Ο Ντένις Χίλι το 1969, όταν ήταν υπουργός Αμυνας της Βρετανίας | Leslie Lee/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images/ Ideal Image
Επικαιρότητα

Ντένις Χίλι, ο φαρμακόγλωσσος της Βρετανίας

Ποιος είναι ο πολιτικός που επικαλέστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να «στολίσει» τον Τόμας Βίζερ – Σημαντικό μέλος των Εργατικών, ατακαδόρος, βιτριολικός και εμπνευσμένος ρήτορας
Διονύσης Μαρίνος

O άνθρωπος πίσω από την ανάρτηση. Ή, αλλιώς, η υποσημείωση που κάνει τη διαφορά. Σε μια ακόμη επιβεβαίωση της αγγλοτραφούς μενταλιτέ του – μια γερή δόση πηγαίας ειρωνείας, καυστικού χιούμορ και μπλαζέ ανωτερότητας -, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε πάλι το θαύμα του.

Το δηκτικό σχόλιο που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, εναντίον του Τόμας Βίζερ,  δείχνει, σε πρώτη όψη, τη μόνιμη διάθεσή του για μαχητική ρητορεία έναντι των αξιωματούχων της Ευρωζώνης. Σε δεύτερη ανάγνωση, αναδεικνύει επίσης κάτι προφανές: την άριστη σχέση που έχει ο πρώην υπουργός Οικονομικών με τη Μεγάλη Βρετανία. Δεν είναι πρώτη φορά που κάνει αναφορές σε φημισμένους άνδρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Το βράδυ της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Ιανουάριο, παράλλαξε στίχους του γνωστού ουαλού  ποιητή Ντύλαν Τόμας. Τώρα ήταν η σειρά του βρετανού πολιτικού και εκ των ιστορικών ηγετών των Εργατικών, Ντένις Χίλι.

Τον Δεκέμβριο του 1945 με τη γυναίκα του, Εντνα

Αυτόν επικαλέστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να «περιλούσει» καταλλήλως τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ. Για τις δικές του… ανάγκες, ο κ. Βαρουφάκης έγραψε: «Ενιωσα σαν να πάσχιζε να με κατασπαράξει ψόφιο πρόβατο. Για κάποιο λόγο, η ρήση του Denis Healey μου ήρθε κατά νου…».

Ελάχιστοι φυσικά θυμούνται ποιος ήταν ο Ντένις Χίλι και ακόμη λιγότεροι μπορούν να κατανοήσουν γιατί ο κ. Βαρουφάκης επέλεξε μια ατάκα του συγκεκριμένου πολιτικού άνδρα για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του κατά των Βρυξελλών.

Στην πραγματικότητα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας επέλεξε μια από τις αρίφνητες ατάκες του Χίλι ο οποίος έμεινε στην ιστορία της βρετανικής πολιτικής σκηνής για τον ατακαριστό του λόγο και βεβαίως τη φλεγματικότητά του.

Ο γεννημένος στο Μότινγχαμ του Κεντ, ήταν μέλος των Εργατικών και διετέλεσε υπουργός Αμυνας από το 1964 έως το 1970 και υπουργός Οικονομικών από το 1974 έως το 1979. Ηταν μέλος της Βουλής των Λόρδων επί 40 συναπτά χρόνια (από το 1952 έως το 1992, οπότε και αποσύρθηκε) και ήταν ο τελευταίος επιζών της κυβέρνησης που σχημάτισε ο Χάρολντ Ουίλσον, αμέσως μετά τη νίκη του Εργατικού Κόμματος το 1964. Μπορεί και τις δύο φορές που διεκδίκησε την αρχηγία του κόμματος να μην τα κατάφερε, ωστόσο ήταν ένα από τα σεβάσμια πρόσωπά του.

Οι Βρετανοί που για όλα τα δημόσια πρόσωπα βρίσκουν πάντα ένα χαρακτηριστικό για να περιγελούν, είχαν ταυτίσει τον Χίλι με την εικόνα ενός ανθρώπου που έχει μεγάλα φρύδια και μεγάλο στόμα. Το πρώτο ήταν ένα πραγματικό φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό, το δεύτερο είχε να κάνει με την ικανότητά του να σπέρνει δεξιά-αριστερά ατάκες που έσταζαν… βιτριόλι.

