Εικόνα από το μέτωπο Line Fire την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου | REUTERS/Etienne Laurent
Επικαιρότητα

Νότια Καλιφόρνια: Η καταστροφική πυρκαγιά και τα σύννεφα της φωτιάς

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καλιφόρνια εξαιτίας της πυρκαγιάς που έκαιγε ανεξέλεγκτη από την Πέμπτη έως και το απόγευμα της Κυριακής. Υπό απειλή χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις. Τι λένε οι ειδικοί για τα σύννεφα της φωτιάς που δημιουργούνται πάνω από το μέτωπο
Protagon Team

Τον εφιάλτη της πυρκαγιάς ζει και πάλι η νότια Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, όπου από την περασμένη Πέμπτη καίει ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά, που ονομάστηκε Line Fire και εξαπλώθηκε γρήγορα σε μεγάλη έκταση.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές τους, καθώς απειλούνται τουλάχιστον 35.000 σπίτια, επιχειρήσεις και άλλα κτίρια κυρίως στην κομητεία Σαν Μπερναρντίνο, ανατολικά του Λος Αντζελες.

Η πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη, εξαπλώθηκε ταχύτατα κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η πυρκαγιά στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού του Σαν Μπερναρντίνο έχει κάψει πάνω από 70.000 στρέμματα και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, οι πυροσβετικές δυνάμεις δεν είχαν καταφέρει να την περιορίσουν. Σύμφωνα με το BBC, τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

Ακόμη, φυσικά, δεν έχει η προσδιοριστεί η αιτία της πυρκαγιάς.

Οι καμένες εκτάσεις στη βόρεια και κεντρική Καλιφόρνια έχουν πενταπλασιαστεί στο διάστημα από το 1996 έως το 2021, σε σύγκριση με την προηγούμενη 25ετία

Ο φωτογραφικός φακός «αιχμαλώτισε» τη στιγμή κατά την οποία ένα δέντρο αρπάζει φωτιά στην Καλιφόρνια. REUTERS/Etienne Laurent
Σύννεφα της φωτιάς

Ειδικοί τους οποίους επικαλείται το BBC αναφέρουν ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Καλιφόρνια καθιστούν απρόβλεπτη την συμπεριφορά του πύρινου μετώπου Line Fire. Η ξηρασία, η ζέστη και ο πυκνός καπνός ευνοεί το φαινόμενο Pyrocumulonimbus ή αλλιώς τα «σύννεφα της φωτιάς». Πρόκειται για σύννεφα που δημιουργούνται πάνω από μεγάλα πύρινα μέτωπα ή άλλες πηγές έντονης θερμότητας (πχ ηφαίστεια) και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τυφώνες, αστραπές και κεραυνούς οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί να γίνουν αιτία για νέες φωτιές. Ήδη έχουν αναφερθεί πάνω από 1.100 κεραυνοί στην περιοχή, σύμφωνα με το CBS.

 

Τα σύννεφα pyrocumulonimbus αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Αυστραλία στα τέλη του 2019/αρχές του 2020, ενώ ένας αριθμός τους παρατηρήθηκε πιο πρόσφατα στη Σιβηρία με τον καύσωνα στην Αρκτική. Οι μεγάλες έντονες πυρκαγιές, που δημιουργούν θερμοκρασίες άνω των 800°C μπορούν ουσιαστικά να προκαλέσουν τα δικά τους καιρικά συστήματα και ένα από αυτά είναι τα σύννεφα Pyrocumulonimbus.

Ο καυτός καπνός που απελευθερώνεται από αυτές τις πυρκαγιές λειτουργεί ως νέφος θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Καθώς το νέφος ανεβαίνει, ψύχεται και διαστέλλεται. Μόλις ψυχθεί επαρκώς, οι υδρατμοί συμπυκνώνονται στην τέφρα και σχηματίζουν ένα γκρίζο ή καφέ σύννεφο το οποίο μπορεί να φέρει έντονη τοπική βροχόπτωση -έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου αυτή η βροχή έσβησε την φωτιά που προκάλεσε αρχικά το σύννεφο (!). Πιο συχνοί, ωστόσο, είναι οι ξηροί κεραυνοί  οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

Τα σύννεφα της φωτιάς θεωρούνται, επιπλέον, υπεύθυνα για την παγίδευση ρύπων (όπως καπνός και τέφρα) στη στρατόσφαιρα και την ανώτερη ατμόσφαιρα.