Ανακατατάξεις και σε κομματικό επίπεδο φέρνει η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία μεταξύ του CDU/CSU και του SPD, καθώς ο Μάρτιν Σουλτς εγκαταλείπει την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών για το υπουργείο Εξωτερικών.
Δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung την Τετάρτη, λίγο μετά τις ανακοινώσεις για τη συμφωνία και ενώ η ονοματολογία καλά κρατεί στο Βερολίνο, φέρνει τον Σουλτς να κάνει το βήμα από το κόμμα στο υπουργείο.
Τη θέση κατέχει σήμερα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος αντικατέστησε τον Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ όταν μετακινήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην προεδρία της Γερμανίας.
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι την ηγεσία του κόμματος θα αναλάβει η σημερινή επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες, η οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα στην ηγεσία του κόμματος στα 150 χρόνια της ιστορίας του.
Το ζήτημα της συμμετοχής του Μάρτιν Σουλτς στην επόμενη κυβέρνηση είχε αναχθεί το τελευταίο διάστημα σε μείζον πρόβλημα για το SPD, καθώς πολλά στελέχη του ζητούσαν να παραμείνει εκτός υπουργικού συμβουλίου και να αφοσιωθεί στην αναγέννηση του κόμματος.
Μετά τις εκλογές και την οδυνηρή ήττα που επιφύλαξε για το κόμμα τα χειρότερα ποσοστά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Σουλτς είχε ρίξει το βάρος στο κόμμα εξαγγέλλοντας περίοδο αναγέννησης. Είχε τονίσει μάλιστα ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος παρά την ήττα.
Ωστόσο η κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων οδήγησε τον Σουλτς και το κόμμα του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ανγελα Μέρκελ.
Τι θα φέρει η νέα συνεργασία
Οι πρώτες πληροφορίες μετά τις ανακοινώσεις την Τετάρτη ανέφεραν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναλάμβαναν το υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο εδώ και καιρό κυκλοφορούσαν σενάρια ότι θα περάσει στα χέρια του Σουλτς.
Το SPD, στα χέρια του οποίου παρέμεινε το υπουργείο Εξωτερικών, διεκδικούσε και πάλι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, κάτι το οποίο προσέκρουε στην επιθυμία του Χορστ Ζέεχοφερ, του προέδρου του CSU, να το αναλάβει το δικό του κόμμα.
Πάντως οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναλάβουν και το Εργασίας, πέρα βέβαια από το Εξωτερικών και το Οικονομικών.
Η νέα τετραετία της Ανγκελα Μέρκελ πρόκειται να δώσει έμφαση στην Ευρώπη και τη νέα εποχή της, μετά το Brexit και με τις ημέρες της κρίσης να έχουν μείνει πίσω της.
Η ανάληψη δύο σημαντικών υπουργείων από τον ελάσσονα εταίρο της κυβέρνησης δεν είναι χωρίς τη δική της σημασία και πιθανόν θα δώσει ένα στίγμα ηπιότερης πολιτικής σε σχέση τουλάχιστον με την οκταετία Σόιμπλε. Αλλά και αυτό απομένει να αποδειχτεί.
Παραμένει υπουργός Αμυνας η Φον ντερ Λάιεν
Σε μια παράλληλη εξέλιξη σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς και κομματικούς συσχετισμούς, στο υπουργείο Αμυνας θα παραμείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (από το CDU), σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Η σιδηρά κυρία της Αμυνας είναι από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν κάποτε (ίσως όχι στο πολύ μακρινό μέλλον) να διαδεχτεί την Ανγκελα Μέρκελ.
Ακόμη, το υπουργείο Οικονομίας θα αναλάβει ο Πέτερ Αλτμάιερ, μέχρι σήμερα επιτελάρχης της Καγκελαρίας και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες της Μέρκελ, ο οποίος εκτελεί και χρέη υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.