Ενας Βορειοκορεάτης που είχε αυτομολήσει πριν από 10 χρόνια στη Νότια Κορέα και ζούσε στη Σεούλ, άλλαξε γνώμη και προσπάθησε, με επεισοδιακό τρόπο, να επιστρέψει στην πατρίδα του.
Ο άνδρας, γύρω στα 30, συνελήφθη αφού έριξε το λεωφορείο που είχε κλέψει πάνω σε οδόφραγμα, σε γέφυρα κοντά στα στρατιωτικοποιημένα σύνορα, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα) στη Γέφυρα της Ενοποίησης (γνωστή και ως Γέφυρα Χωρίς Επιστροφή) στο Παζού, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Σεούλ, αφού ο άνδρας αγνόησε τις προειδοποιήσεις στρατιωτών, οι οποίοι φρουρούσαν τη γέφυρα και συνέχισε την πορεία του, ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης, σύμφωνα με το Yonhap.
Ο άνδρας κοντά στα 30, που είχε αυτομολήσει πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, είπε στην αστυνομία ότι προσπαθούσε να επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα, αφού είχε πασχίσει ακατάπαυστα για να εγκατασταθεί στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τις αρχές.
Είναι πολύ ασυνήθιστο για Βορειοκορεάτες που έχουν εγκαταλείψει την απομονωμένη χώρα τους να προσπαθούν να επιστρέψουν, αν και πολλοί αγωνίζονται να προσαρμοστούν στη ζωή της γειτονικής τους δημοκρατικής, καπιταλιστικής χώρας.
Μέχρι τον Ιούνιο, περίπου 34.200 Βορειοκορεάτες είχαν επανεγκατασταθεί στη Νότια Κορέα, κυρίως μετά από επίπονα, ορισμένες φορές απειλητικά για τη ζωή τους ταξίδια, συνήθως μέσω Κίνας, για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την καταπίεση στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης της Σεούλ.
Το υπουργείο, το οποίο χειρίζεται διασυνοριακές υποθέσεις και παρέχει υποστήριξη επανεγκατάστασης σε όσους αυτομολούν, τόνισε το 2022 ότι περίπου 30 Βορειοκορεάτες που είχαν αυτομολήσει από τη χώρα τους επέστρεψαν μετά το 2012, ωστόσο ακτιβιστές και άλλοι τονίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις αυτομολήσεων που δεν έχουν αναφερθεί.
Στις αρχές του 2022, ένας 30χρονος άνδρας που είχε αυτομολήσει, έκανε μια σπάνια, ριψοκίνδυνη προσπάθεια να επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα διασχίζοντας τα βαριά οχυρωμένα σύνορα, αφού είχε δώσει αγώνα για να τα βγάλει πέρα στη Νότια Κορέα, πυροδοτώντας νέα συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζονται όσοι αυτομολούν στη χώρα.