Η Χαν Τζιν Γιανγκ εργαζόταν σε μια εμπορική εταιρεία στη Σεούλ όταν στην τουαλέτα του γραφείου της ανακάλυψε μια άσχημη αλήθεια για έναν από τους συναδέλφους της. Όταν παρατήρησε μια τρύπα στο κάλυμμα της τουαλέτας -πρόσφατο «δώρο» στις υπαλλήλους από τον αντιπρόεδρο της εταιρείας- το σήκωσε και βρήκε από κάτω μια μικροσκοπική κάμερα, η οποία είχε καταγράψει κάθε κίνησή της.
Αυτές τις μέρες που το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να απαγορεύσει δια νόμου τη φωτογράφιση κάτω από τις φούστες των γυναικών («upskirting») επιβάλλοντας σοβαρές ποινές, η Νότια Κορέα αναγκάζεται επίσης να αντιμετωπίσει τη δική της επιδημία, γνωστή και ως «molka», δηλαδή τη χρήση κρυφής κάμερας για λήψη εικόνων σεξουαλικής φύσης, γράφει ο Guardian.
Σύμφωνα με την αστυνομία της Νότιας Κορέας, ο αριθμός των συλλήψεων για «molka» αυξήθηκε από 1.110 το 2010 σε πάνω από 6.600 το 2014, αν και ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών θεωρείται ότι είναι πολλαπλάσιος. Από τους 16.201 ανθρώπους που συνελήφθησαν μεταξύ 2012 και 2017 για παράνομη βιντεοσκόπηση, το 98% ήταν άνδρες ενώ το 84% των 26.000 καταγεγραμμένων θυμάτων ήταν γυναίκες.
Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, (εξελέγη το 2017) αναγνώρισε πρόσφατα ότι οι παράνομες εικόνες με spycam έχουν γίνει «μέρος της καθημερινής ζωής» και ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις για τους δράστες.
Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως και 10 εκατ. γουάν (7.700 ευρώ) ή μέγιστη ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη, αλλά ακτιβίστριες στη Νότια Κορέα υποστηρίζουν ότι λίγοι υφίστανται πραγματικά τις συνέπειες του νόμου. Σε κάποιους επιβάλλονται μέτρια πρόστιμα ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις το έγκλημα παραμένει ατιμώρητο.
Σεξισμός με βαθιές ρίζες
Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι υπέγραψαν πρόσφατα ένα ψήφισμα με το οποίο καλούν τον πρόεδρο της χώρας να αναγκάσει την αστυνομία να ερευνά σε βάθος όλες τις καταγγελίες για «molka». Και τον προηγούμενο μήνα, στις 9 Ιουνίου, περίπου 22.000 γυναίκες πήραν μέρος σε μια πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Σεούλ. Μάλιστα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ για τα δικαιώματα των γυναικών στην ιστορία της Νότιας Κορέας.
Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε μετά τη σύλληψη μιας γυναίκας με την κατηγορία ότι είχε βιντεοσκοπήσει κρυφά έναν γυμνό άνδρα-μοντέλο κατά τη διάρκεια μαθήματος σχεδίου στο πανεπιστήμιο- και δημοσίευσε το βίντεο online.
Η ταχύτητα της σύλληψής της οδήγησε μια ανώνυμη συλλογικότητα στη διοργάνωση της διαμαρτυρίας «Σθένος για Ξεβόλεμα» («Courage to be Uncomfortable») υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά όταν τα θύματα είναι άντρες.
«Ένας βαθύς σεξισμός κρύβεται πίσω από τις απίστευτα μεγάλες αριθμητικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς αυτό το έγκλημα», δήλωσε στον Guardian μία από τις διοργανώτριες, ζητώντας να κρατήσει την ανωνυμία της, «Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω της απουσίας διάθεσης συνεργασίας από την πλευρά της αστυνομίας και των ελαφρών κυρώσεων που επιβάλλουν τα δικαστήρια».
Εκτός από τα smartphones και τα μικροσκοπικά spycams, οι Νοτιοκορεάτες μπορούν να εξοπλιστούν με μια σειρά από φαινομενικά καθημερινά αντικείμενα, όπως στυλό, ρολόγια και παπούτσια, που είναι εξοπλισμένα με κρυφές κάμερες. Και η μαγνητοσκόπηση δεν περιορίζεται στις δημόσιες τουαλέτες: ιστοσελίδες με κρυφές κάμερες δείχνουν βίντεο με γυναίκες ενώ κάνουν σεξ, χαλαρώνουν στο σπίτι τους ή περπατούν κατά μήκος του δρόμου, χωρίς να το γνωρίζουν.
