Η Εύα Κρίστιν Χάνσεν, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από πρόεδρος του κοινοβουλίου | Reuters
Επικαιρότητα

Νορβηγία: Σκάνδαλο με διαμερίσματα που παρέχονται δωρεάν σε βουλευτές

Η πρόεδρος της βουλής αναγκάστηκε να παραιτηθεί, καθώς χρησιμοποιούσε ένα κατάλυμα το οποίο δεν δικαιούνταν, σύμφωνα με τον κανονισμό του κοινοβουλίου της χώρας
Protagon Team

Ενα σκάνδαλο, που περιλαμβάνει κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, αστυνομική έρευνα, παραιτήσεις ισχυρών πολιτικών και απειλεί να μειώσει την αμέριστη εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς, ξέσπασε στη Νορβηγία.

Αιτία είναι η κατάχρηση της διευκόλυνσης που παρέχει η κυβέρνηση στους βουλευτές που διαμένουν περισσότερα από 40 χιλιόμετρα από το Οσλο και τους παρέχει ένα διαμέρισμα στη νορβηγική πρωτεύουσα.

Την Πέμπτη, η Εβα Κρίστιν Χάνσεν, πρόεδρος του νορβηγικού κοινοβουλίου παραιτήθηκε όταν μία εφημερίδα αποκάλυψε ότι η ίδια χρησιμοποιούσε ένα διαμέρισμα, παρόλο που το σπίτι της βρίσκεται μόλις 29 χλμ. από το Οσλο.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, για τον ίδιο λόγο είχε παραιτηθεί ο επικεφαλής των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών Κιέλ Ινγκολφ Ρόπσταντ, από την ηγεσία του κόμματος και από το υπουργικό του πόστο. Ο πολιτικός είχε δηλώσει ως διεύθυνση κατοικίας, το σπίτι των γονέων του, εκατοντάδες χλμ. μακριά από το Οσλο, παρόλο που είναι συνιδιοκτήτης κατοικίας κοντά στην πρωτεύουσα.

Η εισαγγελία διέταξε έρευνα σε βάρος έξι ακόμα βουλευτών, τους οποίους δεν κατονόμασε, για να διαπιστωθεί αν χρησιμοποιούν και αυτοί παράνομα βουλευτικά διαμερίσματα.

Πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η υπόθεση μπορεί να στοιχίσει ανεπανόρθωτα στην πολιτική σκηνή της χώρας διαρρηγνύοντας τη σχέση των ψηφοφόρων με τους πολιτικούς, στους οποίους είχαν έως τώρα μεγάλη εμπιστοσύνη.

«Οι κατηγορίες μπορεί να αποδειχθούν πολύ σοβαρές γιατί πρόκειται για έναν πολιτικό θεσμό, όχι απλά άτομα. Απειλείται η εμπιστοσύνη των πολιτών, όχι μόνο στο πολιτικό σύστημα, αλλά στην καρδιά της δημοκρατίας. Τώρα είναι σημαντικό να αναγνωρίσει το κοινοβούλιο ότι υπάρχει πρόβλημα και να βρει λύση», είπε στους Financial Times η Σίνιε Μποκ Σέγκααρντ, από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών.

Στο σκάνδαλο με τα διαμερίσματα εμπλέκονται πολιτικοί από όλα τα κόμματα, των Εργατικών, των Συντηρητικών, των λαϊκιστών Προοδευτικών και της Σοσιαλιστικής Αριστεράς.

Η Χάνσεν. μέλος του κεντροαριστερού κόμματος των Εργατικών, που βρίσκεται στην κυβέρνηση, αρχικά αρνήθηκε να παραιτηθεί, αλλά το έκανε όταν ξεκίνησε έρευνα η αστυνομία και όταν η διοίκηση του κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι η πρόεδρός του παραβίασε τον κανονισμό. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι όταν πήρε το διαμέρισμα ήταν πολύ άρρωστη και ότι είχε μία πολύ δύσκολη ιδιωτική ζωή.

Ο Ρόπσταντ είπε ότι έκανε λάθος και ότι το έχει μετανιώσει.

Τους τελευταίους μήνες, έχουν ξεσπάσει μία σειρά από σκάνδαλα στη Νορβηγία, κάτι ασυνήθιστο για τη σκανδιναβική χώρα. Βουλευτές κατέθεσαν φουσκωμένους λογαριασμούς επαγγελματικών εξόδων, ενώ η πρώην πρωθυπουργός, Ερνα Σόλμπεργκ, παραβίασε περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19.

Σε άλλο σκάνδαλο, άτομα λάμβαναν επίδομα κοινωνικής πρόνοιας χωρίς να το δικαιούνται.

«Ολα αυτά ενισχύουν την άποψη των πολιτών ότι οι πολιτικοί εκμεταλλεύονται τη θέση τους για να απολαμβάνουν προνόμια που δεν έχουν οι υπόλοιποι», είπε ο Χανς Φρέντρικ Μαρτίνουσεν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν.

Η Σέγκααρντ πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί πρέπει να προσέξουν γιατί «ποτέ δεν πρέπει να παίρνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών ως δεδομένη. Στις βόρειες χώρες, τα επίπεδα εμπιστοσύνης στους πολιτικούς είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά τα πρόσφατα γεγονότα ίσως είναι ενδεικτικά ενός μεγαλύτερου προβλήματος».