Ο Γερούν σίγουρα θα είναι χαρούμενος με την νέα του δουλειά | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/@European Union
Επικαιρότητα

Η δεύτερη δουλειά του Ντάισελμπλουμ έχει μισθό €14.500

O oλλανδός απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, προσελήφθη και ως «στρατηγικός σύμβουλος» του ESM με μισθό 14.500 ευρώ τον μήνα. Από τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων φυσικά
Protagon Team

O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, είναι ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης με στόχο την οικονομική αρωγή χωρών που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και, φυσικά, η Ελλάδα. 

Εσχάτως, ωστόσο, το ESM παρενέβη για να σώσει από την ξαφνική απώλεια των υψηλών απολαβών του έναν και μόνο πολίτη από τα εκατοντάδες εκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τον ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προσλήφθηκε (προσωρινά) ως «στρατηγικός σύμβουλος» του οργανισμού με μισθό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Corriere della Sera, 14.500 ευρώ τον μήνα. Από τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων, επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα.  

Με εξαίρεση την Ελλάδα όπου ο MrEurogroup είναι εδώ και χρόνια, πλέον, γνωστός στο ευρύ κοινό, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατάφερε να «κατακτήσει» τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ειδικά τους λαούς του Νότου, όταν δεν δίστασε να δηλώσει ότι οι χώρες της Μεσογείου επέλεξαν να διογκώσουν το δημόσιο χρέος τους ώστε να επιτρέψουν στους πολίτες τους να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε «γυναίκες και αλκοόλ». 

Ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας τον Νοέμβριο του 2012, όταν το Εργατικό Κόμμα του συμμετείχε στην κυβέρνηση του φιλελεύθερου Μαρκ Ρούτε, ενώ μόλις τον Ιανουάριο του 2013 εκλέχτηκε και πρόεδρος του Eurogroup. Κυρίως χάρη στη στήριξη του πανίσχυρου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος εκτιμούσε την φιλο-γερμανική στάση του Ντάισελμπλουμ όσον αφορά την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών λιτότητας στην Ευρωζώνη.

Δυσαρέστησε, ωστόσο, τους αριστερούς ψηφοφόρους του. Στις γενικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου στην Ολλανδία το Εργατικό Κόμμα σημείωσε σημαντική πτώση με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τη νέα κυβέρνηση (τρίτη) Ρούτε. Ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την (αναμενόμενη) αποχώρησή του από την εγχώρια πολιτική. Μην κατέχοντας πλέον χαρτοφυλάκιο, από τον περασμένο Οκτώβριο θα έπρεπε να παραιτηθεί και από την προεδρία του Eurogroup.  

Για ακόμα μια φορά, ωστόσο, η στήριξη των Γερμανών επέτρεψε στον Γερούν να διασφαλίσει τη θέση του έως το προγραμματισμένο τέλος της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2018. Επιπρόσθετα, ο γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ τον προσέλαβε ως «στρατηγικό σύμβουλο» στον οργανισμό, έως ότου εγκαταλείψει οριστικά την ηγεσία της ανεπίσημης σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αλλά ως πρόεδρος του Eurogroup o Ντάισελμπλουμ προεδρεύει και στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM. Η Corriere della Sera επικοινώνησε με τον ESM για να διαπιστώσει εάν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι ο Ντάισελμπλουμ καλείται ταυτόχρονα να είναι ελεγκτής του Ρέγκλινγκ (ως πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM) αλλά και υφιστάμενός του (ως «στρατηγικός σύμβουλος» του ESM).

«Δεν έγιναν συγκεκριμένες συμφωνίες», απάντησαν από τον οργανισμό, αξιωματούχοι του οποίου έδωσαν μια εξήγηση που τουλάχιστον συνάδει με την αποστολή ενός οργανισμού διασώσεων: ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσλήφθηκε «για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της θητείας του στην προεδρία του Eurogroup και στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM» καθώς «από τότε που σταμάτησε να είναι υπουργός δεν έχει κανένα εισόδημα».

Τέσσερις για τη διαδοχή

Ο διάδοχος του Ντάισελμπλουμ θα επιλεγεί τη Δευτέρα, με ψηφοφορία των μελών του Eurogroup, μεταξύ τεσσάρων διεκδικητων: υποψηφιότητα υπέβαλαν η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, Ντάνα Ρεζνιέτσε-Οζόλα, του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ και της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο. Ο τελευταίος θεωρείται φαβορί, καθώς εκτός από κεντροαριστερός είναι και ένας πολιτικός που έχει αποσπάσει τα εύσημα από τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που τον είχε χαρακτηρίσει «Ρονάλντο» του Eurogroup, λόγω των επιδόσεων της πορτογαλικής οικονομίας.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τους υποψηφίους να γνωστοποιούν τις προτεραιότητές τους για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία (τουλάχιστον δέκα ψήφους). Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει δέκα ψήφους, ο νυν πρόεδρος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα ενημερώσει έναν-έναν ιδιαιτέρως για τις ψήφους που έχουν λάβει, προκειμένου να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν επιθυμούν να συνεχίσουν ή να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους.

Η ψηφοφορία θα επανααμβάνεται μέχρι κάποιος από τους υποψηφίους να λάβει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στους υπουργούς στο τέλος της ψηφοφορίας και θα παρουσιαστεί στη συνέντευξη Τύπου της Eurogroup αμέσως μετά. Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου 2018 και η θητεία του θα διαρκέσει δυόμισι χρόνια.