Ο λόγος για ένα Ταμείο το οποίο ιδρύθηκε το 1998, και έφτασε να έχει αξία περίπου 2,5 φορές το ετήσιο ΑΕΠ της Νορβηγίας· ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν ότι η αξία του θα είναι… μόλις 1,3 φορά το νορβηγικό ΑΕΠ κατά τη δεκαετία του 2020…
Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτό, το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο περιουσιακών στοιχείων του κόσμου, πρότεινε τον Ιανουάριο να του επιτραπεί να επενδύσει σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Η τελική απόφαση μπορεί να μην έχει εκδοθεί ακόμα και να αναμένεται, όμως το θέμα έχει ήδη προκαλέσει μια έντονη συζήτηση μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με γνωρίζοντες, οι οποίοι συμμετέχουν στην όλη διαδικασία.
Η επενδυτική κίνηση του υπουργείου Οικονομικών της Νορβηγίας έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης συζήτησης σχετικά με το αντικείμενο της επένδυσης στην οποία θα προβεί το Ταμείο και, λογικά, δεν θα σχετίζεται με το πετρέλαιο – έχουν υπεραρκετό σε αυτή τη χώρα. Πάντως, δεν αποτελεί μια εύκολη απόφαση: αυτή τη στιγμή είναι ένα Ταμείο το οποίο κατέχει σημαντικά μερίδια σε 9.000 εταιρείες, καθώς και ομόλογα, αλλά και μη εισηγμένα περιουσιακά στοιχεία.
«Οι ιδιωτικές μετοχές ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρο το νορβηγικό μοντέλο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», προειδοποίησε ο Εσπεν Χένρικσεν, αναπληρωτής καθηγητής στη νορβηγική επιχειρηματική σχολή στο Οσλο και πρώην αξιωματούχος του Ταμείου.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σύμβουλοι σημειώνουν ότι υπάρχει διάσπαση μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι το Ταμείο θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει σε τίτλους που είναι σε δημόσια διαπραγμάτευση και εκείνους που πιέζουν να συμπεριφέρεται περισσότερο σαν ένα συνταξιοδοτικό ταμείο: με επενδύσεις, δηλαδή, σε ένα ευρύ φάσμα μη εισηγμένων περιουσιακών στοιχείων. Και πάντα με ασφαλείς και προσεκτικές κινήσεις. Ναι, η αξία του φτάνει τα 1 τρισ. δολάρια, αλλά είναι εξαιρετικά εύκολο να γίνουν αέρας αυτά τα χρήματα.
«Κάποιοι περίμεναν ότι αυτό θα ήταν μια ολοκληρωμένη συμφωνία υπέρ των ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση των αποδόσεων. Αλλά υπήρξε πολύ περισσότερη συζήτηση από ό,τι θεώρησαν αρχικά οι ιθύνοντες του Ταμείου», δήλωσε ένα άτομο το οποίο εμπλέκεται στη διαδικασία.
Οι ιδιωτικές μετοχές περνούν από μια περίοδο ανάπτυξης που οδήγησε σε αυξανόμενες τιμές για τις εταιρείες, προκαλώντας ερωτήσεις σχετικά με την αξία των χρημάτων για τους επενδυτές. Τα λογής τέλη και οι βαρύτατοι φόροι έχουν επίσης αναδειχθεί, από εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, ως σημείο αμφισβήτησης τα τελευταία χρόνια, αλλά ποια κυβέρνηση θα αρνηθεί τη συγκεκριμένη εισροή χρημάτων στον κρατικό κορβανά;
Τώρα, λοιπόν, το Ταμείο είναι πρόθυμο να αυξήσει τις αποδόσεις του, εκμεταλλευόμενο τη μακροπρόθεσμη επενδυτική του τακτική μέσω συμμετοχών ιδιωτικών κεφαλαίων ή υποδομών. Τον περασμένο Ιανουάριο, μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσει σταδιακή προσέγγιση των ιδιωτικών κεφαλαίων, ξεκινώντας από την επένδυση σε κάποια κεφάλαια.
Προς το παρόν, επιτρέπεται να κατέχει το 10% των ιδίων κεφαλαίων των εισηγμένων εταιρειών εκτός Νορβηγίας. Η πρόταση του Ταμείου ήταν να μην υπάρξει όριο για τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα στο επιχείρημα του Ταμείου ότι η επένδυση σε ιδιωτικά κεφάλαια θα του επέτρεπε να αυξήσει τη συνεργασία του σε εταιρείες τεχνολογίας, πολλές από τις οποίες παρέμειναν εκτός χρηματιστηρίου. «Εάν κοιτάξετε σε τι επενδύουν τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, είναι συνήθως παραδοσιακές βιομηχανικές ομάδες», ανέφερε ένας αξιωματούχος.
Αλλοι ανώτεροι νορβηγοί πολιτικοί έκαναν διάφορες προτάσεις και ανάμεσα σε αυτές ήταν και ο διαχωρισμός του Ταμείου σε… δύο, προκειμένου να επενδύσει το ένα μέρος του στην ανανεώσιμη ενέργεια και το άλλο στις αναδυόμενες αγορές. Ετσι, εάν αποτύχει ένα από τα δύο, οι απώλειες στα ταμεία του θα είναι λιγότερες.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Ερνα Σόλμπεργκ αποφάσισε να στηρίξει το Επενδυτικό Ταμείο το οποίο σκοπεύει, πρωταρχικά, να επενδύσει σε διάφορα σημαντικά έργα, όπως αιολικά και ηλιακά πάρκα.
Από την άλλη, η έκθεση του σουηδού ακαδημαϊκού Περ Στρόμπεργκ προειδοποίησε για τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν να συνδεθεί το Ταμείο, ηθικά και πρακτικά, με μια βιομηχανία η οποία έχει γίνει διάσημη για την αποφυγή φόρων, αλλά και την έλλειψη διαφάνειας.
Την ίδια στιγμή, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη στη Νορβηγία έως το 2025, όταν το fund αναμένεται να πιάσει τις 10,5 τρισ. κορόνες ή τα 1,3 τρισ. δολάρια. Και είναι προφανές ότι το μοντέλο που έχει δημιουργήσει η νορβηγική οικονομία, πρέπει να διδάσκεται στα μεγαλύτερα οικονομικά πανεπιστήμια του κόσμου. Αλλά για να μην αναφέρεται ως παράδειγμα προς αποφυγή, θα πρέπει οι επόμενες επενδύσεις σε ιδιωτικά κεφάλαια να είναι εξαιρετικά βέβαιες.
Αλήθεια, μπορεί να υπάρξει βεβαιότητα σε κάτι τέτοιο;