Ο αμερικανός πρόεδρος και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες | REUTERS/Kevin Lamarque
Επικαιρότητα

Ντόναλντ Τραμπ: «Η γραφειοκρατία εμποδίζει το έργο του ΟΗΕ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε τη γραφειοκρατία και την κακοδιαχείριση που «πνίγουν» τα Ηνωμένα Εθνη και απηύθυνε έκκληση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ώστε ο Οργανισμός να αναδυθεί σε μια ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη
Protagon Team

Περισσότερες από 120 χώρες είχαν προσκληθεί να παραστούν το απόγευμα της Δευτέρας στην τελετή που είχε οργανώσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Προηγουμένως υπέγραψαν μια πολιτική διακήρυξη 10 σημείων, την οποία προωθούσαν οι ΗΠΑ, με την οποία δηλώνουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «να ξεκινήσει μια αποτελεσματική, βαρυσήμαντη μεταρρύθμιση».

Ο Τραμπ, στην πρώτη ομιλία του εκεί, τόνισε ότι η γραφειοκρατία παρεμποδίζει το έργο του ΟΗΕ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις του Γκουτέρες, όπως μετέδωσε το BBC.

«Τα τελευταία χρόνια, τα Ηνωμένα Εθνη δεν έφτασαν στην πλήρη δυναμική τους λόγω γραφειοκρατίας και κακής διαχείρισης. Ο ΟΗΕ πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στους ανθρώπους του και λιγότερο στη γραφειοκρατία» είπε ο αμερικανός πρόεδρος στη σύντομη ομιλία του, ενώ τόνισε: «Κανένα κράτος δεν πρέπει να πληρώνει δυσανάλογα μερίδιο του οικονομικού κόστους», τόνισε ο ίδιος.

«Οικογεγενειακή» φωτογραφία στα έδρανα του ΟΗΕ (REUTERS/Kevin Lamarque)

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο οι ΗΠΑ είχαν προσεγγίσει περίπου 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Γερμανία, προκειμένου να προωθήσουν ένα κείμενο με το οποίο ζητούσαν από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον Οργανισμό. Στόχος της διακήρυξης είναι να καταστεί «πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός» ο οργανισμός.

Ο αμερικανός πρόεδρος, που πριν από την εκλογή του είχε χαρακτηρίσει τον ΟΗΕ μια «λέσχη» όπου οι άνθρωποι «περνούν καλά», θέλει να μειωθεί δραστικά το λειτουργικό κόστος του Οργανισμού. Η Ουάσιγκτον είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΟΗΕ, καθώς συνεισφέρει το 28,5% των 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προϋπολογισμού του για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και το 22% των 5,4 δισεκατομμυρίων του προϋπολογισμού του για τα λειτουργικά του έξοδα.

Εννοείται ότι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι όταν υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία ο Τραμπ επέκρινε έντονα τον ΟΗΕ, μιλώντας για την «απόλυτη αδυναμία και την ανικανότητά του».

«Δεν μπορεί να αποδώσει βάσει της δυναμικής του λόγω της γραφειοκρατίας και της κακοδιαχείρισης», ανέφερε στην ομιλία του τη Δευτέρα.

Χαμόγελο ικανοποίησης από τον αμερικανό πρόεδρο. Είπε αυτά που ήθελε – και αποχώρησε Η απεσταλμένη των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό, Νίκι Χέιλι (REUTERS/Kevin Lamarque)

Μάλιστα, ενθάρρυνε τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν μια «τολμηρή στάση» για να αλλάξουν την ατζέντα των καθηκόντων των Ηνωμένων Εθνών και όχι να «μεριμνούν για τρόπους του παρελθόντος που δεν λειτουργούν», όπως ο ίδιος σημείωσε τη Δευτέρα.

Κάλεσε δε τον νέο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, το Αντόνιο Γκουτέρες να προβεί σε αλλαγές.

Ο κ. Γκουτέρες απάντησε συμφωνώντας ότι η υπερβολική γραφειοκρατία του ΟΗΕ θα πρέπει να περιοριστεί, ενώ υποσχέθηκε ότι ο Οργανισμός «θα κάνει περισσότερα για τους ανθρώπους και λιγότερα για τις διαδικασίες».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε, παράλληλα, μία εβδομάδα επαφών και διμερών συναντήσεων προκειμένου να προωθήσει την αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του με στόχο τη μεταρρύθμιση τον ΟΗΕ.

Συνολικά, εκπρόσωποι 126 χωρών παρέστησαν στην τελετή αυτή.

Η απεσταλμένη των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό, Νίκι Χέιλι (REUTERS/Kevin Lamarque)

Στο μεταξύ, η ομιλία του Τραμπ έλαβε χώρα την ώρα που η απεσταλμένη των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό, Νίκι Χέιλι, εξελίσσεται σε ένα κεντρικά προβαλλόμενο πρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης, επισκιάζοντας τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Η 45χρονη Χέιλι, πρώην κυβερνήτης στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, απορρίπτει τις εικασίες που έχουν εκφραστεί σχετικά με το ενδεχόμενο ν’ αντικαταστήσει τον Τίλερσον. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ έχει αρκετές φορές διαφοροποιηθεί δημόσια από τις απόψεις που έχει εκφράσει ο Τραμπ, στη διάρκεια της οκτάμηνης θητείας του στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών. Την Κυριακή η Χέιλι δήλωσε στο CNN ότι ο Τίλερσον «δεν μετακινείται, ενώ εγώ θα συνεχίσω να συνεργάζομαι καλά μαζί του».

Παίρνοντας τον λόγο τη Δευτέρα, αμέσως μετά την ομιλία Τραμπ, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κάλεσε τις 67 χώρες που δεν υπέγραψαν τη διακήρυξη να το πράξουν.