Το άβαταρ μιλάει στο βίντεο: «Ψηφίστε με!», δηλαδή ψηφίστε τον | YouTube
Επικαιρότητα

Νότια Κορέα: Προεκλογικός αγώνας με… άβαταρ υποψηφίου

Ο συντηρητικός υποψήφιος Γουν Σουκ-γεόλ, 61 ετών, έφτιαξε βίντεο στα οποία μιλάει στην ψηφίζουσα νεολαία όχι ο ίδιος, αλλά το ψηφιακό αντίγραφό του – το άβαταρ εμφανίζεται σε βίντεο και εκπλήσσει, σαγηνεύει, κλέβει καρδιές και προσεχώς… ψήφους
Protagon Team

Στις 9 Μαρτίου θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές στην προηγμένη τεχνολογικώς Νότια Κορέα, έτσι οι υποψήφιοι διαγκωνίζονται ήδη σε πολλά επίπεδα, ακόμα και στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Προς το παρόν τις εντυπώσεις κλέβει το… άβαταρ του συντηρητικού πολιτικού Γουν Σουκ-γεόλ, 61 ετών, διά του οποίου ο συγκεκριμένος πολιτικός επικοινωνεί με τη νεολαία με σκοπό να κλέψει και τις ψήφους της.

Το εικονικό αντίγραφο είναι τέλειο αντίγραφο του πρωτοτύπου (του πολιτικού, δηλαδή) και ονομάζεται AI Γουν – το AI σημαίνει, βέβαια, Αrtificial Intelligence -Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα πάντα στο άβαταρ είναι ίδια με του ορίτζιναλ Γουν: η φωνή, το πρόσωπο, η στάση του σώματος, τα ρούχα, όλα είναι πανομοιότυπα.

«Καλημέρα. Είστε έκπληκτοι επειδή είμαστε πανομοιότυποι, ε;» είναι οι πρώτες λέξεις που το άβαταρ απευθύνει στον δημοκρατικό λαό της Σεούλ. Και βέβαια είναι έκπληκτοι οι άνθρωποι, αφού τέτοιο πράγμα δεν είχαν ματαδεί στο προεκλογικό πανηγύρι. Ηξεραν, όμως, ότι ο Γουν θα κάνει τα πάντα ώστε να εκλεγεί πρόεδρος.

Ο Γουν Σουκ-γεόλ στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωσή του, σάρκινος και… θαρραλέος – προτίμησε να εμφανιστεί ο ίδιος και όχι το εικονικό αντίγραφό του (EPA/YONHAP/POOL SOUTH KOREA OUT)

«Εκπροσωπώ την καινοτομία στις εκλογές» λέει το avatar στο βίντεο που έφτιαξαν τρία νεαρά άτομα από το επιτελείο του πολιτικού χρησιμοποιώντας τεχνολογία deepfake – αυτός ο όρος ακούγεται καταστροφικός συσχετιζόμενος με την πολιτική βέβαια, μάλλον όμως οι ψηφοφόροι εκεί είναι καλοί άνθρωποι, αθώοι, ούτε παρεξηγούν ούτε βιάζονται να γελοιοποιήσουν.

Οι νεαροί μάστορες του άβαταρ πήραν τον αληθινό Γουν και τον έβαλαν να ηχογραφήσει περισσότερες από 3.000 προτάσεις ώστε να δημιουργήσουν βάση δεδομένων. Συγκέντρωσαν υλικό 20 ωρών και έτσι δημιούργησαν το ψηφιακό αντίγραφο του ηγέτη τους. Το οποίο αντίγραφο οι Νοτιοκορεάτες βλέπουν πλέον να στέλνει μηνύματα σε κομματικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα μέσω οθονών όπου προβάλλονται τα βίντεο. Φυσικά και ο… σάρκινος Γουν εμφανίζεται και εκφωνεί λόγους όπου προλαβαίνει – αλλά δεν γίνεται να είναι και πανταχού παρόν, άνθρωπος γαρ.

Στην πλατφόρμα Wiki Yoon το άβαταρ απαντά και σε ερωτήσεις. Το ωραίο είναι ότι όσα μολογάει το άβαταρ δεν είναι φράσεις γραμμένες από τον ίδιο τον Γουν αλλά από τους τρεις οπαδούς του. «Προσπαθούμε να βρούμε αστείες απαντήσεις» λένε τα παιδιά. «Εχουν ξεπεράσει την πολιτική ηθική» τους επιτίθενται οι αντίπαλοι του Γουν, παρ’ ότι δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα αν άβαταρ υποψηφίων δίνουν αντ’ αυτών τον προεκλογικό αγώνα. Αρκεί, λέει, να μην παραπληροφορούν τον κόσμο.