Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι τέσσερις στους πέντε Βορειοκορεάτες που έχουν αυτομολήσει στη Νότια Κορέα παρακολουθούσαν παράνομα κάποια ξένα ΜΜΕ στη χώρα τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, το οποίο διενήργησε την έρευνα, το 83% όσων έφυγαν από τη Βόρεια Κορέα άκουγαν κρυφά ξένη μουσική και έβλεπαν ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς, σε σύγκριση με το 68%, που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό την προηγούμενη πενταετία.
Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου που κατανάλωναν, περίπου το 72%, προερχόταν από την Κίνα και το 23% από τη Νότια Κορέα. Οι αποστάτες ανέφεραν ότι αυτό που τους έπεισε να δραπετεύσουν ήταν, σε μεγάλο βαθμό, η ματιά της ζωής στη δημοκρατική Νότια Κορέα που τους προσέφεραν η τηλεόραση και οι ταινίες.
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η έκθεση στον νοτιοκορεατικό πολιτισμό έχει τη δυνατότητα να ρίξει το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, όπως η δυτικογερμανική τηλεόραση συνέβαλε στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 και στην κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας.
Ο Κιμ Γιονγκ-ουν, ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, ανησυχεί σοβαρά για την επιρροή που ασκεί στους υπηκόους του –ειδικά στους νεαρότερους από αυτούς– η ξένη κουλτούρα, και έχει εισαγάγει νέους σκληρούς νόμους για την καταπολέμησή της, όπως αναφέρουν οι Times.
Παρά την αυστηρή λογοκρισία και την προπαγάνδα που κυριαρχούν στη Βόρεια Κορέα, οι κάτοικοί της εκτίθενται ολοένα και περισσότερο στη νοτιοκορεατική κουλτούρα τα τελευταία 15 χρόνια. Μέσω της Κίνας, λαθρέμποροι περνούν στη χώρα νοτιοκορεατικές ταινίες, τηλεοπτικά δράματα και νέα προγράμματα, αποθηκευμένα σε μικρές κάρτες μνήμης, τα οποία παρακολουθούνται σε προσωπικούς υπολογιστές.
Πρόσφατα, τα κινητά τηλέφωνα προσέφεραν στους κατοίκους της χώρας ακόμη έναν τρόπο λήψης, προβολής και κοινής χρήσης απαγορευμένου ξένου περιεχομένου.
Η δημοτικότητα των νοτιοκορεατικών τηλεοπτικών δραμάτων έχει δημιουργήσει μόδα στη Βόρεια Κορέα και έχει επηρεάσει με πολλούς τρόπους τον πληθυσμό. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη διάσπαση των δύο χωρών, η κορεατική που μιλιέται στον Βορρά έχει αποκλίνει από εκείνη της Νότιας Κορέας, της οποία η γλώσσα είναι γεμάτη με αγγλικές λέξεις.
Η Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση, το Κοινοβούλιο της Βόρειας Κορέας, ψήφισε πέρυσι έναν νέο νόμο για την «προστασία της διαλέκτου της Πιονγκγιάνγκ», σε μια προσπάθεια του καθεστώτος να καταστείλει τη νοτιοκορεατική γλωσσική επιρροή. Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, ο νόμος ενθαρρύνει «την ανάπτυξη της σοσιαλιστικής εθνικής κουλτούρας, για την προστασία και την ενεργή διατήρηση της γλώσσας».
Οι Βορειοκορεάτες που βρίσκονται ένοχοι για κάποιο έγκλημα κατά του σοσιαλισμού αντιμετωπίζουν μια σειρά από τιμωρίες που ποικίλουν: από απόλυση και κράτηση σε στρατόπεδο επανεκπαίδευσης μέχρι καταναγκαστική εργασία και, σε ακραίες περιπτώσεις –συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ξένου υλικού και της κατοχής πορνογραφικού υλικού– εκτέλεση με πυροβολισμό.
Ενας άνδρας που αυτομόλησε πέρυσι επιβεβαίωσε τη βάναυση επιβολή των νόμων που στοχεύουν στην «αντικοινωνική συμπεριφορά», στην οποία περιλαμβάνονται και οι πολιτιστικές εισαγωγές από τον Νότο. Ο άνδρας, που ταυτοποιήθηκε ως Κιμ, είπε στο BBC τον Δεκέμβριο ότι ο ίδιος και η οικογένειά του έβλεπαν συχνά νοτιοκορεατική τηλεόραση, στην οποία είχαν πρόσβαση επειδή έμεναν κοντά στα σύνορα.
Πρόσθεσε ότι το 2022 αναγκάστηκε να παραστεί στη δημόσια εκτέλεση με πυροβολισμό ενός 22χρονου άνδρα. «Εκτελέστηκε επειδή άκουσε 70 νοτιοκορεατικά τραγούδια και παρακολούθησε περίπου τρεις ταινίες, τις οποίες, μάλιστα, μοιράστηκε με φίλους του» είπε.
«Η καταστολή έχει ενταθεί» κατέληξε. «Μόλις σε πιάσουν, είτε θα σε σκοτώσουν είτε θα σε στείλουν σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας».