Η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ήρθε την Τρίτη στην Αθήνα, μίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Αμυνας αντίστοιχα, είδε και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, θα δει και τον Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία, αλλά το μήνυμα το έστειλε μέσω της «Καθημερινής»: Ξεχάστε τον EastMed, ρίξτε το βάρος στο (αμερικανικό) LNG και στα καλώδια διασύνδεσης – με την Τουρκία, μάλιστα, να συμπεριλαμβάνεται στα διακρατικά σχήματα με Ισραήλ, Αίγυπτο αλλά και Κύπρο.
Σε συνέντευξή της στον Βασίλη Νέδο, η Βικτόρια Νούλαντ ήταν ξεκάθαρη: χρειαζόμαστε τώρα ενέργεια, και όχι σε δέκα χρόνια που θα πάρει ώσπου να κατασκευαστεί ο αγωγός από το Ισραήλ. Η ίδια, εξάλλου, κατά την παρουσία της στην Αθήνα, είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει για λίγο στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών (ο κ. Δένδιας, ο Γιαΐρ Λαπίντ και ο Γιάννης Κασουλίδης).
Είπε συγκεκριμένα η αμερικανίδα αξιωματούχος:
«Είχα την ευκαιρία να πάω για λίγο στην τριμερή συνάντηση που είχε ο υπουργός Δένδιας με τον υπ. Εξωτερικών Λάπιντ και τον υπ. Εξωτερικών Κασουλίδη. Οπως γνωρίζετε, υποστηρίζουμε την τριμερή αλλά και το “3+1” με τις ΗΠΑ, και πολλές από αυτές τις συζητήσεις αφορούσαν ενεργειακές επιλογές. Οπότε περισσότερο LNG, περισσότερα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών».
Και όσον αφορά το project του EastMed σημείωσε:
«Νομίζω ότι το κομμάτι από το οποίο απομακρυνόμαστε τώρα είναι αυτός ο βαρύς αγωγός στον βυθό της θάλασσας που θα είναι πολύ ακριβός και θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να κατασκευαστεί. Ολοι χρειάζονται ενέργεια τώρα. Χρειάζονται φυσικό αέριο, χρειάζονται ρεύμα. Γι’ αυτό στρέφουμε τώρα την προσοχή στο LNG, σε αυτά τα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ., και καταλαβαίνω ότι οι τρεις είχαν μια καλή συζήτηση γι’ αυτά τα πράγματα. Είμαστε πρόθυμοι να είμαστε υποστηρικτικοί. Θα έλεγα ότι ακόμη και στο πλαίσιο της επίσκεψης που είχαμε στην Αγκυρα τη Δευτέρα, καταλαβαίνουν ότι εξαρτώνται πάρα πολύ τώρα από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Βλέπουμε, λοιπόν, πραγματικές ευκαιρίες για την ενέργεια να είναι θεραπευτής και συνδετικός παράγοντας σε αυτό το μέρος του κόσμου».
Αυτή η αναφορά στην Αγκυρα και στην Τουρκία και στον ρόλο του ενεργειακού προβλήματος ως «θεραπευτή», προκάλεσε την επόμενη ερώτηση:
Εννοείτε ότι το σχήμα «3+1» αλλά και η Τουρκία θα μπορούσαν να είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για την εισαγωγή του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στις ευρωπαϊκές αγορές; Αρα το βασικό σενάριο είναι το LNG και όχι οι αγωγοί; Είναι δύσκολο να κατασκευαστεί ο Eastmed, αλλά είναι επίσης πολύ δύσκολο να κατασκευαστεί ένας αγωγός από το Ισραήλ στην Τουρκία…
Η απάντηση της Βκτόρια Νούλαντ ήταν η ακόλουθη:
«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε δέκα χρόνια και να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτά τα πράγματα. Πρέπει να μεταφέρουμε αέριο τώρα. Και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο σήμερα ως μετάβαση σε ένα πιο πράσινο μέλλον. Σε δέκα χρόνια από τώρα, δεν θέλουμε έναν αγωγό. Σε δέκα χρόνια από τώρα, θέλουμε να είμαστε πράσινοι. Αλλά αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε το αέριο. Πρέπει, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε LNG και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα. Και η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε όλα αυτά. Και αυτό είναι σημαντικό».