο κανάλι του Φαλήρου, η βουλευτής Χανίων της ΝΔ σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον μια πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία.
«Τα μηνύματα», είπε, «είναι πολύ ενθαρρυντικά για εμάς και αυτό φαίνεται από την πρόσφατη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», χωρίς να αποκλείσει μία «πιο αποφασιστική παρέμβαση των ΗΠΑ», καθώς «ο Τραμπ δεν επιθυμεί τη διάλυση της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη φάση των αμερικανικών εκλογών».
Οσον αφορά το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων (που επανέφερε ως πρώτη αναγκαία κίνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, χωρίς πάντως να το έχει εντάξει ο ίδιος στις προτεραιότητες της απελθούσας κυβέρνησής του), η Ντόρα Μπακογιάννη παρατήρησε ότι πρόκειται για «αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, ο οποίο όμως θα ασκηθεί από εμάς όταν το κρίνουμε αναγκαίο και χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν».
Αντίστοιχα όμως, πρόσθεσε, «δεν πρέπει να γίνει σπασμωδικά ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις», αλλά «πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής», διότι, όπως υπογράμμισε, «θα ήταν μέγα σφάλμα να παρασυρθούμε από συναισθήματα και να πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας».