Την έντονη ανησυχία της Κομισιόν για την πρόταση προστασίας της α’ κατοικίας που υπέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, στέλνοντας ταυτόχρονα στην Αθήνα αυστηρό μήνυμα ολοκλήρωσης των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων.
«Η πρόταση των ελληνικών αρχών για ένα νέο σύστημα προστασίας της α’ κατοικίας εγείρει ανησυχίες. Συμμεριζόμαστε πλήρως τον στόχο των ελληνικών αρχών να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
»Ωστόσο, επί του παρόντος, η νομοθετική πρόταση έχει μεγάλο αριθμό σχεδιαστικών και τεχνικών λεπτομερειών που πρέπει να διευθετηθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα είναι πραγματικά προσωρινό, σωστά στοχοθετημένο, μπορεί να λειτουργήσει στο εγγύς μέλλον και να βελτιώσει την καλλιέργεια πληρωμών στην Ελλάδα με δεν προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Ο κ. Ντομπρόβσκις δεν παρέλειψε εξάλλου να σημειώσει ότι ο ρυθμός υλοποίησης μεταρρυθμίσεων σε κάποιους τομείς ήταν αργός με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις, γεγονός που είναι λυπηρό, αλλά -όπως είπε- μπορεί να αλλάξει εφόσον υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση.
Με τη σειρά του και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για υπερβολικές ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία, κάτι που αποδίδει στο γεγονός ότι μόλις βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το επόμενο Eurogroup.
«Η Ελλάδα παρουσιάζει υπερβολικές ανισορροπίες, αλλά αυτό συμβαίνει σε χώρες που βγαίνουν από οικονομικά προγράμματα», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως οι ανισορροπίες αυτές αντικατοπτρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως η υψηλή ανεργία και τα NPLs.
Η Ελλάδα, συνέχισε ο γάλλος Επίτροπος, παρουσιάζει σημαντική πρόοδο αλλά σε κάποιους τομείς χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, γι αυτό «συνιστώ στις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις μεταρρυθμίσεις ώστε να προλάβουν το επόμενο Eurogroup».
Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μοσκοβισί θέλησε να σημειώσει πως είναι προς το κοινό συμφέρον Ελλάδας και ευρωζώνη η επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.
Μέχρι τότε, τόνισε, «θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι δράσεις. Το Eurogroup θα κρίνει εάν συμβαίνει αυτό και πιστεύω πως είναι προς όφελος της Ελλάδας να εκταμιευθεί η δόση του ενός περίπου δισ. στις 11 Μαρτίου» και αυτό, πρόσθεσε, θα είναι και το μήνυμα του προς τις ελληνικές αρχές κατά τις επαφές που θα έχει την Πέμπτη (28/2/2019) στην Αθήνα.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες μένει αυτή η τελευταία, συνήθης διαδικασία με την Ελλάδα που θα γίνει τις επόμενες ημέρες (…) Είναι εφικτό και πιστεύω πως είναι προς το κοινό όφελος της Ελλάδας και της ευρωζώνης», είπε και αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες για το τι θα γίνει σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό. Έχουμε κοινό συμφέρον. Αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει η δουλειά να γινει με σοβαρότητα και ολοκληρωμένα» είπε.
Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο Πιερ Μοσκοβισί παρατήρησε με νόημα πως οι δεσμεύσεις θα πρέπει να τηρούνται. «Όταν η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα ανέλαβε δεσμεύσεις για πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.