Σκάνδαλο! Ενα από τα σύμβολα της ιταλικής μαγειρικής, η ντομάτα, το κόκκινο σκέλος του λαβάρου της cucina grande (τα άλλα δύο, το πράσινο και το λευκό, παραπέμπουν στο πέστο τζενοβέζε και στη μοτσαρέλα), έγινε κινεζικό! Ετσι το βλέπει το BBC, βέβαια, αν και στην πατρίδα του τα φαγητά ουδόλως επηρεάζονται από το πού και πώς παρασκευάζονται (τελικά, ίσως να μην έχει καμία σημασία ούτε ποιος καταφέρνει να τα καταναλώσει).
Από τους 64 πελτέδες ντομάτας made in Italy που εκτίθενται στα ράφια των γερμανικών, αμερικανικών και βρετανικών σουπερμάρκετ, γράφει το λονδρέζικο μέσο, οι 17 παράγονται στην Κίνα. Μάλιστα, 10 από αυτές τις φίρμες διανέμονται από εταιρεία της Τοσκάνης (τουλάχιστον «ιταλικό» κιάντι δεν έβγαλαν ακόμη οι Κινέζοι). Ο μεγαλύτερος προμηθευτής είναι η περιοχή Τσιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα.
Οι Βρετανοί έδωσαν στο θέμα και πολιτική διάσταση, γράφοντας ότι η κινεζική παραγωγή «ιταλικής» ντομάτας συντελείται «με καταναγκαστική εργασία των καταπιεσμένων Ουιγούρων» – της γνωστής εθνοτικής, κατά βάση μουστουλμανικής ομάδας.
Το «δακτυλικό αποτύπωμα» που άφησαν οι κινεζικές ντομάτες ανιχνεύθηκε με εργαστηριακές αναλύσεις: αυστραλιανή εταιρεία παροχής συμβουλών βρήκε τα συστατικά που καθορίζουν σε ποια χώματα φυτεύτηκαν οι ντοματιές και κατατόπισε σχετικά τους Βρετανούς. Ακολούθως, το BBC έπαιξε τον Πουαρό «που κάνει τουρισμό στην Ιταλία».
Ενας ρεπόρτερ του BBC προσποιήθηκε τον επιχειρηματία και ήρθε σε επαφή με την προαναφερθείσα εταιρεία της Τοσκάνης. Αυτός κατάφερε, λέει, να επαληθεύσει την απάτη με τον κινεζικό πελτέ ντομάτας. Μάλιστα, είδε με τα μάτια του ότι στην ετικέτα του βαρελιού αναγραφόταν η λέξη Τσιντζιάνγκ ως ένδειξη τόπου παραγωγής. Το πιο νόστιμο είναι ότι την ιστορία αυτή αναμετέδωσε αναφανδόν η μιλανέζικη Corriere della Sera.