Ωρα μηδέν με... δέκα κάλπες για την ψηφοφορία της Προανακριτικής | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Novartis: Oριστικά με δέκα κάλπες το σόου της Τετάρτης στη Βουλή

Ο πρόεδρος της Βουλής Nίκος Βούτσης επέμεινε στις δέκα κάλπες, με την αντιπολίτευση να αντιπροτείνει γνωμάτευση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής.
Protagon Team

Mε δέκα κάλπες θα γίνει οριστικά την Τετάρτη η ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής στην υπόθεση Novartis, παρά τις αντιδράσεις από ΝΔ και ΔΗΣΥ. H σχετική απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας) κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων που συνεδρίασε την Τρίτη  στη Βουλή για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες -και ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης έχει απειλήσει με αποχώρηση του κόμματος από την ψηφοφορία- ο πρόεδρος της Βουλής Nίκος Βούτσης επέμεινε στις δέκα κάλπες, με την αντιπολίτευση να αντιπροτείνει γνωμάτευση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής.

Τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση της ΝΔ να μην αφορά πρόσωπα η επικείμενη ψηφοφορία (σ.σ. το κομμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπρότεινε μία μη προσωποποιημένη ψηφοφορία με γενική αναφορά στη συγκρότηση ή μη Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης) και ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι με ψήφους 14 έναντι 8, εγκρίθηκε η εισήγησή του για 10 κάλπες.

Η απόφαση για τις δέκα κάλπες μπορεί ωστόσο να ανατραπεί εάν την Τετάρτη στην Ολομέλεια προκύψουν νέα δεδομένα: εάν, για παράδειγμα, τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία, δηλώσουν αυτοβούλως ότι προτίθενται να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για τους υπόλοιπους αναφερόμενους στη δικογραφία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε, ίσως, να στηθεί μία κάλπη, σίγουρα όμως στα ψηφοδέλτια θα γίνεται ονομαστική αναφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα και βεβαίως τον τελευταίο λόγο θα έχει η εθνική αντιπροσωπεία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χαζηδάκης δεν απέκλεισε πάντως την πιθανότητα η αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρήσει από τη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση Novartis, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση της να τοποθετήσει 10 κάλπες. «Θα δούμε, η ΝΔ έχει τα όπλα της» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Η επαπειλούμενη αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση στην Ολομέλεια είναι και ένας τρόπος να εξουδετερωθεί το πολιτικό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με τις δέκα κάλπες -αντί της μίας- έχει μια προφανή στόχευση να προκαλέσει εσωτερικό πρόβλημα στη ΝΔ, καθώς εκτιμάται ότι κάποια από τα πολιτικά πρόσωπα θα πάρουν περισσότερους ψήφους και κάποια άλλα λιγότερες.

Απέναντι σε αυτό το τέχνασμα και μπροστά στο ενδεχόμενο η ΝΔ να βρεθεί να ψάχνει γιατί κάποιοι περισσότεροι ψήφισαν πχ. τον Αδωνι Γεωργιάδη και λιγότεροι τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην Πειραιώς αναζητείται μια τακτική που θα επιτρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση να στείλει μεν ένα σαφές μήνυμα περί κάθαρσης αλλά να μην επιτρέψει την υπόθεση να τη βάλει σε μια φάση εσωστρέφειας.

Η  εισήγηση του προέδρου της Βουλής, που εγκρίθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ στη Διάσκεψη των Προέδρων, προβλέπει ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη στις 9:00 και θα περαιωθεί σε μία συνεδρίαση, «ό,τι και αν σημαίνει κάτι τέτοιο από πλευράς χρόνου». Η υπό συγκρότηση Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης θα έχει, κατ’ αρχήν, έναν μήνα προθεσμία και θα απαρτίζεται από 21 μέλη.

«Η θέση του ΚΚΕ είναι διερεύνηση, ανεξάρτητα από κωλύματα και προσχήματα μέχρι τέλους, και όχι όπως στην υπόθεση Παπαντωντίου», δήλωσε σχετικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας ότι η Επιτροπή που θα συσταθεί, θα πάει μέχρι τέλους και πρέπει να προσέλθουν οι μάρτυρες χωρίς «κουκούλες» για να καταθέσουν.

«Πρέπει να προχωρήσει η Προανακριτική και όχι να εφευρεθούν υπαρκτά ή ανύπαρκτα νομικά θέματα για να κλείσει η υπόθεση», ξεκαθάρισε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε πως από τη στιγμή που στη δικογραφία γίνεται αναφορά σε 10 πολιτικά πρόσωπα δεν μπορεί να μην εκφράσει άποψη η εθνική αντιπροσωπεία. «Η άποψή μας είναι πως πρέπει να εξεταστούν τα πρόσωπα αυτά από την υπό συγκρότηση επιτροπή», διευκρίνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ουδέν σχόλιον από Κομισιόν

Με αφορμή την εμπλοκή του ονόματος του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην υπόθεση και ερωτηθείς ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για τους Επιτρόπους που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους ζητήματα στη χώρα τους, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς αρκέστηκε να πει κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, ότι πρόκειται για μια υπόθεση προκαταρκτικής εξέτασης, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας και του ελληνικού Συντάγματος.

«Η Επιτροπή δεν σχολιάζει αυτές τις εθνικές διαδικασίες», πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο είχε απαντήσει όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα στις 8 Φεβρουαρίου. «Δεν σχολιάζουμε διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη», επέμεινε ο εκπρόσωπος για να συμπληρώσει ότι «ο Επίτροπος Αβραμόπουλος είναι εδώ, απασχολημένος και συνεχίζει τη δουλειά του».