Ο Ντέκλαν Κοστέλο (φωτογραφία αρχείου) | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Ντέκλαν Κοστέλο: «Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν τελειώνουν με το τρίτο μνημόνιο»

O εκπρόσωπος της Κομισιόν στους Θεσμούς υπενθύμισε ότι και οι άλλες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο είχαν ένα σχήμα επιτήρησης στην αρχή. Συγκρατημένη αισιοδοξία για έξοδο από το πρόγραμμα
Protagon Team

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τη δυνατότητα της Ελλάδας να βγει από το τρέχον πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Κομισιόν στους Θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο.

Μιλώντας στο 19ο ετήσιο συνέδριο Invest in Greece της Capital Link στη Νέα Υόρκη, ο Ντέκλαν Κοστέλο υπενθύμισε ότι και οι άλλες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο είχαν ένα σχήμα επιτήρησης στην αρχή για να προσθέσει, ωστόσο, ότι τα ποσά που έχει δανειστεί η χώρα μας είναι μεγαλύτερα, προαναγγέλλοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το ενισχυμένο πλαίσιο που επεξεργάζεται η Κομισιόν.

Αντίστοιχη ήταν η διατύπωση και για το θέμα των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες ο Ντ. Κοστέλο σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν για πολλά χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα είχε τονίσει ότι η «καθαρή έξοδος» δεν είναι η πιο πρόσφορη διατύπωση, παίρνοντας για πρώτη φορά δημόσια αποστάσεις.

O εκπρόσωπος της ΕΕ στους Θεσμούς είπε πάντως ότι το πρόγραμμα έχει επανέλθει σε θετική τροχιά μετά και την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τζιαμαρόλι: Συνεχίστε τις μεαρρυθμίσεις

Η τάση για την Ελλάδα είναι θετική και θα βελτιωθεί περαιτέρω, αν η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί σύντομα, με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του προγράμματος που έχουν απομείνει, δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα, Νικολά Τζιαμαριόλι.

«Αν η Ελλάδα συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα ακολουθήσει το ίδιο υπόδειγμα των άλλων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα του ESM/EFSF, πρόσθεσε ο Τζιαμαριόλι.

Οι αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη υψηλά, αλλά είναι σε πτωτική τροχιά, σημείωσε ο αξιωματούχος του ESM, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε από την αγορά τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο εκτέλεσε τη μεγαλύτερη άσκηση διαχείρισης στοιχείων παθητικού που έχει γίνει στην ιστορία, μετά την ανταλλαγή των ομολόγων που είχαν εκδοθεί με το PSI το 2012.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο Τζιαμαριόλι είπε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο πολύ το απόθεμά του αλλά οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησής του. «Για να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες υπό έλεγχο, η Ελλάδα θα πρέπει να εμμείνει στην πορεία πρωτογενών πλεονασμάτων, για την οποία έχει δεσμευθεί», είπε. Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι ο ESM υλοποίησε φέτος με επιτυχία τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο ESM, είπε, εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα μειώσουν τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και κατά περίπου τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες, περισσότερο από ότι προβλεπόταν αρχικά.

Η Ελλάδα, κατέληξε ο Τζιαμαριόλι, πρέπει να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της, ώστε να μπορέσει να εξέλθει με επιτυχία από τον τρίτο πρόγραμμα βοήθειας τον επόμενο Αύγουστο.