Το ημίωρο τετ-α-τετ του προέδρου της Μάντσεστερ Σίτι, Καλντούν αλ-Μουμπάρακ, με τον εκτελεστικό της διευθυντή, Φεράν Σοριάνο, στα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων, αμέσως μετά την κυριακάτικη ήττα (1-0) της ομάδας τους από την Τότεναμ, κίνησε την περιέργεια. Ποτέ άλλοτε, όσο απογοητευτική κι αν ήταν η εμφάνιση των «Πολιτών», οι δυο άνδρες δεν την είχαν αναλύσει «στο πόδι» και «εν θερμώ», σε ένα ξένο γήπεδο.
Το πρωί της επόμενης μέρας (6/2) το μυστήριο λύθηκε, όταν στα γραφεία του συλλόγου στο Μάντσεστερ κατέφθασε ένας κούριερ για να παραδώσει τον ογκώδη φάκελο που περιείχε το κατηγορητήριο της Πρέμιερ Λιγκ εναντίον των πρωταθλητών Αγγλίας. Η κατεπείγουσα συνάντηση του Μουμπάρακ με τον Σοριάνο δεν είχε να κάνει με το ματς, αλλά με τη βόμβα που έσκασε στο αγγλικό ποδόσφαιρο.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε προτού, καν, ολοκληρωθεί η τηλεφωνική συνομιλία του Σοριάνο με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Πρέμιερ Λιγκ. Η Σίτι κατηγορείται για πάνω από 100 οικονομικές παραβάσεις, στο χρονικό διάστημα μεταξύ των σεζόν 2009-2010 και 2017-2018. Μεταξύ άλλων, «φουσκωμένες» χορηγικές συμφωνίες, ακόμη και εικονικές (της αεροπορικής εταιρείας Etihad και της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Etisalat), παράνομες πληρωμές σε παίκτες κάτω των 18 ετών, κρυφές αποδοχές ποδοσφαιριστών και προπονητών. Επίσης, για ανακριβή λογιστικά στοιχεία που έχει υποβάλει. Ολα αυτά, στην προσπάθειά της να πείσει ότι οι υπέρογκες δαπάνες της για μεταγραφές, δικαιολογούνται από τα έσοδά της. Από το 2011 μέχρι σήμερα η Σίτι έχει ξοδέψει για νέους παίκτες 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στον Κόσμο), και έχει εισπράξει από όσους πούλησε, 706 εκατομμύρια ευρώ.
Πριν από μερικούς μήνες το Der Spiegel είχε αποκαλύψει ευρήματα της έρευνας, η οποία είχε αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2018. Εγγραφα που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό, αποδείκνυαν ότι ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο ιταλός προπονητής της Σίτι την περίοδο 2009-2013, επιπλέον του μισθού που προέβλεπε το συμβόλαιό του με το αγγλικό club, αμειβόταν, μέσω της εταιρείας Italy International Services (IIS), με άλλα τόσα -και παραπάνω- για να προπονεί την Αλ Τζαζίρα (ομάδα του Αμπου Ντάμπι)… τέσσερις μέρες το χρόνο. Τα χρήματα αυτά εκταμιεύονταν από την Abu Dhabi United Group (ADUG), που ανήκει στον σεΐχη Μανσούρ, ιδιοκτήτη της Σίτι.
Μόνο μερικά υψηλόβαθμα στελέχη του συλλόγου γνώριζαν, αυτό που όλος ο κόσμος έμαθε το μεσημέρι της Δευτέρας. Ανάμεσά τους και ο προπονητής, Πεπ Γκουαρντιόλα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Athletic. Οι υπόλοιποι -παίκτες, υπάλληλοι, κλπ- «έπεσαν από τα σύννεφα» όταν πληροφορήθηκαν τα νέα από τα media, ή από μηνύματα συγγενών, φίλων και συμπαικτών/συναδέλφων τους. Ατζέντηδες ποδοσφαιριστών, που διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν είχαν ενημερωθεί, έλαβαν από τη διοίκηση μια αποστομωτική απάντηση: «μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, οι πελάτες σας θα έχουν αποχωρήσει από την ομάδα μας».
Οι υπάλληλοι φοβούνται για τη δουλειά τους, καθώς η Σίτι κινδυνεύει ακόμη και με αποβολή από την Πρέμιερ Λιγκ, σύμφωνα με τους Times. Οι παίκτες αγωνιούν για τα μετάλλιά τους, σε περίπτωση που ενδεχόμενη ποινή θα περιλαμβάνει αφαίρεση τίτλων που κατέκτησε η ομάδα. Ο Φερναντίνιο, που έχει κερδίσει πέντε τίτλους πρωταθλήματος με τη Σίτι, το απόγευμα της Δευτέρας είχε μπει σε μια διαδικτυακή συζήτηση γύρω από αυτήν την πιθανότητα.
