Νοτιοκορεάτες βουλευτές μπλοκάρουν την είσοδο στο Κοινοβούλιο για να μην εισέλθει ο Γιουν Σουκ Γέολ, την Παρασκευή | REUTERS/Kim Hong-ji
Επικαιρότητα

Νότια Κορέα: Σε διαθεσιμότητα διοικητές των ενόπλων δυνάμεων

Οι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην επιβολή στρατιωτικού νόμου που κήρυξε ο πρόεδρος της χώρας και ακύρωσε λίγες ώρες αργότερα. Στροφή 180 μοιρών για το κυβερνών κόμμα, που θα ψήφιζε κατά της αποπομπής του Γιουν Σουλ Γέολ. Το Σάββατο η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο
Protagon Team

Τρεις διοικητές των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις που έγιναν στη διάρκεια της σύντομης επιβολής στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα από τον πρόεδρο της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Αμυνας.

Πρόκειται για τον στρατιωτικό διοικητή της Σεούλ, τον διοικητή των ειδικών δυνάμεων και τον διοικητή της υπηρεσίας αντικατασκοπείας.

Παράλληλα, στρατιωτικοί εισαγγελείς υπέβαλαν αίτημα να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα σε 10 αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων λόγω της επιβολής στρατιωτικού νόμου, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο διοικητής των νοτιοκορεατικών ειδικών δυνάμεων, Κουάκ Τζονγκ-γκουν, αποκάλυψε πως έλαβε διαταγή από τον υπουργό Αμυνας, ο οποίος αποπέμφθηκε, να βγάλει με τη βία τους βουλευτές από τη Βουλή όταν κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, μέτρο το οποίο ακυρώθηκε λίγες ώρες αργότερα.

«Μου δόθηκαν διαταγές από τον πρώην υπουργό να βγάλω σέρνοντας έξω τα μέλη της Βουλής», είπε ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, Κιμ Μπιουνγκ-τζου, που μεταδόθηκε μέσω YouTube.

Η παραμονή του προέδρου στο αξίωμά του θα συνεπαγόταν ότι η χώρα διατρέχει «μεγάλο κίνδυνο», μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να προχωρήσει στην επιβολή στρατιωτικού νόμου, δήλωσε ο αρχηγός του κόμματός του.

«Αν ο πρόεδρος Γιουν συνεχίσει να καταλαμβάνει το αξίωμα του προέδρου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθούν ακραίες ενέργειες, παρόμοιες με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, κάτι που θα έθετε τη Δημοκρατία της Κορέας και τους πολίτες της σε μεγάλο κίνδυνο», είπε ο Χαν Ντονγκ-χουν, επικεφαλής του Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας, ο οποίος έχει ζητήσει από τον πρόεδρο να φύγει από το κόμμα.

Ο Χαν συμπλήρωσε ότι ενημερώθηκε πως υπάρχουν «αξιόπιστες αποδείξεις» ότι ο πρόεδρος Γιουν απαίτησε να συλληφθούν πολιτικοί τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

«Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ απαίτησε από τον διοικητή της αντικατασκοπείας να συλληφθούν οι (πιο) σημαντικοί πολιτικοί, χαρακτηρίζοντάς τους αντικρατικά στοιχεία και κινητοποίησε τις υπηρεσίες πληροφοριών» για να εκτελέσουν τη διαταγή, είπε ο Χαν σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Την προηγούμενη ημέρα, ο Χαν είχε δηλώσει ότι οι 108 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα καταψηφίσουν την πρόταση αποπομπής του Γιουν.

Η προεδρία της Νότιας Κορέας διέψευσε πως ο Γιουν διέταξε τη σύλληψη πολιτικών ηγετών και βουλευτών αφού κήρυξε στρατιωτικό νόμο, με ανακοίνωσή της που αναμεταδόθηκε από το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Παράλληλα, νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο πρόεδρος αναμενόταν να συναντηθεί με τον Χαν την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν το Σάββατο, στη Σεούλ, κατά την εξέταση από το Κοινοβούλιο της πρότασης για την καθαίρεση του προέδρου της χώρας.

«Συγκέντρωση σε μεγάλη κλίμακα και πορεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της πόλης και στη συνοικία Γεουίντο», όπου βρίσκεται το Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε η μητροπολιτική αστυνομία της Σεούλ.

Σε άλλη εξέλιξη, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε «πεπεισμένος» όσον αφορά τη «δημοκρατική ανθεκτικότητα» της Νότιας Κορέας, στη διάρκεια μιας πρώτης τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του μετά την απόπειρα του Γιουν να επιβάλει στη χώρα στρατιωτικό νόμο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ο Μπλίνκεν «μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών (Τσο Τάε Γιουλ), χαιρέτισε την άρση του στρατιωτικού νόμου, εξέφρασε την πεποίθησή του για τη δημοκρατική ανθεκτικότητα (της Νότιας Κορέας) και επανέλαβε την απαρέγκλιτη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμμαχία μας», έγραψε στο X ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.