Η Χαν Τζιν Γιανγκ (ο Guardian έχει αλλάξει το όνομά της), δήλωσε ότι «πάγωσε από τρόμο» όταν συνειδητοποίησε ότι την είχαν βιντεοσκοπήσει κρυφά. Ενας συνάδελφός της παραδέχτηκε ότι είχε εγκαταστήσει στο κάθισμα της τουαλέτας τη συσκευή παρακολούθησης, αλλά αρνήθηκε ότι είχε δει τα βίντεο, καθώς η κάμερα (είπε) είχε ενεργοποιηθεί μόλις την προηγούμενη ημέρα. Η Χαν, όμως, επέμεινε και αποκάλυψε εκατοντάδες βίντεο κλιπ και φωτογραφίες που είχε τραβήξει με εκείνη και με άλλες γυναίκες.
Αυτό που συνέβη στη συνέχεια είναι χαρακτηριστικό για το τι υφίστανται οι γυναίκες στη Νότια Κορέα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το θέμα νομικά. Η Χαν κατήγγειλε το γεγονός και αρχικά η αστυνομία προσπάθησε να το υποβαθμίσει. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, συνάδελφός της επί πέντε χρόνια, είπε ότι ήταν ερωτευμένος μαζί της και διαμαρτυρήθηκε ότι δεν μπορούσε να κάνει σεξ με τη σύζυγό του γιατί η εγκυμοσύνη της ήταν προχωρημένη.
«Οι αστυνομικοί πίστεψαν όλα όσα τους είπε», δήλωσε η Χαν, η οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί ενώ στον αντιπρόεδρο, ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται για την εταιρεία, επιβλήθηκε πρόστιμο μόλις 500.000 γουάν (3.850 ευρώ).
Σε απάντηση στη διαμαρτυρία του Ιουνίου, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι θα λάβει προληπτικά μέτρα, μεταξύ άλλων θα κάνει προληπτικούς ελέγχους σε δεκάδες χιλιάδες δημόσιες τουαλέτες και επιθεωρήσεις δημόσιων κτιρίων.
Η αστυνομία, εν τω μεταξύ, αρνήθηκε την κατηγορία ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες των γυναικών, αναφέροντας τη δυσκολία εξακρίβωσης των καταγγελιών που βασίζονται σε βίντεο τα οποία συχνά δεν δείχνουν το πρόσωπο του θύματος!
Η Γουί Γιουν-τζιν, επικεφαλής της επιτροπής για τα δικαιώματα των γυναικών της ΜΚΟ «Lawyers for a Democratic Society» (Δικηγόροι για μια Δημοκρατική Κοινωνία), δήλωσε ότι ο ισχύων νόμος βοηθάει ελάχιστα τα θύματα.
«Υπήρξαν περιπτώσεις που δεν έγινε απολύτως καμία ενέργεια εναντίον του παραβάτη, επειδή οι εικόνες ήταν από τα πόδια του θύματος ή από γλουτούς καλυμμένους, και οι δικαστές πίστευαν ότι δεν είχαν προκαλέσει συναισθήματα ταπείνωσης», δήλωσε η Γουί, εκπροσωπώντας θύματα του «molka».
«Ζουν με συνεχή φόβο. Συχνά τις συμβουλεύω να μην φθάσουν στα δικαστήρια, γιατί γνωρίζω ότι δεν θα έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν. Καταλήγω συχνά να είμαι η σύμβουλός τους, όχι η δικηγόρος τους. Είναι θλιβερό. Έχουν υπάρξει ελάχιστα περιστατικά όπου παραβάτες που ανέβασαν στο διαδίκτυο τέτοιο υλικό διώχθηκαν και τιμωρήθηκαν», δήλωσε η διοργανώτρια της διαμαρτυρίας, προσθέτοντας ότι έχουν σχεδιαστεί και άλλες διαδηλώσεις.
«Τα θύματα πρέπει να ψάξουν σε αμέτρητες ιστοσελίδες (με πορνογραφικό υλικό) για βίντεο που δείχνουν τα γεννητικά τους όργανα, και στη συνέχεια να κρατήσουν τις εικόνες για να τις δείξουν στην αστυνομία. Είναι ταπεινωτικό».