Η Ντάρια Τρέποβα, το επίμαχο πρόσωπο της βομβιστικής ενέργειας στο καφενείο της Αγίας Πετρούπολης, σε καρέ που δημοσιοποίησε το ρωσικό κράτος | Russian Ministry of Internal Affairs και Investigative Committee of Russia / Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ντάρια Τρέποβα: Η ομιχλώδης φιγούρα με το εκρηκτικό πακέτο

Η συλληφθείσα για τη φονική βόμβα στο καφενείο της Αγίας Πετρούπολης είχε πιαστεί και σε αντιπολεμική διαδήλωση. Οι Ρώσοι δεν αποκλείουν να αγνοούσε ότι το αγαλματίδιο που έδωσε στο θύμα περιείχε εκρηκτικά. Τη δείχνουν, πάντως, σαν όργανο των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών
Protagon Team

Συνέχεια στην υπόθεση της δολοφονίας του ρώσου μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι σε καφενείο της Αγίας Πετρούπολης έδωσε το BBC News. Ασχολήθηκε με το μυστηριώδες πρόσωπο της ιστορίας, τη νεαρή που έχει συλληφθεί ως βασική ύποπτη. Το θέμα έχει ενδιαφέρον διότι, πέραν του θύματος, χαροπαλεύουν άλλοι δέκα άνθρωποι.

Τα ρωσικά media, έγραψαν οι Βρετανοί, λένε ότι η συλληφθείσα Ντάρια Τρέποβα, μόλις 26 ετών, παρέδωσε στον Τατάρσκι ένα αγαλματίδιο με εκρηκτικά, τα οποία εξερράγησαν και τον σκότωσαν. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών η Τρέποβα φαίνεται να παραδέχεται ότι αυτή μετέφερε το αγαλματίδιο στο καφενείο, ωστόσο η κατάθεσή της ενδέχεται να είναι προϊόν πίεσης. Εξάλλου η κοπέλα δεν λέει σαφώς αν γνώριζε για την ύπαρξη εκρηκτικών στο αγαλματίδιο.

Η επίσημη ρωσική εκδοχή ενοχοποιεί τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες όσον αφορά τον σχεδιασμό και την οργάνωση της βομβιστικής ενέργειας. Πάντως, δίπλα στους Ουκρανούς τοποθετούν ως συνένοχο και τον φορέα Ιδρυμα Καταπολέμησης Διαφθοράς, ο οποίος έχει ως επικεφαλής του τον κατάδικο και έγκλειστο στις φυλακές Αλεξέι Ναβάλνι, έναν από τους φιλοδυτικούς ηγέτες της ρωσικής αντιπολίτευσης. Συγχρόνως οι Ρώσοι διακινούν την εκδοχή ότι η Τρέποβα είναι οπαδός του Ναβάλνι.

Το στενό περιβάλλον της Τρέποβα όμως, οι φίλοι της και η οικογένειά της, παραδέχονται μεν ότι η συλληφθείσα ήταν αντιπολεμική διαδηλώτρια και ότι πιάστηκε στην αρχή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ωστόσο ισχυρίζονται ότι οι απόψεις της δεν ήταν ακραίες και ότι η ίδια είναι ανίκανη να δολοφονήσει άνθρωπο. Μάλιστα ο σύζυγός της, κάποιος Ντμίτρι Ρίλοφ, διατείνεται ότι δεν αποκλείεται η γυναίκα του να έπεσε θύμα εξαπάτησης.

Ο φονευθείς από τη βόμβα ρώσος μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι: και αυτός είχε σκοτεινή πλευρά, αφού στην πραγματικότητα ονομαζόταν Μαξίμ Φόμιν (Telegram @Vladlentatarskybooks via REUTERS)

Σύμφωνα με το BBC πάντα, ένας γνωστός της είπε ότι φοιτούσε σε σχολείο στην πόλη Πούσκιν, κοντά στην Αγία Πετρούπολη και ότι «δεν φαινόταν να έχει πολιτικές απόψεις τότε». Αλλες πηγές είπαν στο βρετανικό μέσο ότι γράφτηκε στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, αν και δεν είναι σαφές σε ποια σχολή, και ότι μάλλον δεν πήρε πτυχίο. Κάποια φίλη της είπε ότι εργάστηκε πολύν καιρό σε κατάστημα ρούχων, όμως πριν από έναν μήνα εγκατέλειψε τη δουλειά της με σκοπό να μετακομίσει στη Μόσχα.

Και με τον ίδιο τον γάμο της υπάρχει κάποιο μυστήριο, αφού δεν είναι ξεκάθαρο πόσο χρόνο είναι παντρεμένη με τον Ρίλοφ. Μάλιστα κάποιοι γνωστοί του ζεύγους δήλωσαν ότι ο γάμος τους είναι «καλαμπούρι», αφού στην πραγματικότητα «δεν είναι παρά δύο καλοί φίλοι». Κάποιες άλλες αναφορές τοποθετούν και τους δύο στην αντιπολεμική διαδήλωση της 24ης Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, όταν άρχισε ο πόλεμος, υπογραμμίζοντας τη σύλληψή τους.

Παλαιότερη πόζα της Ντάρια Τρέποβα (VK/jj.ooee)

Ο ίδιος ο Ρίλοφ λέει ότι είναι μέλος μιας μικρής αντιπολιτευτικής γκρούπας που λέγεται Libertarian Party, η οποία συμμετείχε και στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι η γυναίκα του δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με την γκρούπα αυτή. Δήλωσε ότι πιστεύει πως η γυναίκα του εξαπατήθηκε, χωρίς να πει από ποιον. Και χαρακτήρισε τη βομβιστική ενέργεια «ανεπίτρεπτη». «Είμαι 100% σίγουρος ότι δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο, εφ’ όσον το γνώριζε» είπε. Οι φήμες στη Μόσχα, πάντως, επιμένουν ότι η ρωσική αστυνομία ψάχνει και τον ίδιο.

Μελαγχολική φυσιογνωμία η Τρέποβα (VK/jj.ooee)

Οι τελευταίες πληροφορίες από τη Μόσχα επιμένουν ότι και οι ίδιοι οι Ρώσοι, δηλαδή όσοι αστυνομικοί ασχολούνται με την υπόθεση, δεν έχουν αποκλείσει την περίπτωση η Τρέποβα να μην γνώριζε τι υπήρχε μέσα στο αγαλματίδιο. Ισως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο απ’ όλα να είναι το εξής: κάποια ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κοπέλα είχε αλληλογραφία με τον Τατάρσκι, με τον άνθρωπο που σκοτώθηκε από την έκρηξη.

Κάποτε υπήρξε πρόσωπο υπεράνω υποψίας (VK/jj.ooee)