Ο νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Στέρε μιλά σε συνέντευξη Τύπου, στο Οσλο, την Τετάρτη | NTB/Erik Flaaris Johansen via REUTERS
Επικαιρότητα

Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος – οργή Ισραήλ

Είναι η μόνη λύση για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών, είπαν οι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί καλώντας και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Ανταμείβετε τους τρομοκράτες, απαντούν οι Ισραηλινοί. Ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους
Protagon Team

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των ισραηλινών πρεσβευτών στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση των χωρών αυτών να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατς.

Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι σκοπεύουν να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου.

Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς και όσο και για τους Παλαιστινίους: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια, σημείωσε ο νορβηγός πρωθυπουργός.

Ο Στέρε καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί ένα μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που χάνουν έδαφος σε αυτήν την παρατεταμένη και ωμή σύγκρουση.

Επίσης στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και αριθμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε.

Αυτό θα μπορούσε εντέλει να καταστήσει δυνατή την επανάληψη της διαδικασίας προς την επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών και να της δώσει νέα ώθηση, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας θα πρέπει να στηρίζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει πολιτική συνοχή και θα απορρέει από την Παλαιστινιακή Αρχή, συνέχισε.

Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, σημείωσε επίσης.

Η Ισπανία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους από την Τρίτη 28 Μαΐου, ανακοίνωσε και ο Πέδρο Σάντσεθ.

«Σήμερα η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε από την πλευρά του ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Σάιμον Χάρις, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας λόγο «για ιστορική ημέρα, σημαντική για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη».

«Τώρα κάθε ένας από εμάς θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα σε εθνικό επίπεδο για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είμαι πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες θα μας ακολουθήσουν και θα κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε ο Χάρις, ο οποίος εκτίμησε ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μοναδικός αξιόπιστος δρόμος που θα οδηγήσει στην ασφάλεια του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και των λαών τους.

Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ιρλανδία, με δεδομένη την ιστορία της, υπογράμμισε ο Χάρις.

Η Ιρλανδία και η Νορβηγία θέλουν να στείλουν «ένα μήνυμα στους Παλαιστινίους και σε όλο τον κόσμο: η τρομοκρατία αποδίδει», αντέδρασε ο Κατς.

«Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διέπραξε τη μεγαλύτερη σφαγή εβραίων μετά το Σόαχ (Ολοκαύτωμα), αφού διέπραξε τα πιο φρικτά σεξουαλικά εγκλήματα που έχει γνωρίσει ο κόσμος, οι χώρες αυτές αποφάσισαν να ανταμείψουν την Χαμάς και το Ιράν και να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος», κατήγγειλε.

Ο ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε την κίνησή τους «στρεβλή», εκτιμώντας ότι πρόκειται για «αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου» και ότι «πλήττει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Αντιδράσεις Παλαιστινίων και αραβικών κρατών

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δήλωσε ότι πρόκειται για μια «ιστορική» στιγμή, που ανοίγει «τον δρόμο για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

Πρόκειται για «ιστορική στιγμή θριάμβου του ελεύθερου κόσμου, έπειτα από μακρές δεκαετίες παλαιστινιακού εθνικού αγώνα, βασάνων, πόνου, ρατσισμού, φόνων, καταπίεσης, κακομεταχείρισης και καταστροφής στις οποίες υποβλήθηκε ο λαός της Παλαιστίνης», υπογράμμισε ο Χουσέιν αλ Σέιχ, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, σε ανάρτησή του στο X.

Η Ιορδανία χαιρέτισε την απόφαση της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, κρίνοντας ότι πρόκειται για ένα “σημαντικό και ουσιαστικό βήμα προς τη λύση των δύο κρατών”.

Το βασίλειο «χαιρέτισε την απόφαση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους που ελήφθη από φίλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Αϊμάν αλ Σαφάντι.

«Θεωρούμε την απόφαση αυτή σημαντικό και ουσιαστικό βήμα στον δρόμο για τη λύση των δύο κρατών, με ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Σαφάντι εξέφρασε την ελπίδα «η απόφαση αυτή να οδηγήσει σε μια ευρύτερη κίνηση που επιβάλλει την ειρήνη και θέτει όλες τις χώρες του κόσμου και της περιοχής σε έναν ξεκάθαρο δρόμο προς μια δίκαιη και συνολική ειρήνη, την μόνη εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και την περιοχή».

Εξάλλου, συνέχισε, πρόκειται για ένα «σημαντικό, ουσιαστικό και απαραίτητο βήμα απάντησης στις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία όχι μόνον απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών, αλλά λαμβάνει επίσης συγκεκριμένα μέτρα στο πεδίο που σκοτώνουν τις πιθανότητες να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή».

«Αυτό που βλέπουμε όσον αφορά τις σφαγές, τους φόνους και την καταστροφή καλεί σε μια οριστική λύση στη σύγκρουση, που θα ενσαρκώνεται από ένα κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος», κατέληξε ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε την «θετική απόφαση» των τριών χωρών και κάλεσε κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Η χώρα «εκτιμά» την πρωτοβουλία αυτή, η οποία «υπογραμμίζει την διεθνή συναίνεση για το εγγενές δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και καλεί κι άλλες χώρες να λάβουν την ίδια απόφαση», ανέφερε η ανακοίνωση του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για ένα «κρίσιμο και στρατηγικό βήμα προς την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών», είπε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Γιάσεμ Μοχάμεντ Αλμπουνταΐουι.