Ο νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Στέρε, σε πρόσφατες δηλώσεις του | Hannah McKay - Pool/Getty Images
Επικαιρότητα

Νορβηγία: Συναγερμός λόγω Ομικρον με 1.000 κρούσματα και μερικό lockdown για έναν μήνα

Για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, η πώληση αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια απαγορεύεται, η τηλεργασία γίνεται υποχρεωτική, η χρήση μάσκας επεκτείνεται, τα γυμναστήρια κλείνουν, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες εμβολιασμού
Protagon Team

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την Ομικρον στην Ευρώπη αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Νορβηγία, καθώς τα καταγεγραμμένα κρούσματα της νέας παραλλαγής πλησιάζουν τα 1.000, τα μισά από τα οποία εντοπίζονται στο Οσλο.

Σε απόλυτους αριθμούς, η Βρετανία έχει περισσότερα κρούσματα, όμως ο πληθυσμός της Νορβηγίας είναι πολύ μικρότερος.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, βρέθηκαν 13 κρούσματα της Ομικρον σε άτομα που συμμετείχαν σε χριστουγεννιάτικο πάρτι επιχείρησης, στο Οσλο. Από τότε, η νέα παραλλαγή εξαπλώθηκε ταχύτατα και σε λίγες μόλις ημέρες αναμένεται να γίνει η επικρατούσα στη χώρα.

Ετσι, η Νορβηγία θα εντείνει τους περιορισμούς και θα επιταχύνει τον εμβολιασμό, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το νέο κύμα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Στέρε.

Παρουσιάζοντας το τέταρτο πακέτο μέτρων μέσα σε δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι θα απαγορευτεί η πώληση αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια, ενώ θα κλείσουν, για τους περισσότερους πελάτες τους, τα γυμναστήρια και οι πισίνες, και παράλληλα θα εφαρμοστούν πιο αυστηροί κανόνες και στα σχολεία.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και θα διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Η νέα παραλλαγή αλλάζει τους κανόνες. Γι’ αυτό χρειάζεται να δράσουμε ξανά και γρήγορα» είπε ο Στέρε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Για πολλούς, αυτό θα μοιάζει με lockdown, όχι τόσο για την κοινωνία, όσο για τη ζωή και τον βιοπορισμό τους», πρόσθεσε.

Για να επιταχυνθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού με τις ενισχυτικές δόσεις, η κυβέρνηση είπε ότι θα βοηθήσουν στην εκστρατεία οι ένοπλες δυνάμεις και τα φαρμακεία. Το διάστημα από τη δεύτερη μέχρι την τρίτη δόση θα μειωθεί στους 4,5 μήνες για όλα τα άτομα άνω των 45 ετών και το υγειονομικό προσωπικό. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, η αναμνηστική δόση αναμένεται να επεκταθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Η τηλεργασία θα καταστεί υποχρεωτική –εφόσον είναι εφικτό– και η χρήση μάσκας θα επεκταθεί. Οι αρχές πρότειναν επίσης να ματαιωθούν ορισμένοι αθλητικοί αγώνες.

Η Νορβηγία καταγράφει ρεκόρ μολύνσεων και νοσηλειών, εν μέρει λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Oμικρον, που αναμένεται να γίνει η επικρατούσα στη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες. «Η απραξία τώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία, όχι μόνο για τις υγειονομικές υπηρεσίες και τους δήμους», προειδοποίησε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI).

Εάν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, από τις αρχές Ιανουαρίου στη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων μπορεί να καταγράφονται καθημερινά 90.000-300.000 νέα κρούσματα.