Υπάρχει τέτοια περίπτωση; Αν η Σίτι κριθεί ένοχη για όσα κατηγορείται, ένα τεράστιο πλήθος άγγλων φιλάθλων θα απαιτήσει την αποκατάσταση της αδικίας που έγινε σε βάρος των αγαπημένων τους ομάδων. Στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι «Πολίτες» φέρονται να ξόδευαν για την ενίσχυσή τους, παραβιάζοντας κατάφωρα τους κανόνες του Financial Fair Play, κατέκτησαν τρεις τίτλους πρωταθλήματος, αφήνοντας στη δεύτερη θέση δυο φορές τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2012, 2018) και μια τη Λίβερπουλ (2014). Φυσικά, το ότι η έρευνα έφτασε έως το 2018, δεν σημαίνει ότι η παραπλανητική τακτική της Σίτι δεν συνεχίστηκε. Από το 2019 μέχρι σήμερα, η Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ στερήθηκαν ακόμη δυο τίτλους (έναν η κάθε μια).
Εάν αποδειχθεί πως η Σίτι «έκλεβε» όλα αυτά τα χρόνια που κυριαρχεί στην Πρέμιερ Λιγκ (κι όχι μόνο), θα πει πως για πάνω από μια δεκαετία το αγγλικό ποδόσφαιρο βίωνε μια εικονική πραγματικότητα. Εξι τρόπαια Πρέμιερ Λιγκ, δυο Κύπελλα Αγγλίας, έξι Λιγκ Καπ και τρία Κομιούνιτι Σιλντ, έπρεπε να έχουν απονεμηθεί σε άλλη ομάδα. Η Λίβερπουλ θα κατείχε το απόλυτο ρεκόρ κερδισμένων βαθμών (99, το 2020) και πέρυσι θα είχε «σαρώσει» όλους τους εγχώριους τίτλους, ο Σόλσκιερ θα είχε κατακτήσει το προπέρσινο πρωτάθλημα και, πιθανότατα, δεν θα είχε απολυθεί από τη Γιουνάιτεντ, ο Μουρίνιο θα είχε προσθέσει στη συλλογή του άλλο ένα αγγλικό τρόπαιο… Ολα θα ήταν αλλιώς.
Εχει βρεθεί ξανά σε αυτή τη θέση η Σίτι. Πριν από τρία χρόνια τέτοια εποχή η UEFA την είχε τιμωρήσει με διετή αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ. Στο τέλος, όμως, το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) ανέτρεψε την απόφαση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, κρίνοντας ότι τα περισσότερα από τα αδικήματα είχαν παραγραφεί. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το club δεν έχει δικαίωμα προσφυγής στο CAS και, επιπλέον, οι κανονισμοί της Πρέμιερ Λιγκ δεν προβλέπουν παραγραφή των αδικημάτων που αφορούν το FFP.
Το ESPN «θυμήθηκε» μια… προφητική δήλωση που είχε κάνει ο Γκουαρντιόλα τον περασμένο Μάιο: «Οταν κατηγορούν την ομάδα μας για κάτι, τρέχω αμέσως στα γραφεία και ρωτάω τι έχει συμβεί. Αν αυτό που λέγεται, αληθεύει. Εκείνοι μου εξηγούν, κι εγώ τους πιστεύω. Αλλά τους το έχω ξεκαθαρίσει: αν κάποια από τις κατηγορίες επιβεβαιωθεί, θα αποχωρήσω αμέσως, δεν θα το συζητήσω. Πλέον, δεν θα είμαι φίλος του συλλόγου».
Την προσεχή Παρασκευή ο Γκουαρντιόλα θα μιλήσει στους εκπροσώπους του Τύπου – όλοι περιμένουν την τοποθέτησή του με μεγάλο ενδιαφέρον. Ωστόσο, όπως τονίζει το Athletic, η απόφαση της ανεξάρτητης επιτροπής θα είναι εφέσιμη. Αν κάποια από τις δυο πλευρές την προσβάλει, είτε ο σύλλογος είτε η Πρέμιερ Λιγκ, μια άλλη ανεξάρτητη επιτροπή που θα συσταθεί, θα εξετάσει την υπόθεση από την αρχή, και τα αποδεικτικά στοιχεία θα πρέπει να κατατεθούν ξανά. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνια. Μέχρι να μάθουμε την αλήθεια, ο Γκουαρντιόλα θα έχει αποχωρήσει.