Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει «εντός τροχιάς» | REUTERS
Επικαιρότητα

Ντομπρόβσκις: «Η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στους επόμενους μήνες»

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τους πρώτους μήνες του 2017, καθώς το χάσμα ανάμεσα Θεσμούς και Ελλάδα «δεν είναι αγεφύρωτο», τόνισε ωστόσο πως η διαπραγμάτευση είναι «περισσότερο ταραχώδης» μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα
Protagon Team

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», έστειλε μήνυμα διατήρησης της ψυχραιμίας και χαμηλών τόνων όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, μετά την «περιττή και άχρηστη», όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση που προκλήθηκε από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί παροχών στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει «εντός τροχιάς», ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι αδιέξοδη και ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τους επόμενους μήνες, αρκεί όλες οι πλευρές να είναι συνεργάσιμες.

Ωστόσο σημείωσε πως είναι περισσότερο ταραχώδης σε σύγκριση με λίγες εβδομάδες πριν, όταν οι Βρυξέλλες εκτιμούσαν πως μπορούν να πετύχουν άμεσα τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση. Ο ίδιος τοποθέτησε τον νέο ορίζοντα για συμφωνία «μέσα στους επόμενους μήνες»

Ο κ. Ντομπρόφσκις υπογράμμισε ότι βάσει του Μνημονίου η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει παροχές χωρίς πρότερη συζήτηση με τους Θεσμούς και υπενθύμισε ότι στο πρώτο πόρισμά τους για το πακέτο Τσίπρα καταγράφονται «σημαντικές ανησυχίες».

Αναφερόμενος, τέλος, στις διαφωνίες ανάμεσα στους Θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αιχμή τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα και τα δημοσιονομικά μέτρα που ίσως απαιτούνται για την επίτευξή τους, εκτίμησε ότι στην πραγματικότητα οι το χάσμα δεν είναι όσο μεγάλο όσο φαίνεται σε δημοσιεύματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Mundo σημείωσε πως μολονότι οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης διετίας, έχουν πλήξει τις προσπάθειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των δανειστών προς την Αθήνα.