Το «αρχηγείο» της Κομισιόν στις Βρυξέλλες | REUTERS/Yves Herman/File Photo
Επικαιρότητα

Νότιοι της ΕΕ: Λίγα τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 η ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να κάνει βουτιά… χτυπημένη από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Η Repubblica λέει ότι τέσσερις χώρες του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία , Πορτογαλία) βάζουν θέμα για περισσότερα κεφάλαια και δίχως προϋποθέσεις
Protagon Team

Το εξελισσόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού απειλεί την Ευρώπη με τερματισμό της ανάκαμψης που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Ετσι επιστρέφει στο προσκήνιο ο εφιάλτης της μηδενικής ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Από τεχνικής απόψεως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ύφεση, λέει η Repubblica, επειδή τώρα δεν υπάρχουν σερί δύο παθητικά τρίμηνα, ωστόσο συνιστά τροχοπέδη για την οικονομία. Η Κομισιόν παρακολουθεί τα δεδομένα εν αναμονή της δημοσίευσης των εποχικών οικονομικών προβλέψεων, κάτι που θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου.

Οι προοπτικές που διαγράφονται για την Ευρωζώνη ανησυχούν και τις χώρες του Νότου, γράφουν για λογαριασμό αυτών των χωρών οι Ιταλοί. Αυτές, λέει, περιμένουν να λειτουργήσει επιτέλους το (έκτακτο) Ταμείο Ανάκαμψης –και ενδεχομένως να καταστεί και μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο–, όπως και να μεταρρυθμιστεί ο Μηχανισμός Σταθερότητας.

Ηδη η Κομισιόν εξέδωσε με μεγάλη επιτυχία όσον αφορά τη ζήτηση (ποσό ρεκόρ: 233 δισ. ευρώ) τα πρώτα ευρωομόλογα για το πρόγραμμα «Sure», το ταμείο με προδιαγραφή 100 δισ. ευρώ που χρηματοδοτεί τα εθνικά προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης (αφορούν την ανεργία και την επιδότησή της).

Είναι ένα σημάδι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ θα ξεπεράσει τον σκόπελο των διαπραγματεύσεων που σχετίζονται με την έγκρισή του από την Ευρωβουλή και με την επικύρωσή του από τα εθνικά κοινοβούλια. Στόχος είναι να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις υπέρ των χωρών που τόσο έχουν ανάγκη τα κεφάλαια αυτά την άνοιξη του 2021.

Τον επείγοντα χαρακτήρα της χρηματοδότησης παραδέχονται και παράγοντες της ΕΕ όπως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ταυτόχρονα και το ότι οι κατανομές κονδυλίων δεν είναι αρκετές: «Δεν βγαίνουμε ακόμη έξω από τη σήραγγα»… Η Repubblica τονίζει τις επαφές του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, για να προβάλει τη θέση ότι ο Μηχανισμός Σταθερότητας της Ευρωζώνης πρέπει να αλλάξει. Ο στόχος του Νότου πρέπει να είναι η εξάλειψη κάθε προϋπόθεσης όταν πρόκειται για κάποια κρατική διάσωση, λέει.

Οσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία προετοιμάζουν το έδαφος για τη μεταρρυθμιστική πρόταση της Κομισιόν – θα γίνει περί την άνοιξη– με σκοπό τη θεσμοθέτηση του ευρωομολόγου ως μονίμου εργαλείου χρηματοδότησης.

Οι Νότιοι έχουν και μία άλλη πρόταση: σε περίπτωση νέας οικονομικής καταστροφής από την κορονοϊκή πανδημία θα ζητήσουν να αυξηθούν τα τρέχοντα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης εν αναμονή της μεταρρύθμισης. Θα είναι μία εξακολουθητική μάχη με τη λιτότητα, λένε οι Ιταλοί.