Την ημέρα που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών

O βρετανός ηθοποιός, Μάικ Γιάργουντ, ο οποίος την περίοδο που μεσουρανούσε ο Χίλι παρουσίασε ένα τηλεοπτικό σόου είχε κάνει λόγο για τη σχολή του «Χιλισμού». Ενα παράδοξο «παράσημο» που κάποια στιγμή το αποδέχθηκε και ο ίδιος ο Χίλι. Οντως, δεν υπήρξε μέρα που ο εν λόγω πολιτικός να μην κάνει τους άλλους να νιώσουν άβολα με τις δηλώσεις του. Μπορεί να μην ήταν αθυρόστομος, αλλά με την ειρωνεία και την ευθύτητά του προκάλεσε πολλές έχθρες.

Σε μια συνεδρίαση του Εργατικού Κόμματος, ο Χίλι απευθύνεται στον Ιαν Μικάρντο, επίσης εξέχων μέλος του κόμματος, και του λέει: «Επιτέλους, βγες έξω από το κινέζικο μυαλό σου». Αυτή η ατάκα παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με την πρεσβεία της Κίνας στο Λονδίνο.

Εγινε ακόμη και καρικατούρα σε τηλεοπτικά σόου

Η βρετανική εφημερίδα Guardian σημειώνει πως ο Χίλι συνήθιζε να λέει ότι ο πρώτος νόμος του στην πολιτική είναι: «Οταν είσαι σε τρύπα, σταμάτα να σκάβεις». Το 2000, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους αποδομεί τους πολιτικούς: «Ενας πολιτικός άνδρας είναι ένας πεθαμένος πολιτικός. Βρίσκομαι στο σπίτι των ζωντανών νεκρών. Στη Βουλή των Λόρδων».

Το 1997 λέει σε έναν δημοσιογράφο: «Οντως, είμαι σε δίαιτα, αλλά όχι αυτή που προτείνει ο Νάιτζελ Λόουσον (σ.σ.: συντηρητικός πολιτικός). Δεν θέλω να μοιάζω σαν να κάνει προθέρμανση ο θάνατος πάνω μου». Την ίδια χρονιά, σε συνέντευξη που έδωσε μια εφημερίδα είπε: «Δεν είναι γυναικεία δουλειά να είσαι υπουργός. Υπάρχει διαφορά στα φύλα και όσοι δεν το γνωρίζουν αυτό, δεν ξέρουν πώς είναι οι άνθρωποι όταν βγάζουν τα ρούχα τους».

Το 2012, στο σπίτι του στο Σάσσεξ

Τον Φεβρουάριο του 1990 καταφέρεται εναντίον της Μάργκαρετ Θάτσερ, λέγοντας: «Τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη οδεύει προς νέες προκλήσεις, η Μάργκαρετ Θάτσερ πηγαίνει προς την αντίθεση κατεύθυνση. Σαν μια γριούλα που ρίχνει κατάρες σε όποιον την κοιτάζει».

Ο Ντένις Χίλι πέθανε πολύ πρόσφατα, στις 3 Οκτωβρίου 2015, και άφησε ένα κενό που κανένας από τους σημερινούς πολιτικούς δεν δύναται να καλύψει. Τη στιγμή που οι δηλώσεις των περισσότερων πολιτικών κινούνται στο επίπεδο της κενής ρητορείας που θέλει να πει ακόμη λιγότερα από αυτά που εννοεί, ο Χίλι είχε μετατρέψει τις δηλώσεις του σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ατόφιου γέλιου, έξυπνης παρέκβασης και αυτοφυούς ειρωνείας. Ενας άξιος συνεχιστής της παράδοσης του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Ατάκες που έγραψαν… ιστορία:

Ως υπουργός Οικονομικών: «Πρέπει να συμπιέσουμε τους κερδοσκόπους ακινήτων μέχρι να τρίζουν τα κουκούτσια τους».

Για το UKIP: «Νομίζω ότι  είναι καθάρματα. Αλλά, όπως έκαναν και οι φασίστες πριν από χρόνια, μπορούν να αρχίσουν να μετατοπίζουν την πολιτική».

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο το 1974: «Δεν υπήρξε ποτέ στη φύση μου, λυπάμαι να πρέπει να παραδεχθώ στο Σώμα, ότι δεν μπορώ να γυρίσω και το άλλο μάγουλο».

Μάθημα πολιτικής: «Ο πρώτος νόμος για τις τρύπες. Όταν είσαι μέσα σε μια, σταμάτα να σκάβεις».

Ως υπουργός Αμυνας: «Μόλις αρχίσουμε να κόβουμε τις αμυντικές δαπάνες στο βαθμό που θα τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια μας, δεν θα έχουμε σπίτια, δεν θα έχουμε νοσοκομεία, δεν θα έχουμε σχολεία. Θα έχουμε ένα σωρό από στάχτες».