Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «Καλάβρυτα: Ανθρωποι και Σκιές» που θα προβληθεί στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ την Παρασκευή 13 Μαΐου. Μια συγκλονιστική ιστορία, αξεπέραστη στη συνείδηση των Ελληνων, μέσα από μια ψύχραιμη και πλήρη προσέγγιση.
Η παραγωγή του έγινε μετά από σχετική ανάθεση της Ενωσης Καλαβρυτινών Αθήνας και του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ο σκηνοθέτης Ηλίας Γιαννακάκης, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό, συνθέτει στοιχεία και μαρτυρίες για μία από τις πιο ζοφερές στιγμές της νεώτερης ιστορίας μας.
Η αφήγηση του ντοκιμαντέρ
Καλάβρυτα. Δεκέμβριος 1943. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού από 14 χρονών και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Αντίποινα, είπαν οι Γερμανοί, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες. Και απέμειναν οι μανάδες με τα μικρά παιδιά τους. Οσα γλίτωσαν, είναι σήμερα ηλικιωμένοι άνθρωποι. Και δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει.
Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο. Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δε σκότωναν τους Γερμανούς; Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα; Και τι η λέξη καταστροφή; Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πάνω στη φρίκη, πρόκειται για μια ταινία συλλογικό – πορτρέτο των επιζώντων οι οποίοι προσπαθούν, 70 χρόνια τώρα, να καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη. Σημειώνουμε ότι το ντοκιμαντέρ απέσπασε το βραβείο της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Info:
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
Είσοδος ελεύθερη με σειρά